Теми статей
Обрати теми

Про податковий кредит з ПДВ

Редакція БТ
Лист від 15.08.2008 р. № 323/2/16-1510

Податковий кредит з ПДВ

щодо товару, який запізнився, у покупця і за договором про давальницьку переробку сировини у виконавця

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 15.08.2008 р. № 323/2/16-1510

«Про податковий кредит з ПДВ»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ розглянула питання про право на податковий кредит з ПДВ. Перше запитання було поставлено покупцем товару, друге запитання — переробником давальницької сировини.

1. Податковий кредит у покупця щодо товару, який запізнився

. Сутність першого запитання — у такому. Постачальник — платник ПДВ без попередньої оплати відвантажив покупцю товар і виписав податкову накладну. Податкову накладну було відправлено поштою, а товар було передано залізничному перевізнику. У результаті податкову накладну було отримано в одному місяці, а товар фактично одержано в наступному місяці. В якому місяці покупець може збільшити податковий кредит: у місяці отримання податкової накладної або в місяці фактичного одержання товару?

ДПАУ нагадала, що згідно з

п.п. 7.5.1 Закону про ПДВ право на податковий кредит у цій ситуації виникає за датою отримання податкової накладної, що підтверджує факт придбання платником податку товарів (робіт, послуг). Виходить, що вирішальну роль у формуванні податкового кредиту відіграє податкова накладна (точніше, її наявність), але така податкова накладна ще має підтверджувати факт придбання товару покупцем — платником ПДВ. Виникає слушне запитання, що вважати датою фактичного придбання товар: дату відвантаження товару постачальником або дату його отримання покупцем?

ДПАУ доходить висновку: датою придбанням товару вважається дата його оприбуткування. Наявність лише отриманої податкової накладної без фактичного здійснення господарської операції (оприбуткування товару) не може бути підставою для включення сум ПДВ за такою податковою накладною до податкового кредиту

.

Звичайно, можна й не погодитися з таким висновком. Пославшись, наприклад, на вимогу щодо заповнення колонки 3 «Період виписування податкових накладних, інших документів, що дають право на податковий кредит»

додатка 5 до декларації з ПДВ «Розшифровки податкових зобов’язань і податкового кредиту в розрізі контрагентів». Вимога полягає в такому: податковий кредит покупця за звітний період має відповідати податковим зобов’язанням контрагента-продавця. При цьому ДПАУ вимагає, щоб у продавця валові доходи і, здається, податкові зобов’язання з ПДВ відображалися саме на дату оформлення відвантажувальних документів* (лист ДПАУ від 07.03.2008 р. № 4501/7/16-1517-18**) .

* Ситуація, коли першою подією є оплата, не розглядається.

** Див. ком. «Продавець має відображати валові доходи на дату оформлення відвантажувальних документів на товар» // «БТ», 2008, № 22, с. 7.

Із цього можна дійти висновку: на дату оформлення відвантажувальних документів та за умови отримання податкової накладної покупець має право збільшити свій податковий кредит. Однак не можна заперечувати, що в найпоширенішій ситуації право власності на товар до покупця фактично переходить після отримання товару. Отже, до фактичного отримання товару покупцем факт його придбання є досить спірним. У зв’язку з цим обережним покупцям — платникам ПДВ радимо дочекатися дати фактичного отримання товару і лише після цього збільшити свій податковий кредит у сумі ПДВ, зазначеній у податковій накладній, отриманій раніше.

2. Податковий кредит з ПДВ у виконавця за договором про давальницьку переробку сировини

. ДПАУ надала відповідь на таке запитання. Виконавець-резидент у межах договору про давальницьку переробку сировини замовника-резидента частину роботи з переробки сировини (І етап переробки) виконав сам, а решту (II етап переробки) — за допомогою стороннього виконавця-нерезидента. На II етапі переробки виконавець-резидент вивозить частково перероблену ним сировину за кордон, а потім увозить уже готову продукцію. При ввезенні готової продукції виконавець-резидент сплачує ПДВ. Чи має він право включати таку суму імпортного ПДВ до складу податкового кредиту?

ДПАУ, на жаль, відмовила резиденту-виконавцю в податковому кредиті щодо імпортного ПДВ. Аргумент такий: ураховуючи положення

Закону України «Про операції з давальницькою сировиною в зовнішньоекономічних відносинах» і правила, установлені п. 7.4 Закону про ПДВ, права на податковий кредит з ПДВ, нарахований на вартість давальницької сировини чи готової продукції, у переробника не виникає.

Нагадаємо, що згідно з п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ для відображення податкового кредиту необхідно, щоб товари (у тому числі імпортні) було придбано чи виготовлено для їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності. У цій ситуації виконавець-резидент увезену готову продукцію не використовуватиме у своїй діяльності взагалі, оскільки він її просто передає замовнику. Та й факт власне придбання готової продукції, що повертається в режимі імпорту раніше переданої давальницької сировини, головний податковий орган може заперечити. Досить пригадати відмову в податковому кредиті на підставі відсутності факту придбання при безоплатному імпорті товару (запитання № 2 листа ДПАУ від 07.11.2007 р. № 22703/7/16-1117*).

* Див. статтю «Актуальні питання з ПДВ: відповідає ДПАУ, коментує редакція» // «БТ», 2007, № 49, с. 12.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі