Теми статей
Обрати теми

Про надання іншого дня відпочинку для працівника, який перебуває у відрядженні у вихідний день

Редакція БТ
Лист від 19.06.2008 р. № 154/13/116-08

ВІДРЯДЖЕННЯ У ВИХІДНИЙ ДЕНЬ:

працівнику необхідно надати інший день відпочинку

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 19.06.2008 р. № 154/13/116-08

«Про надання іншого дня відпочинку для працівника, який перебуває у відрядженні у вихідний день»

 

Часто, щоб уже в понеділок уранці працівнику бути в тому місці, куди він направляється у відрядження для вирішення поставлених завдань, виїжджати йому доводиться напередодні — у вихідний день. Або ж, навпаки, необхідність вирішення відряджувальних питань у п’ятницю змушує працівника повертатися з відрядження додому в суботу — у свій законний вихідний день. Про те, як потрібно діяти в таких випадках, тобто коли день виїзду у відрядження або повернення з нього збігається з вихідним днем працівника, роз’яснює Мінпраці в

листі, що коментується.

Справа в тому, що

Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом МФУ від 13.03.98 р. № 59 (далі — Інструкція № 59), по-різному ставиться до того, яка подія припадає на вихідний день: день від’їзду у відрядження або прибуття з нього. Так, якщо працівник відправляється у відрядження у вихідний день, то йому після повернення з відрядження в установленому порядку надається інший день відпочинку. Як бачимо, у цьому випадку вихідний день надається працівнику обов’язково, і на це звертає увагу Мінпраці в листі, що коментується.

Якщо працівник повертається з відрядження у вихідний день, то йому згідно з

Інструкцією № 59 може надаватися інший день відпочинку відповідно до законодавства у сфері регулювання трудових відносин. Тут, ураховуючи можливість, а не обов’язковість надання іншого дня відпочинку, Мінпраці зазначає, що це питання має вирішуватися правилами внутрішнього трудового розпорядку, установленими на підприємстві цього роботодавця. Причому, звертаємо вашу увагу, що день приїзду у вихідний день має бути передбачено наказом про направлення працівника у відрядження. Інакше (якщо, наприклад, працівник згідно з наказом має повернутися у п’ятницю, а фактично повертається в суботу) навряд чи працівник може розраховувати на інший день відпочинку, хоча це питання може бути вирішено шляхом видання наказу про продовження відрядження.

Далі Мінпраці наголошує на тому, що відповідно до

Інструкції № 59 у разі якщо працівник спеціально відряджається для роботи у святкові та неробочі дні, то компенсація за роботу в ці дні йому виплачується згідно з чинним законодавством. Це означає, що для того, щоб у працівника з’явилося право на компенсацію (оплата в подвійному розмірі за ст. 107 Кодексу законів про працю України; далі — КЗпП), працівник має саме працювати у відрядженні у вихідний день. Час проїзду до місця відрядження і назад роботою не вважається, і тому Мінпраці доходить висновку: якщо день виїзду або приїзду з відрядження припадає на вихідний день, то компенсація за роботу в ці дні не виплачується.

Отже, підсумуємо сказане вище:

— якщо працівник направляється у відрядження спеціально для роботи у вихідний день, то він має право або на оплату цього робочого часу в подвійному розмірі, або на інший день відпочинку (

ст. 72, 73, 107 КЗпП);

— якщо працівник виїжджає у відрядження у вихідний день, то йому обов’язково надається інший вихідний день;

— якщо працівник повертається з відрядження у вихідний день (такий день повернення зазначено в наказі), то працівнику може бути надано інший день відпочинку, якщо це передбачено правилами внутрішнього розпорядку.

Від себе додамо, що надання іншого дня відпочинку в табелі обліку робочого часу відображається як цілоденний невихід на роботу з повним збереженням зарплати (відгул). У цьому випадку в табелі використовують такі коди: літерний — цн, цифровий — 18.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі