Теми статей
Обрати теми

Про порядок застосування податкового роз’яснення

Редакція БТ
Лист від 26.08.2008 р. № 17203/7/15-0217

Зарплата ремонтників

включається до валових витрат через 10 % ліміт, починаючи з І кварталу 2008 року

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 26.08.2008 р. № 17203/7/15-0217

«Про порядок застосування податкового роз’яснення»

 

У березні цього року з’явився

лист ДПАУ від 05.03.2008 р. № 4284/7/15-0317 (далі — лист № 4284)*, в якому було кардинально змінено позицію головного податкового відомства з приводу відображення в податковому обліку витрат на оплату праці працівників, зайнятих ремонтом основних фондів. Тепер такі витрати ДПАУ забороняє прямо включати до складу валових витрат, а вказує на можливість їх відображення у складі валових витрат лише крізь призму 10 % ліміту, установленого для витрат на ремонт основних фондів. При цьому низку попередніх листів ДПАУ, в яких витрати на оплату праці ремонтників дозволялося включати до валових витрат на підставі п.п. 5.6.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток), було відкликано листом № 4284.

* Редакційний коментар до цього листа див. у «БТ», 2008, № 11, с. 9.

У сьогоднішньому

листі фіскальна позиція ДПАУ підтверджується. Причому ДПАУ благодушно відзначає: оскільки лист № 4284 з’явився тільки в березні цього року, то надане в ньому роз’яснення потрібно враховувати при складанні декларації з податку на прибуток починаючи з I кварталу 2008 року, а до попередніх періодів не застосовувати. Цей момент ДПАУ рекомендує враховувати податковим органам на місцях під час проведення перевірок платників, а також апеляційних процедур. Тут радує вже те, що ДПАУ не намагається використовувати зміну власної позиції як нагоду оштрафувати довірливих платників податків.

Тих платників, які до 2008 року прямо включали такі витрати до складу валових, цей лист має остаточно заспокоїти. Та все ж таки не перестає дивувати, що ДПАУ ставиться до своїх листів (нехай навіть і з грифом «Державним податковим адміністраціям в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі») як до узагальнюючих податкових роз’яснень. Хочемо нагадати, що згідно з

п. 1.8 Порядку надання роз’яснень окремих положень податкового законодавства, затвердженого наказом ДПАУ від 12.04.2003 р. № 176, узагальнюючі податкові роз’яснення видаються ДПАУ та затверджуються її наказом. У цьому ж випадку йдеться про звичайні її листи. У зв’язку з цим, якщо у вас є позитивна відповідь податкових органів з цього питання, надана на ваш особистий запит, то ви сміливо можете керуватися нею й далі, не звертаючи уваги на появу листа № 4284 . Мусимо попередити, що така лінія поведінки є конфліктонебезпечною, тому вона не для найобережніших платників податків.

Водночас, якщо платник сьогодні спробує отримати персональну позитивну для себе відповідь на це запитання, то навряд чи йому це вдасться, оскільки, формулюючи податкове роз’яснення, податківці на місцях керуватимуться

листом № 4284. І ще один момент. Ми вважаємо, що навіть тепер (після того, як позитивні листи ДПАУ було відкликано) у платників є шанси відстояти в суді право на валові витрати щодо таких витрат на підставі п.п. 5.6.1 Закону про податок на прибуток. Пояснюється це тим, що висвітлювані норми законодавства абсолютно не змінилися, тому існуюча протягом трьох років чітка (позитивна для платників) позиція ДПАУ з цього питання свідчить про наявність тут конфлікту інтересів, який згідно з п.п. 4.4.1 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-ІІІ має вирішуватися на користь платників. Але це шлях для тих, хто готовий судитися з податковими органами.

Хоча, безумовно, зрештою саме вам вирішувати, яку позицію в цьому питанні зайняти, чи варта шкура вичинки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі