Теми статей
Обрати теми

Щодо можливості підписання видаткових касових ордерів заступником керівника підприємства, керівником (заступником керівника) відокремленого підрозділу підприємства

Редакція БТ
Лист від 26.08.2008 р. № 11-113/3421-115-75

КАСОВІ ДОКУМЕНТИ —

хто має право їх підписувати

 

Лист Національного банку України від 26.08.2008 р. № 11-113/3421-115-75

«Щодо можливості підписання видаткових касових ордерів заступником керівника підприємства, керівником (заступником керівника) відокремленого підрозділу підприємства»

 

У

листі, що коментується, Нацбанк роз’яснив порядок розподілу повноважень при підписанні видаткових документів заступником керівника підприємства, керівником (заступником керівника) відокремленого підрозділу підприємства.

Згідно з

п. 3.4 Положення про касові операції**** видаткові документи підписують керівник та головний бухгалтер або працівник підприємства, уповноважений на це керівником.

**** Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

Щодо

заміни підпису головного бухгалтера у видаткових документах підписом іншого уповноваженого на це працівника запитань не виникає, оскільки це випливає безпосередньо з п. 3.4 Положення про касові операції. Це підтверджує також лист НБУ від 07.04.2008 р. № 11-113/1441-4464.

Що стосується

заміни підпису керівника підприємства підписом іншого уповноваженого працівника, то у принципі й цю можливість можна побачити в п. 3.4 Положення про касові операції. Але раніше НБУ в своєму листі від 07.04.2008 р. № 11-113/1441-4464 зазначав протилежне: «...підпис керівника на видатковому касовому ордері є обов’язковим і вчинятися іншою особою не повинен».

Однак у

листі, що коментується, НБУ вже не заперечує проти того, щоб видаткові касові ордери підписував заступник керівника підприємства, а у відокремленому підрозділі — його керівник або заступник керівника такого підрозділу.

Аргументує Нацбанк свою позицію тим, що керівник підприємства діє від імені підприємства, формує адміністрацію підприємства та вирішує питання діяльності підприємства (

ст. 65 ГКУ*). Крім того, згідно з п. 5 ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV підприємство самостійно визначає права працівників на підписання бухгалтерських документів.

* Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV.

Щодо підпису видаткових касових документів посадовими особами структурних підрозділів автори

листа зауважили таке. Згідно зі ст. 64 ГКУ підприємство має право створювати філії, представництва, відділення. Вони не мають статусу юридичної особи та діють на підставі положення про них. Керівника такого підрозділу призначає юридична особа, і діє він на підставі положення та виданої довіреності (ст. 95 Цивільного кодексу України).

Ураховуючи викладене, Нацбанк доходить висновку, що

окремі обов’язки керівника, не визначені законом як виключна компетенція, можуть покладатися в порядку, передбаченому законодавством про працю та цивільним законодавством, на інших працівників згідно з наказом (розпорядженням) керівника, за довіреністю тощо.

Тому заступник керівника підприємства, керівник (заступник керівника) відокремленого підрозділу підприємства можуть підписувати видаткові касові ордери за умови надання їм відповідних повноважень та закріплення цих повноважень внутрішніми розпорядчими документами (положеннями) підприємства. Ми повністю поділяємо таку позицію.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі