Теми статей
Обрати теми

Про деякі питання застосування статті 8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»

Редакція БТ
Лист від 03.10.2008 р. № 20168/7/15-0217

ЧАСТКОВЕ ЗРУЙНУВАННЯ

застрахованого об’єкта ОФ групи 1
 — правила податкового обліку від ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 03.10.2008 р. № 20168/7/15-0217

«Про деякі питання застосування статті 8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»

 

У

листі, що коментується, описано порядок податкового обліку в ситуації, коли підприємство одержує страхове відшкодування за частково зруйнований об’єкт основних фондів групи 1.

Нагадаємо, що в загальному випадку порядок оподаткування таких операцій регулюють

пп. 8.4.8 і 8.4.9 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток)*. Він відрізняється залежно від того, про яку групу основних фондів ідеться — групу 1 чи групи 2 — 4. Групи 2 — 4 залишимо поза увагою, оскільки груповий облік балансової вартості знімає низку питань. Що ж стосується групи 1, то з пп. 8.4.8 і 8.4.9 Закону про податок на прибуток не зовсім зрозуміло, повинні вони застосовуватися тільки в разі повної ліквідації основних фондів чи також і в разі часткової ліквідації. З одного боку, п.п. 8.4.8 Закону про податок на прибуток зазначає, що його потрібно застосовувати в разі, якщо «основні фонди (їх частина) зруйновані, викрадені чи підлягають ліквідації». Якщо це відбулося, то платник податків «збільшує валові витрати на суму балансової вартості окремого об’єкта основних фондів групи 1, при цьому вартість такого об’єкта прирівнюється до нуля». Однак не зрозуміло, як діяти, якщо зруйновано тільки частину об’єкта? Невже теж включати до валових витрат усю балансову вартість об’єкта? Або до валових витрат можна включати лише певну частину (знову ж таки незрозуміло, як цю частину визначити)? Інакше кажучи, хоча й можна довести, що норми п.п. 8.4.8 Закону про податок на прибуток застосовні і при частковій ліквідації об’єкта групи 1 (при його частковому пошкодженні), однак порядок дій у цьому випадку до кінця не зрозумілий.

* Докладніше див. статтю «Страхування майна: облік страхового відшкодування» // «БТ», 2008, № 27, с. 19.

Здається, автори

листа вирішили цю проблему, щоправда, зовсім непривабливо для платника податків. На їх думку, при частковому зруйнуванні об’єкта основних фондів платник податків не керується п.п. 8.4.8 Закону про податок на прибуток (що дозволяє збільшити валові витрати), але при цьому має збільшити валові доходи на суму отриманого страхового відшкодування (як того вимагає п.п. 8.4.9 Закону про податок на прибуток). Валові витрати якщо й будуть, то тоді, коли платник податків понесе витрати на відновлення напівзруйнованого об’єкта (завдяки ремонтному п.п. 8.7.1 Закону про податок на прибуток, і то лише в тому випадку, якщо не вичерпано ремонтний ліміт). Невигідність такого вирішення проблеми очевидна: група 1 основних фондів, що поволі амортизується, зіграє у зменшення об’єкта оподаткування ще не скоро, а сума отриманого страхового відшкодування потрапить до валових доходів відразу (див. «Якщо зруйновано частину застрахованої будівлі, то…»).

 

Якщо зруйновано частину застрахованої будівлі, то...

Витяг із листа, що коментується

 

«Враховуючи викладене, якщо з незалежних від платника податків обставин

зруйновано або викрадено об’єкт основних фондів групи 1, то згідно з абзацом «а» п.п. 8.4.8 ст. 8 Закону [про податок на прибуток. — Прим. ред. ] у звітному періоді, в якому відбувся такий страховий випадок, цей платник збільшує свої валові витрати на суму балансової вартості об’єкта, а вартість самого об’єкта прирівнює до нуля.

Якщо ж зруйновано або викрадено лише частину об’єкта основних фондів групи 1

і платник податку планує відновити цей об’єкт, такий платник має керуватися пунктом 8.7 ст. 8 Закону.

При отриманні компенсації

від страхової організації або іншої юридичної чи фізичної особи платник податків у податковому періоді отримання такої компенсації збільшує свій валовий дохід на суму компенсації за основні фонди групи 1.

Головам Державних податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі довести зазначене роз’яснення до відома платників податків і підпорядкованих підрозділів та забезпечити його врахування при проведенні контрольно-перевірочної роботи та апеляційних процедур».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі