Теми статей
Обрати теми

Про порядок відображення в податковому обліку витрат на сплату відсотків за кредитами від нерезидентів

Редакція БТ
Лист від 19.05.2008 р. № 10080/7/15-0517

ВИПЛАТА ДОХОДІВ НЕРЕЗИДЕНТАМ:

до валових витрат включається вся сума нарахованих відсотків

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 19.05.2008 р. № 10080/7/15-0517

«Про порядок відображення в податковому обліку витрат на сплату відсотків за кредитами від нерезидентів»

 

Лист

ДПАУ, що коментується, присвячено питанню відображення в податковому обліку відсотків, що виплачуються нерезидентам за отримані від них кредити. Згідно з п.п. 5.3.3 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток) до складу валових витрат, зокрема, не включаються витрати на сплату податків, установлених ст. 13 цього Закону. Нагадаємо, що у ст. 13 Закону про податок на прибуток ідеться про податок, що утримується при виплаті доходів нерезидентам з джерелом їх походження з території України (так званий податок на репатріацію). Такий податок здебільшого* сплачується за рахунок нарахованого доходу, тобто нерезиденту перераховується сума з вирахуванням утриманого з нього податку.

* У деяких випадках податок на репатріацію сплачується за рахунок резидента — платника податку на прибуток, що виплачує дохід нерезиденту. Докладніше див. статтю «Податок на репатріацію: окремі питання» // «БТ», 2007, № 38, с. 13.

Норма

п.п. 5.3.3 Закону про податок на прибуток давала привід деяким особливо фіскально налаштованим представникам податкових органів вважати, що до валових витрат можна включати тільки різницю між сумою нарахованих нерезидентові відсотків і податком на репатріацію. Це, безумовно, неправомірно. До валових витрати включається вся сума нарахованих нерезиденту відсотків, а п.п. 5.3.3 Закону про податок на прибуток говорить лише про те, що сума утриманого з нерезидента та перерахованого до бюджету податку додатково не може бути включена до валових витрат резидента. Тут ситуація аналогічна з нарахуванням доходу фізичній особі (наприклад, працівникові у вигляді зарплати) і утриманні з нього податку з доходів. Сума утриманого податку з доходів додатково не включається роботодавцем до складу валових витрат, однак уся сума нарахованої зарплати (а не за мінусом утриманого податку з доходів) потрапляє до складу валових витрат.

У сьогоднішньому

листі ДПАУ абсолютно правильно роз’яснює, що до складу валових витрат включається вся сума нарахованих відсотків, складовою яких є податок з доходу нерезидента.

Отже, з відсотками нерезидентів ситуація зрозуміла. Набагато цікавіший порядок відображення в податковому обліку сум податку на репатріацію, які згідно з

п. 13.6 Закону про податок на прибуток сплачуються резидентами України, які виплачують доходи нерезидентам, за свій рахунок. Перш за все, це стосується резидентів, які виплачують доходи нерезидентам від надання рекламних послуг (ставка податку становить 20 %), а також у деяких випадках страхувальників, які здійснюють виплати нерезидентам за договорами страхування та перестрахування ризиків (ставка 12 %). Ми вважаємо, що сума таких податків має включатися до складу валових витрат на підставі п.п. 5.2.5 Закону про податок на прибуток , оскільки резидент сплачує їх за свій рахунок. Сподіваємося, що ДПАУ поділяє цю думку, оскільки в листі, що коментується сьогодні, кілька разів акцентувалося на тому, що право на валові витрати в підприємства відсутнє, оскільки податок із суми відсотків резидент сплачує не за свій рахунок, тобто він не несе витрати на сплату цього податку. У ситуації з рекламними послугами та виплатами нерезидентам зі страхування (перестрахування) ризиків ситуація зворотна — резидент несе витрати на сплату податку на репатріацію. Треба зазначити, що такий підхід є логічним, однак формальною перешкодою в його реалізації може бути все той же п.п. 5.3.3 Закону про податок на прибуток, що забороняє включати до валових витрат податки, установлені ст. 13 цього Закону. Крім того, технічно складно буде відобразити цю суму в декларації з податку на прибуток, оскільки в додатку Р1 до рядка 04.6 декларації немає відповідного рядка. І тут, на наш погляд, не залишається нічого іншого, як вручну вписати цей податок до одного з невикористовуваних рядків додатка Р1 та відобразити в ньому суму податку на репатріацію, яку резидент сплачує за свій рахунок.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі