Теми статей
Обрати теми

Підприємство, що сплачує єдиний податок за ставкою 10 %, не є платником ПДВ

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ у Деснянському районі м. Києва

 

Підприємство, що сплачує єдиний податок за ставкою 10 %, не є платником ПДВ

 

Наше підприємство, що сплачує єдиний податок за ставкою 10 %, викликали до податкової міліції. Під час спілкування нам було повідомлено, що, оскільки обсяг виручки перевищує у 2008 році 300 тис. грн. (він дорівнює 756 тис. грн. за півріччя), ми були зобов’язані вже у другому кварталі зареєструватись платником податку на додану вартість, адже цього вимагає Закон про ПДВ. Чи так це?

 

Ні, вимоги податкової міліції безпідставні.

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності запроваджується для юридичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, в яких за рік середньооблікова чисельність працюючих не перевищує 50 осіб і обсяг виручки яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищує 1 млн гривень (

ст. 1 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99).

При цьому

ст. 3 Указу визначено, що суб’єкт підприємницької діяльності — юридична особа, який перейшов на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, самостійно обирає одну з наступних ставок єдиного податку:

— 6 %

суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) без урахування акцизного збору у разі сплати ПДВ згідно із Законом України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР;

— 10 %

суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), за винятком акцизного збору, у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

В той же час

Указом обумовлено, що платники єдиного податку — юридичні особи ведуть податковий облік за тими податками, платниками яких вони є згідно з цим Указом. А ст. 6 Указу визначає, що суб’єкт малого підприємництва, який сплачує єдиний податок, не є платником ПДВ, крім випадку, коли юридична особа обрала спосіб оподаткування доходів за єдиним податком за ставкою 6 %.

Таким чином,

підприємства, що сплачують єдиний податок за ставкою 10 % незалежно від загальної суми від здійснення ними операцій з поставки товарів та послуг мають право не реєструватися платниками ПДВ на підставі п.п. 2.3.1 Закону (на це вказано у листі ДПАУ від 07.07.05 р. № 13492/7/15-2417).

Вказане правило діє до досягнення платником податку — юридичною особою обсягу виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік 1 млн грн.(включно).

У разі перевищення протягом календарного року «обмежувальної» суми в 1 млн грн. платник податку з наступного кварталу втрачає можливість застосовувати єдиний податок за ставкою 10 % і автоматично з наступного кварталу стає платником податку на додану вартість. Наприклад, якщо у II кварталі обсяг виручки перевищив 1 млн грн., то з III кварталу платник зобов’язанний перейти на загальну систему оподаткування.

При цьому згідно з

п.п. «б» п. 7 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 01.03.2000 р. № 79 платник, який до моменту переходу на загальну систему оподаткування був платником єдиного податку за ставкою 10 %, зобов’язаний надати до податкового органу заяву про реєстрацію як платника податку на додану вартість починаючи з наступного звітного періоду (кварталу).

Таким чином, підприємство, що сплачувало єдиний податок за ставкою 10 %, повинно зареєструватися платником ПДВ з кварталу, наступного за кварталом, у якому втрачено право на застосування спрощеної системи оподаткування через перевищення виручкою 1 млн грн.

 

Олександра ВІНЦЕВИЧ,
 головний державний податковий інспектор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі