Теми статей
Обрати теми

Про набрання чинності нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України

Редакція БТ
Лист від 08.07.2008 р. № 5928-0-33-08-34

КОЛИ НАБУВАЮТЬ ЧИННОСТІ

постанови Кабміну

 

Лист Міністерства юстиції України від 08.07.2008 р. № 5928-0-33-08-34

«Про набрання чинності нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України»

 

Нагадаємо, що не дуже давно було прийнято новий

Закон України «Про Кабінет Міністрів України» від 16.05.2008 р. № 279 (далі — Закон). Одне з нововведень, унесених цим Законом, — зміна в порядку набрання чинності постановами Кабміну. Так, раніше більшість постанов набувала чинності з моменту прийняття, і лише ті, що визначали права та обов’язки громадян, набирали чинності не раніше дня опублікування. Тепер же всі постанови Кабміну (крім постанов, що містять інформацію з обмеженим доступом), набувають чинності з дня їх офіційного опублікування, якщо інше не передбачено самими постановами, але не раніше дня їх опублікування (ч. 1 ст. 55 Закону).

У зв’язку з цим питання про те, коли опубліковано постанову Кабміну, набуло дуже важливого значення. Однак відповідь на нього виявилася не такою очевидною, як хотілося б. І причина цього —

ч. 4 ст. 55 Закону, згідно з якою постанови Кабміну публікуються в інформаційному бюлетені «Офіційний вісник України».

Таким чином, складалося враження, що опублікування в

газеті «Урядовий кур’єр» для визначення моменту набрання чинності постановами Кабміну значення не мало. І це при тому, що у ст. 1 Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чиннотсі» від 10.06.97 р. № 503 газету « Урядовий кур’єр» разом з інформаційним бюлетенем «Офіційний вісник України» віднесено до офіційних видань, в яких публікуються акти Кабміну.

І от у

листі, що коментується, Мін’юст зняв усі непорозуміння. На думку його авторів, Закон категорично не визначає, що лише опублікування в інформаційному бюлетені «Офіційний вісник України» постанов Кабміну може вважатися офіційним опублікуванням.

Ураховуючи, що Кабмін у своїй діяльності керується також указами Президента України,

постанови Кабміну набувають чинності після їх опублікування в інформаційному бюлетені «Офіційний вісник України» чи газеті «Урядовий кур’єр».

І останнє: Закон пов’язує момент набрання чинності постановами Кабміну саме з терміном «офіційне опублікування». А це означає, що інші способи доведення до відома населення змісту постанов Кабміну, у тому числі й розміщення на офіційному сайті, не впливають на момент набрання ними чинності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі