Теми статей
Обрати теми

Про правомірність застосування сільськогосподарськими товаровиробниками виноматеріалів спеціального режиму обкладення ПДВ

Редакція БТ
Лист від 07.03.2008 р. № 4482/7/16-1517

РЕАЛІЗАЦІЯ ВИНОМАТЕРІАЛІВ:

сільгоспвиробники виноматеріалів не можуть застосовувати спецрежим обкладення ПДВ — фіскальна позиція ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 07.03.2008 р. № 4482/7/16-1517

«Про правомірність застосування сільськогосподарськими товаровиробниками виноматеріалів спеціального режиму обкладення ПДВ»

 

Листом

, що коментується, ДПАУ надала відповідь на таке запитання: чи поширюється дія п. 11.29 Закону про ПДВ на операції з реалізації сільськогосподарським виробником (підприємством первинного виноробства) виноматеріалів, виготовлені на власних виробничих потужностях із самостійно вирощеної продукції (без застосування давальницьких схем), якщо такі виноматеріали реалізуються підприємствам вторинного виноробства як сировина для виробництва готової продукції.

На жаль, відповідь негативна:

дія п. 11.29 Закону про ПДВ на зазначені вище операції не поширюється. Аргумент такий: виноматеріали є алкогольними напоями і належать до підакцизних товарів за товарною позицією 2204 УКТ ЗЕД. А на підакцизні товари норми п. 11. 29 Закону про ПДВ не поширюються.

Нагадаємо, що згідно з

п. 11.29 Закону про ПДВ при здійсненні операцій з поставки товарів (робіт, послуг) власного виробництва, включаючи продукцію (крім підакцизної), виготовлену на давальницьких умовах із власної сільськогосподарської сировини, пп. 7.7, 10.1 і 10.2 Закону про ПДВ у частині сплати до бюджету ПДВ не застосовуються. При цьому суми податку залишаються в розпорядженні сільськогосподарських виробників для цільового використання.

На захист сільськогосподарських виробників став Верховний Суд України. У своїй

постанові від 15.01.2008 № 08/20 він зазначив:

1) власне застосування в

Законі України «Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої» від 07.05.96 р. № 178/96-ВР слова «виноматеріали» не дає підстав відносити будь-яку продукцію, що позначається цим словом, до підакцизної, оскільки самим Законом до підакцизної продукції віднесено тільки спирт і алкогольні напої;

2)

до підакцизної продукції може бути віднесено лише виноматеріали, які призначені для пиття та містять алкоголь.

Це означає, що, на думку ВСУ, підприємства первинного виноробства мають право застосовувати

п. 11.29 Закону про ПДВ і відображати реалізацію виноматеріалів у разі, якщо вони є підакцизними товарами, тобто не містять алкоголю, у спецдекларації з ПДВ. Однак, як бачимо з листа, що коментується, ДПАУ з цим не погоджується. Мало того, ДПАУ у своєму листі від 10.06.2008 р. № 6712/5/16-1516 шукає підтримку своєї позиції у Мінфіну.

Однак створений судовий прецедент дає надію сільськогосподарським виробникам (підприємствам первинного виноробства) реалізувати своє право на застосування спеціального режиму обкладення ПДВ щодо операцій з реалізації виноматеріалів підприємствам повторного виноробства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі