Теми статей
Обрати теми

Терміни роздрукування Z-звітів при цілодобовій роботі РРО

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Терміни роздрукування Z-звітів при цілодобовій роботі РРО

 

Підприємство має зареєстрований у встановленому порядку РРО. Він використовується цілодобово. Як у такому випадку необхідно роздруковувати Z-звіти?

(м. Харків)

 

Відповідно до

п. 9 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції від 01.06.2000 р. № 1776-III передбачено щоденно друкувати на РРО (за винятком автоматів з продажу товарів (послуг)) фіскальні звітні чеки (Z-звіти) і забезпечувати їх зберігання в книгах обліку розрахункових операцій. Друкувати Z-звіти необхідно щозміни, тобто за період роботи реєстратора від реєстрації першої розрахункової операції після виконання Z-звіту до виконання наступного Z-звіту, про це сказано в п. 4.5 Порядку реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, затвердженому наказом ДПАУ від 12.02.2004 р. № 87.

Для підприємств, які працюють стандартну зміну, період друкування такого звіту визначити неважко,

Z-звіти друкуються після закінчення кожної робочої зміни. Але якщо підприємство працює цілодобово, що тоді вважати зміною?

За відповіддю звернемось до

додатку до Вимог № 199** та Вимоги № 434***. Так, для підприємств, які займаються торгівлею, громадським харчуванням та наданням послуг, така зміна не може тривати більше 24 годин, при реалізації іноземної валюти — 16 годин. Отже, роздруковувати Z-звіти можна з періодичністю в 24 (16) годин. Це ніяким чином не вказує на те, що роздруковувати звіт при цілодобовій роботі необхідно в кінці доби, тобто опівночі. Час роздрукування може припадати на будь-який час доби (в законодавстві такий час не обумовлено). Наприклад, Z-звіт можна роздруковувати під час технологічної перерви. При цьому таку перерву можна проводити в будь-який час, для цього достатньо оформити наказ і розмістити інформацію про технологічну перерву на видному для покупців місці.

** Вимоги щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, затверджені постановою КМУ від 18.02.2002 р. № 199.

*** Вимоги щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, затверджені наказом ДПАУ від 16.09.2003 р. № 434.

Таким чином,

при цілодобовій роботі Z-звіт можна роздруковувати як після кожної зміни, так і один раз в день. Головне, щоб інтервал був не більше 24 (16) годин.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі