Теми статей
Обрати теми

Сьогодні роботодавець не виплачує вихідну допомогу у зв’язку з призовом до армії

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Сьогодні роботодавець не виплачує вихідну допомогу у зв’язку з призовом до армії

 

Працівник, який пропрацював на підприємстві менше 2 місяців, звільнився у зв’язку з призовом до армії. Чи потрібно йому виплачувати вихідну допомогу? Якщо так, то в якому розмірі?

(м. Харків)

 

Розглядаючи це питання, можна сказати, що при розірванні трудового договору через

призов або вступ працівника на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу роботодавець не повинен виплачувати вихідну допомогу. Також варто відмітити, що в ст. 44 КЗпП, яка регулює виплату вихідної допомоги при звільненні (у тому числі і у зв’язку з призовом до армії), часто вносилися зміни, тому буде актуальним прослідкувати за хронологією цих змін.

Почнемо з того що, до 20 червня 2007 року

ст. 44 КЗпП містила в собі норму про те, що вихідна допомога виплачувалася у разі призову або вступу на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу у розмірі не меншому за двомісячний середній заробіток. Також була можливість збільшити розмір такої виплати, якщо це передбачено колективним договором.

Але з 20 червня 2007 року згідно із

Законом № 1014* з КЗпП ця норма була виключена. Однак уже з 1 січня 2008 року необхідність виплати вихідної допомоги у разі призову на військову службу знову було впроваджено Законом про держбюджет-2008**. Щоправда, було змінено розмір допомоги: вона мала виплачуватися у розмірі двох мінімальних заробітних плат. Також згідно з цими змінами було змінено механізм розрахунку вихідної допомоги, бо з 1 січня 2008 року така допомога почала розраховуватися з використанням не середньої, а мінімальної заробітної плати.

* Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань військового обов’язку і військової служби» від 11.05.2007 р. № 1014-V.

** Закон України Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України від 28.12.2007 р № 107-VI.

Не встигла ця норма повною мірою вступити в дію (призов до армії тільки розпочався), як 22 травня 2008 року

Рішенням КСУ від 22.05.2008 р. № 10-рп/2008 вона була визнана неконституційною.

Отже, чинними залишилися попередні зміни, які були внесені до

КЗпП Законом № 1014, який, як зазначалося, не передбачає виплати вихідної допомоги при звільненні у зв’язку з призовом до армії.

Варто звернути увагу на те, що є й інші норми діючого законодавства, які передбачають виплату грошової допомоги призовникам, але тут також не все так просто.

 

Вид служби

Норма законодавства

Період

від 01.01.2008 р. і після 22.05.2008 р.

з 01.01.2008 р. до 22.05.2008 р.

Призов або прийняття на військову службу

Ч. 1 ст. 21 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII; Закон про держбюджет-2008

Громадянам України, які призиваються на строкову військову службу, виплачується грошова допомога в розмірі двох мінімальних заробітних плат за рахунок коштів Державного бюджету України в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України

Громадянам України, які звільняються з роботи у зв’язку з призовом або прийняттям на військову службу, виплачується вихідна допомога в розмірі двох мінімальних заробітних плат

Проходження альтернативної (невійськової) служби

Ст. 4 Закону України «Про альтернативну (невійськову) службу» від 12.12.91 р. № 1975-XII; Закон про держбюджет-2008

Громадянам, які направляються для проходження альтернативної служби, виплачується грошова допомога в розмірі двох мінімальних заробітних плат за рахунок коштів Державного бюджету України в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України

Громадянам, які звільняються з роботи у зв’язку з направленням для проходження альтернативної служби, виплачується вихідна допомога в розмірі двох мінімальних заробітних плат

 

З усього викладеного можна зробити висновок, що з 1 січня 2008 року до 22 травня 2008 року роботодавець в обов’язковому порядку мав виплачувати вихідну допомогу працівникам, які звільняються у зв’язку з призовом до армії. Сьогодні цю виплату законодавством передбачено, але, по-перше, вона здійснюється за рахунок бюджетних коштів, по-друге, відповідно до порядку КМУ, якого наразі немає, а, по-третє,

обов’язок щодо виплати вихідної допомоги призовникам знято з роботодавця згідно з чинними нормами КЗпп. Сподіваємося, що незабаром буде роз’яснено, хто і в якому порядку має виплачувати призовникам грошову допомогу.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі