Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Змін до Положення про надання послуг з фінансового лізингу юридичними особами — суб’єктами господарювання, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами

Редакція БТ
Розпорядження від 03.07.2008 р. № 819

Послуги з фінансового лізингу:

вимоги стали жорсткіші

 

Розпорядження Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 03.07.2008 р. № 819

«Про затвердження Змін до Положення про надання послуг з фінансового лізингу юридичними особами — суб’єктами господарювання, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами»

 

Розпорядженням,

що коментується, Держфінпослуги вніс зміни до Положення про надання послуг з фінансового лізингу юридичними особами — суб’єктами господарювання, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами, затвердженого розпорядженням Держфінпослуг від 22.01.2004 р. № 21.

1. Терміни.

Відтепер у Положенні визначено, що фінансова послуга з фінансового лізингу (послуга з фінансового лізингу) — це операція з фінансовими активами, які полягають в набутті юридичною особою (лізингодавцем) у власність речі у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов і передачі цієї речі у користування лізингоодержувачу на визначений строк не менше одного року за встановлену плату (лізингові платежі) на підставі договору фінансового лізингу. Це визначення перекликається з визначенням, даним у Законі України «Про фінансовий лізинг» від 16.12.97 р. № 723/97-ВР.

Також

Розпорядженням, що коментується, дано визначення терміна приміщення: це частина внутрішнього об’єму будівлі, обмежена будівельними елементами з можливістю входу і виходу, яка використовується лізингодавцем при здійсненні діяльності з надання послуг з фінансового лізингу.

2. Вимоги до лізингодавця.

Розпорядження, що коментується, встановлює вимогу, що лізингодавцю для надання послуг з фінансового лізингу потрібно зазначити в установчих документах, що він займається такою діяльністю, а також врахувати, чи може він (як юридична особа) суміщувати фінансові послуги.

3. Документи для отримання довідки про взяття на

облік Також змінився перелік документів, які необхідно подавати для отримання довідки про взяття на облік. Тепер додатково потрібно подавати: копію наказу юридичної особи про призначення працівника, відповідального за проведення внутрішнього фінансового моніторингу, яка засвідчена підписом керівника та скріплена печаткою юридичної особи та копію документа, що підтверджує право власності або користування приміщенням за місцезнаходженням юридичної особи, яка засвідчена підписом керівника та скріплена печаткою юридичної особи. Що стосується копії свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи, то її необхідно засвідчувати в нотаріальному порядку або органом, який видав цей документ (раніше нотаріального засвідчення не вимагалося).

4. Розгляд заяви про взяття на облік

. У Розпорядженні, що коментується, зазначено, що відмова в розгляді заяви про взяття на облік повинна надходити до юридичної особи не пізніше 30 робочих днів з дня одержання Держфінпослуг відповідних документів (раніше цей термін складав 15 днів). При прийнятті ж рішення про взяття на облік юридичну особу повідомляється в письмовій формі протягом 5 робочих днів з дати прийняття відповідного рішення (раніше на це відводилося 3 робочі дні).

Зауважимо, що коли юридична особа протягом 30 календарних днів з дня отримання нею повідомлення про прийняття рішення про взяття на облік не звернулась за отриманням довідки, Держфінпослуг скасовує рішення про взяття на облік та анулює довідку.

5. Реєстраційна картка

. Юридичні особи тепер протягом 15 робочих днів після виникнення змін в інформації, яка міститься у реєстраційній картці, зобов’язані надсилати до Держфінпослуг письмове повідомлення про такі зміни (за типовою формою, наведеною у новому додатку 5 до Положення) та надавати реєстраційну картку і документи, які підтверджують такі зміни. У разі систематичного (два та більше разів на рік) неповідомлення юридичною особою про такі зміни Держфінпослуг буде здійснювати анулювання довідки про взяття на облік з одночасним виключенням таких юридичних осіб з Переліку юридичних осіб, які мають право надавати фінансові послуги та перебувають на обліку в Держфінпослуг.

Зміни, що коментуються набули чинності 12 серпня 2008 року. Також встановлено (п. 2 Розпорядження), що юридичні особи, які вже отримали в Держфінпослуг довідку про взяття на облік, мають право в шестимісячний термін з дати набрання чинності змінами подати заяву про анулювання запису в Переліку юридичних осіб, які мають право надавати фінансові послуги та перебувають на обліку в Держфінпослуг.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі