Теми статей
Обрати теми

Виправлення помилково проведеної операції через РРО

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Виправлення помилково проведеної операції через РРО

 

Підприємство займається реалізацією побутових товарів з використанням РРО. Під час роботи продавець помилково провів через РРО не той товар (вибив чек). Як виправити таку помилку?

(м. Харків)

 

Для відповіді на це запитання звернемося до

Порядку реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614 (далі — Порядок № 614).

Так, відповідно до

п. 4.7 Порядку № 614 при помилковому вибитті чеку не на той товар для виправлення помилки необхідно провести операцію скасування помилково проведеної через РРО операції.

Скасування такої операції відбувається

шляхом реєстрації від’ємної суми через РРО. При цьому не можна виправляти помилку шляхом реєстрації через РРО від’ємних суми з використанням операції «сторно». У надрукованому чеці у разі скасування операції перед скасованою сумою може друкуватися знак «-» (мінус) (п. 4.6 Положення про форму та зміст розрахункових документів, затверджене наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614).

Крім того, при скасуванні операції матеріально відповідальна особа господарської одиниці або особа, яка безпосередньо здійснює розрахунки (продавець), повинна також скласти

акт про скасування помилково проведеної через РРО суми розрахунку (п. 4.8 Порядку № 614). У ньому необхідно вказати дані про помилково проведену суму розрахунку та реквізити розрахункового документа. Акт передають до бухгалтерії суб’єкта підприємницької діяльності та зберігають протягом 3 років. У разі відсутності бухгалтерії акти підклеюють на останній сторінці відповідної книги обліку розрахункових операцій (КОРО). Наведемо приклад такого акта.

 

ТОВ «Сад»

магазин «Побутова техніка»

Код ЄДРПОУ 12345678

30.09.2008 р.

м. Харків

вул. Дружби, 15

 

Акт

про скасування помилково проведених через РРО операцій

 

На робочому місці № 1 через РРО ІКС-М500 (серійний номер КВ 3214569871) 30.09.2008 р. о 15 год. 35 хв було надруковано чек № 1234, в якому помилково відображено суму розрахунку за електричний чайник вартістю 240 грн. (у т. ч. ПДВ 20 % — 40 грн.). Цей товар фактично покупцеві не продавався.

Скасування помилково проведеної суми відбулося шляхом реєстрації від’ємної суми через РРО згідно з п. 4.7 Порядку реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614.

 

Касир

(підпис) О. О. Іванова

Бухгалтер

(підпис) Л. П. Петрова

 

Зазначимо, що при скасуванні помилково проведеної через РРО операції, така сума в КОРО в графах 5 — 8 не відображається.

Що стосується відображення скасування помилково проведених сум у звіті за ф. № ЗВР-1, то якщо протягом звітного місяця через РРО були зареєстровані помилково введені суми, то ці суми не включаються до граф 4 — 7 цього звіту (

п. 5 Інструкції із заповнення «Звіту про використання реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)» за формою № ЗВР-1, затвердженої наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614). За бажанням до звіту за ф. № ЗВР-1 підприємство може додати пояснювальну записку щодо помилково введених сум.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі