Теми статей
Обрати теми

Про затвердження змін до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість

Редакція БТ
Наказ від 01.09.2008 р. № 560

РЕЄСТРАЦІЯ ПЛАТНИКІВ ПДВ:

унесено зміни до Положення про реєстрацію платників ПДВ

 

Наказ Державної податкової адміністрації України від 01.09.2008 р. № 560

«Про затвердження змін до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість»

 

Наказом

, що коментується, ДПАУ внесла зміни до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 01.03.2000 р. № 79. Зміни торкнулися порядку реєстрації, анулювання реєстрації, перереєстрації платників ПДВ, а також порядку ведення Реєстру платників ПДВ (далі — Реєстр) та оприлюднення даних з Реєстру. Розглянемо найцікавіші, на наш погляд, зміни.

Реєстрація.

Юрособа, утворена в результаті реорганізації платника ПДВ, реєструється платником ПДВ як новоутворена. Виняток становлять випадки, коли датою держреєстрації юрособи, утвореної в результаті перетворення, є дата держреєстрації юрособи, припиненої в результаті перетворення. У цьому випадку реєстрація платником ПДВ новоутвореної юрособи провадиться за процедурами перереєстрації.

Єдиноподатники — неплатники ПДВ, які перевищили встановлені обсяги виручки (500 тис. грн. для фізосіб та 1 млн грн. для юросіб), зобов’язані подати заяву на реєстрацію, починаючи з першого числа того звітного періоду (кварталу), з якого здійснюється перехід на загальну систему. При переході на сплату 6 % єдиного податку реєструватися слід з першого числа звітного періоду, з якого здійснено такий перехід.

При переході на загальну чи на спрощену систему зі сплатою ПДВ заява на реєстрацію подається

не пізніше 15 днів до початку звітного періоду (кварталу), з якого такий перехід здійснюється. Заява надсилається на адресу податкового органу з повідомленням про вручення чи вручається особисто службовій особі такого податкового органу.

Якщо особа реєструється

добровільно, то вона може зазначити в реєстраційній заяві дату, з якої бажає бути зареєстрованою платником ПДВ і яка настає не раніше ніж через 20 календарних днів після подання такої заяви до податкового органу. При цьому якщо протягом строку від подання заяви до бажаного дня реєстрації в особи виникнуть обставини, за яких реєстрація платником ПДВ є обов’язковою, то така особа зобов’язана подати повторну реєстраційну заяву. У цьому випадку реєстрація платника ПДВ з бажаного дня реєстрації анулюється і провадиться реєстрація платника ПДВ в загальному порядку.

Бажаний день реєстрації не може бути визначено особами, які підлягають обов’язковій реєстрації згідно з

п.п. 2.3.1 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР у зв’язку з перевищенням за останні 12 календарних місяців обсягів оподатковуваних операцій у розмірі 300 тис. грн. без урахування ПДВ.

Перереєстрація.

Як і раніше, при перереєстрації платника ПДВ і для заміни Свідоцтва платник ПДВ зобов’язаний у десятиденний строк після виникнення змін подати до податкового органу, в якому він перебуває на обліку, додаткову реєстраційну заяву з відповідною позначкою «Перереєстрація». При цьому первісна дата реєстрації платника ПДВ не змінюється, а датою початку дії нового Свідоцтва і датою анулювання старого Свідоцтва є останній день десятиденного строку від дня отримання реєстраційної заяви з відповідною позначкою «Перереєстрація». Раніше ці дати були прив’язані не до дати подання заяви, а до дати внесення відповідних змін до Реєстру. Це стосується і ситуацій, коли перереєстрація відбувається в разі зіпсуття (втрати) Свідоцтва, зміни місцезнаходження платника ПДВ, щоправда з єдиною відмінністю: у реєстраційній заяві проставляється позначка не «Перереєстрація», а «Перереєстрація у зв’язку із зіпсуттям (втратою) Свідоцтва» та «Зміна місцезнаходження» відповідно.

Анулювання.

Добровільно анулювати реєстрацію платника ПДВ можна, у випадку, якщо платник ПДВ до місяця подання заяви про анулювання такої реєстрації був зареєстрований як платник ПДВ понад 24 календарні місяці і мав за останні 12 поточних календарних місяців обсяги оподатковуваних операцій менше 300 тис. грн. без урахування ПДВ. Загальна сума обсягів оподатковуваних операцій за останні 12 поточних календарних місяців визначається за даними податкових декларацій за останні 12 поточних календарних місяців, які було подано до податкового органу. При цьому анулювати реєстрацію можна починаючи з наступного дня після дня, що відповідає числу та місяцю його реєстрації платником ПДВ. Ми розуміємо це таким чином. Наприклад, підприємство зареєструвалося платником ПДВ 26 вересня 2006 року. Вересень 2006 року буде першим місяцем для відліку. Останній місяць 24-місячного календарного періоду закінчиться у серпні 2008 року. Не раніше 27 вересня 2008 року можна подати до податкового органу заяву про анулювання реєстрації платника ПДВ. Звичайно, не виключено, що податківці трактуватимуть цю норму інакше.

У разі банкрутства та ліквідації платника

за власним бажанням, анулювання реєстрації може бути ініційовано самим платником, але тільки після складання комісією із припинення (ліквідаційною комісією, ліквідатором) ліквідаційного балансу.

У разі неподання до податкового органу декларацій з ПДВ протягом

12 послідовних податкових місяців або подання їх з відсутністю оподатковуваних операцій, реєстрацію платника ПДВ також можна анулювати. При цьому 12 місяців визначаються з урахуванням того, що:

— не враховується місяць, в якому проведено реєстрацію особи платником ПДВ, якщо особа зареєстрована платником із дня іншого ніж перший день календарного місяця. Наприклад, для платника податків, реєстрація якого платником ПДВ відбулася 15.08.2007 р., першим звітним періодом буде період з 15.08.2007 р. по 30.09.2007 р. включно. Отже, для розрахунку 12-місячного періоду першим податковим місяцем буде не серпень 2007 року, а вересень 2007 року*;

* Докладніше про процедуру анулювання реєстрації ПДВ можна дізнатися зі статті «Анулювання ПДВ-реєстрації, або Як правильно попрощатися зі статусом платника ПДВ» // «БТ», 2008, № 42, с.31.

— включаються останні 12 послідовних місяців, за які подано податкові декларації (у разі подання декларацій) або закінчився строк подання податкових декларацій (у разі неподання декларацій) до отримання чи складання податковим органом документа, що є підставою для анулювання реєстрації.

Як ви розумієте, у цьому випадку анулювання відбувається найчастіше з ініціативи податкового органу. Рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ з ініціативи податкового органу може бути оскаржено відповідно до чинного законодавства. Причому в разі надходження скарги від особи, реєстрацію якої анульовано з ініціативи податкового органу, така скарга розглядатиметься у строки та в порядку, визначених

Законом України «Про звернення громадян» від 02.10.96 р. № 393/96-ВР.

Інші зміни.

У новій редакції викладено форми реєстраційної заяви платника ПДВ, акта анулювання реєстрації та журналу обліку актів про анулювання реєстрації.

Також змінено бланк Свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (№ 2-ПДВ) Зокрема, слова «

дата видачі свідоцтва» замінено на «дата початку дії свідоцтва». Але, незважаючи на цю зміну, застосування бланків Свідоцтв про реєстрацію платником ПДВ, виготовлених до набуття чинності наказом, що коментується, дозволено до їх повного використання. У разі видачі Свідоцтва на бланку старого зразка до початку дії такого Свідоцтва податкові органи самостійно виправляють слово «видачі» на слова «початку дії» та засвідчують таке виправлення.

І останнє: тепер ДПАУ на своєму сайті (www.sta.gov.ua) зобов’язується три рази на місяць (не пізніше 2, 12 і 22 числа) оновлювати дані з Реєстру та повідомляти інформацію про осіб, позбавлених реєстрації. Раніше таке оновлення відбувалося один раз на місяць.

Наказ,

що коментується, набув чинності 20.10.2008 р.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі