Теми статей
Обрати теми

Приватний підприємець при придбанні будівлі має право на податковий кредит з ПДВ

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ у Дніпровському районі м. Києва

 

Приватний підприємець при придбанні будівлі має право на податковий кредит з ПДВ

 

Суб’єкт підприємницької діяльності — фізична особа, зареєстрована як платник ПДВ, планує придбати будівлю. Чи буде у підприємця право на включення до складу податкового кредиту суми ПДВ, сплаченого у складі вартості об’єкта нерухомості?

 

Загальний порядок формування податкового кредиту з ПДВ як для юридичних, так і для фізичних осіб, зареєстрованих платниками ПДВ, регламентується

п. 7.4 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ).

Так, згідно

з п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ податковий кредит звітного періоду складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, установленою п. 6.1 та ст. 81 Закону про ПДВ, протягом такого звітного періоду у зв’язку з придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті, з метою подальшого використання у виробництві та/або поставці товарів (послуг) для оподатковуваних операцій у межах господарської діяльності платника податку.

Таким чином, одним з визначальних факторів для формування податкового кредиту при придбанні нерухомого майна фізичною особою — суб’єктом підприємницької діяльності, зареєстрованим як платник ПДВ, є їх

подальше використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності такої особи — платника податку.

У разі якщо товари (послуги) придбано не для використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку, то ПДВ, сплачений при їх придбанні, не включається до податкового кредиту.

Тобто особливих умов для формування податкового кредиту та визначення дати виникнення права на податковий кредит для фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, які зареєстровані платниками ПДВ,

Законом про ПДВ не передбачено.

Отже, до податкового кредиту фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності, зареєстрованого як платник ПДВ, можливе включення сум податку на додану вартість по придбаній будівлі, за умови використання її в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку та наявності документального підтвердження.

 

Наталія КИРПА
 начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі