Теми статей
Обрати теми

Про затвердження форми декларації про оптову ціну на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання, та Інструкції про заповнення і застосування декларації про оптову ціну на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання

Редакція БТ
Наказ від 13.08.2008 р. № 341

ДЕКЛАРУВАННЯ ОПТОВИХ ЦІН

на продтовари — затверджено форму декларації

 

Наказ Міністерства економіки України від 13.08.2008 р. № 341

«Про затвердження форми декларації про оптову ціну на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання, та Інструкції про заповнення і застосування декларації про оптову ціну на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Наказом

, що коментується, затверджено:

1) форму декларації про оптову ціну на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання (далі —

Декларація);

2) Інструкцію про її заповнення і застосування (далі —

Інструкція).

Затвердити

Декларацію та Інструкцію Кабмін доручив Мінекономіки ще у квітні цього року пунктом 2 постанови КМУ від 17.04.2008 р. № 373, якою було затверджено Порядок формування цін на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання (далі — Порядок № 373; див. додаток «Документи» цього номера). Зробити це слід було в місячний строк.

Порядок № 373

визначає механізм формування виробниками економічно обґрунтованих цін на окремі продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання. При цьому вимоги Порядку № 373 поширюються не лише на виробників таких товарів, а і на продавців . Як буде реалізовано поширення його норм і на продавців, стало зрозуміло з Інструкції, що коментується сьогодні. Тому зупинимося на її нормах.

1. Насамперед з’ясуємо, виробників та продавців яких продтоварів стосується

Інструкція. Для цього звернемося до додатка до постанови КМУ «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади і виконавчих органів міських рад з регулювання цін (тарифів)» від 25.12.96 р. № 1548, що містить повний та вичерпний перелік товарів та послуг, ціни на які регулюються органами виконавчої влади і виконавчими органами міських рад. Із цього переліку випливає, що на сьогодні державному регулюванню підлягають ціни на борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичину, свинину і м’ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове, олію соняшникову, яйця курячі. Зі сфери дії Інструкції виведено хлібобулочні вироби, що прямо зазначено в п. 2 р. І.

2. Алгоритм застосування декларації має такий вигляд:

— постачальник продтоварів, щодо яких запроваджено держрегулювання, керуючись

Порядком № 373, визначає оптову ціну;

окремо на кожну партію продтоварів виробник складає Декларацію в одному примірнику, в якій серед усього іншого зазначається оптова ціна за одиницю виміру без ПДВ у гривнях з копійками;

— оригінал

Декларації виробник залишає в себе;

засвідчену своєю печаткою копію Декларації виробник разом з первинними документами на відпуск товару (товарно-транспортною накладною, накладною на відпуск товару тощо) надає кожному покупцю (одержувачу товару, вантажоодержувачу);

— при кожній подальшій реалізації цього товару кожен продавець у копії отриманої

Декларації вказує лише найменування одержувача товару (вантажоодержувача) та реквізити первинного документа для проведення госпоперацій з відпуску товару; завіряє таку копію і додає до первинного документа на відпуск товару.

Декларацію

(її копію) потрібно зберігати протягом 3 років разом з первинним документом на відпуск товарів і надавати на вимогу органів держконтролю за цінами під час перевірки дотримання державної дисципліни цін, а також на письмові запити цих органів.

Наказ, що коментується, набув чинності 31 серпня 2008 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі