Теми статей
Обрати теми

Додаткова відпустка «на дітей» для матері чотирьох дітей

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Додаткова відпустка «на дітей» для матері чотирьох дітей

 

У працівниці четверо дітей віком до 18 років. На скільки днів додаткової відпустки «на дітей» вона має право? Якщо вона зараз перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за найменшою дитиною, чи потрібно їй надавати додаткову відпустку «на дітей»?

(м. Львів)

 

Додаткова відпустка працівникам, які мають дітей, належить до категорії

соціальних відпусток і надається на підставі ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки). Додаткову відпустку «на дітей» надають працюючим:

жінці, яка має двох або більше дітей віком до 15 років;

— жінці, яка має дитину-інваліда;

— жінці, яка усиновила дитину;

— одинокій матері;

— батьку, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);

— особі, яка взяла дитину під опіку.

Працівниці, в якої четверо дітей до 18 років, слід надати додаткову відпустку «на дітей» тривалістю 7 календарних днів за умови, що вік хоча б двох із них не перевищує 15 років.

Вік дітей підтвердять свідоцтва про їх народження. Щоб отримати таку відпустку працівниця пише заяву*.

* Докладніше про надання додаткової відпустки див. у статті «Додаткова відпустка «на дітей»// «БТ», 2007, № 34, с. 14.

Зверніть увагу: за наявності кількох підстав для надання додаткової соцвідпустки її загальна тривалість не може перевищувати 14 календарних днів (

частина друга ст. 19 Закону про відпустки). Застосування цієї норми Мінпраці роз’яснив у листі від 14.04.2008 р. № 235/0/15-08/13**, зазначивши, що одна дитина може брати участь у визначенні кількох підстав. Так, наприклад, якщо працівниця є одинокою матір’ю та виховує двоє дітей віком до 15 років, таку відпустку їй надають на 14 днів відповідно до двох підстав: «жінка, яка має двох або більше дітей віком до 15 років» та «одинока мати».

** Див. ком. «Відпустка «на дітей»: Мінпраці остаточно визначилося, як обчислювати кількість підстав для її надання»// «БТ», 2008, № 21, с. 7.

Водночас, надання додаткової відпустки «на дітей» жінці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (далі — відпустка для догляду до 3 років), у

Законі про відпустки чітко не визначено. На нашу думку, така жінка не має права на додаткову відпустку «на дітей», оскільки в цей період протягом цього календарного року вона не є працюючою. А, як випливає зі ст. 19 Закону про відпустки, додаткові відпустки «на дітей» надають «жінці, яка працює...»***.

*** Із консультації працівників Мінпраці в газеті «Праця та зарплата» (2007, № 34, с. 16) можна зробити такий самий висновок.

Водночас ніщо не заважає такій жінці перервати відпустку для догляду до 3 років, написавши відповідну заяву (як, наприклад, для навчальної відпустки), попрацювати один день і написати заяву з проханням надати відпустку «на дітей». Отже, у році, за який надається відпустка, жінка працювала. Після закінчення відпустки «на дітей» працівниці необхідно знов написати заяву з проханням надати відпустку для догляду до 3 років. Правда, така ситуація може бути клопітною для роботодавця, оскільки дні цієї відпустки доведеться оплачувати за його рахунок. Якщо ж роботодавець піде назустріч своїм працівникам і погодиться надати таку відпустку, то вихід матері на роботу краще організувати в режимі неповного робочого часу чи на дому, оскільки про вихід на повний робочий день доведеться повідомити органи соціального захисту населення****.

**** Див. статтю «Дитячі допомоги — що має знати роботодавець і працівник»// «БТ», 2008, № 40, с. 27.

Якщо ж жінка, перебуваючи у відпустці для догляду до 3 років, працює в режимі неповного робочого часу чи вдома, то вона має право на щорічну відпустку та на додаткову відпустку «на дітей», як решта працівників. Вона працює, а отже, виконується умова для надання відпустки «на дітей». Крім того, за нею збережеться право на отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку.

 

Вікторія ЗМІЄНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі