Теми статей
Обрати теми

Про обкладення ПДВ грошових премій (бонусів)

Редакція БТ
Лист від 18.08.2008 р. № 7925/6/16-1515-04

ГРОШОВІ БОНУСИ ПОКУПЦЮ (РИБЕЙТИ)

не є об’єктом обкладення ПДВ — роз’яснює ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 18.08.2008 р. № 7925/6/16-1515-04

«Про обкладення ПДВ грошових премій (бонусів)»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ роз’яснила порядок обкладення ПДВ грошових винагород — премій (бонусів), що виплачуються постачальником товару постійному покупцю за результатами кожного календарного місяця. При такій системі знижок ціна на товар не зменшується. Сума грошової винагороди виплачується після того, як покупець повністю оплатить товар. У маркетингу така система післяпродажних знижок має назву рибейти .

Тож головний податковий орган указав на те, що така сума грошової винагороди (рибейтів) не відповідає визначенню поставки товарів (послуг) згідно із

Законом про ПДВ*, отже, не є об’єктом обкладення ПДВ.

* Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Це означає, що постачальник при виплаті грошових премій (бонусів) не збільшує податкові зобов’язання з ПДВ, а покупець відповідно не відображає податковий кредит. При цьому така сума з метою оподаткування вважається безповоротною фінансовою допомогою, яка згідно з

п.п. 4.1.6 Закону про податок на прибуток** включається до складу валового доходу одержувача (у нашому випадку одержувач такої допомоги — покупець товару). У постачальника товару перерахована премія (безповоротна фінансова допомога) не включається до складу валових витрат.

** Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Ще раз звернемо увагу: зазначені вище податкові наслідки очікують постачальника і покупця, якщо ними було вибрано саме таку систему знижок —

грошову премію (бонуси). Але можливі й інші види знижок. Наприклад, знижка може надаватися шляхом зменшення ціни. При наданні такої знижки і у покупця, і у постачальника відбувається зміна суми компенсації за товар. У цьому випадку податкові наслідки будуть такими:

— постачальник зменшує на суму наданої знижки податкові зобов’язання з ПДВ

(п.п. 4.5.1 Закону про ПДВ) і валові доходи ( п. 5.10 Закону про податок на прибуток);

покупець відповідно зменшує податковий кредит з ПДВ (на підставі отриманого Розрахунку коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної) і валові витрати.

Як бачимо, надати знижку покупцю можна різними способами. Мета надання таких знижок одна — заохочення покупця, а от оформлення і податкові наслідки різні. Тому перш ніж вибирати спосіб заохочення, рекомендуємо спочатку оцінити податкові наслідки і лише після цього зробити вибір.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі