Теми статей
Обрати теми

Щодо визначення посадової особи підприємства, яка має право підписувати податкову декларацію з податку на додану вартість

Редакція БТ
Лист від 03.10.2008 р. № 20187/7/16-1517-20

ДЕКЛАРАЦІЯ З ПДВ:

хто має право її підписувати за відсутності керівника

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 03.10.2008 р. № 20187/7/16-1517-20

«Щодо визначення посадової особи підприємства, яка має право підписувати податкову декларацію з податку на додану вартість»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ розглянула питання про те, хто має право підписувати податкову декларацію з ПДВ. У ньому вказано, що достовірність даних, наведених у декларації з ПДВ та інших документах, що ґрунтуються на даних податкового обліку, підтверджується підписами тих відповідальних посадових осіб (керівника, головного бухгалтера), інформація про яких наведена у розділі 5 реєстраційної заяви за формою № 1-ПДВ*, яку платник ПДВ подає податковому органу при реєстрації як платника податку. Отже, на думку ДПАУ, підписувати декларацію мають право тільки ті особи, які зазначені в реєстраційній заяві, тобто керівник і бухгалтер підприємства.

* Форму 1-ПДВ, що затверджено наказом ДПАУ від 01.03. 2000 р. № 79, наказом ДПАУ від 01.09.2008 р. № 560 викладено у новій редакції (див. ком. «Реєстрація платників ПДВ: унесено зміни до Положення про реєстрацію платників ПДВ» на с. 4 цього номера).

Варто зазначити, що згідно з

п. 4.3 Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166 (далі — Порядок № 166), податкова декларація, яка не містить усіх обов’язкових реквізитів, не підписана відповідними посадовими особами платника податків та не скріплена печаткою, вважається не дійсною.

Тому виникає запитання, що робити, якщо посадові особи, які мають право підпису, відсутні.

Відповідаючи на таке запитання, автори

листа , що коментується, зазначили: у випадку відсутності керівника юридичної особи на робочому місці з об’єктивних причин (відрядження, лікарняний тощо) підписувати декларацію з ПДВ може особа, уповноважена установчими документами підприємства виконувати обов’язки керівника на час його відсутності, за умови, що відсутність керівника підтверджена відповідними документами, які подаються разом з податковою декларацією до податкового органу.

Відповідь ДПАУ важко назвати вичерпною. Справа в тому, що ні в

Законі України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР, ні в Порядку № 166 немає норм, які б указували на документи, що можуть підтвердити об’єктивні причини відсутності керівника. Крім того, які причини можна вважати об’єктивними, теж незрозуміло.

На нашу думку, документами, що підтверджують об’єктивні причини, можуть бути при відрядженні — наказ на відрядження, а при лікарняному — табель обліку робочого часу з відміткою про хворобу. Не виключено, що податківці будуть вимагати ще якісь документи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі