Теми статей
Обрати теми

Заборгованість підприємства перед підзвітною особою не включається до валових доходів

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПА у Львівській області

 

Заборгованість підприємства перед підзвітною особою не включається до валових доходів

 

Працівник підприємства на загальній системі оподаткування, перебуваючи у відрядженні, за свій рахунок придбав ТМЦ для господарських потреб. Операцію було оформлено авансовим звітом. На кінець звітного періоду підприємство не погасило заборгованість перед працівником. Чи включається така заборгованість до валових доходів підприємства?

 

Зауважимо: якщо працівник, перебуваючи у відрядженні, витрачає власні грошові кошти для господарських потреб роботодавця, останній зобов’язаний відшкодувати працівнику понесені витрати. При цьому підставою для відшкодування працівнику витрат є

Звіт про використання коштів, наданих на відрядження або під звіт з доданими до нього розрахунковими документами.

Відповідно до

п.п. 1.22.2 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/9-ВР (далі — Закон про податок на прибуток) поворотна фінансова допомога — це сума коштів, переданих платнику податків у користування на певний строк згідно з договорами, що не передбачають нарахування процентів або надання інших видів компенсацій як плати за користування такими коштами.

Розрахунки з підзвітними особами (навіть за наявності договору доручення на придбання ТМЦ працівником, який перебуває у відрядженні) не передбачають передачі платнику податків коштів у користування на визначений строк, тому заборгованість перед працівником не можна розглядати як поворотну фінансову допомогу. Отже,

сума такої заборгованості не включається до валових доходів підприємства.

Слід зауважити, що суму заборгованості перед працівником має бути

включено до валових доходів підприємства на підставі п.п. 4.1.6 Закону про податок на прибуток як суму безповоротної фінансової допомоги, якщо таку заборгованість не було повернено протягом строку позовної давності, тобто протягом трьох років (п.п. 1.22.1 Закону про податок на прибуток).

 

Ірина БІЛИК,
 старший державний податковий ревізор-інспектор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі