Теми статей
Обрати теми

Приватні підприємці, які надають послуги з технічного обслуговування автомобілів, можуть бути платниками єдиного податку

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Приватні підприємці, які надають послуги з технічного обслуговування автомобілів, можуть бути платниками єдиного податку

 

Приватний підприємець займається наданням послуг з технічного обслуговування автомобілів. Знаходиться на загальній системі оподаткування. Чи має право такий підприємець перейти на спрощену систему оподаткування (сплату єдиного податку), якщо при технічному обслуговуванні автомобілів він здійснює заміну мастила?

(м. Харків)

 

Фізична особа — підприємець не може

застосовувати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності і бути платником єдиного податку зокрема, якщо він здійснює торгівлю лікеро-горілчаними та тютюновими виробами, пально-мастильними матеріалами (ст. 7 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99).

Тобто, для того щоб приватний підприємець, який займається технічним обслуговуванням автомобілів, міг бути платником єдиного податку, необхідно довести, що заміна мастила не відноситься до торгівлі паливно-мастильними матеріалами (ПММ).

Так,

торговельна діяльністьце ініціативна, систематична, виконувана на власний ризик для одержання прибутку діяльність юридичних і фізичних осіб щодо купівлі та продажу товарів кінцевим споживачам або посередницькі операції, чи діяльність із надання агентських, посередницьких, комісійних та інших послуг у просуванні товарів від виробника до споживача (ДСТУ 4303:2004 «Роздрібна та оптова торгівля. Терміни та визначення понять», затверджений наказом Держспоживстандарту від 08.06.2004 р. № 130). Тому при наданні послуг з технічного обслуговування автомобілів власне торгівлі мастилом не відбувається, бо вартість заміненого мастила є складовою собівартості послуги. Отже, приватні підприємці, які займаються надаванням послуг з технічного обслуговування автомобілів, мають право бути платниками єдиного податку, оскільки не продають безпосередньо такий товар, як ПММ.

Із цим погоджуються і податківці (

див. на с. 46 «Заміна мастила не вважається торгівлею ПММ»).

 

Заміна мастила не вважається торгівлею ПММ

Витяг із листа ДПАУ від 18.08.2005 р. № 16486/7/17-3117

«<...> при технічному обслуговуванні автомобіля операції із закупівлі автомобільного мастила і подальшої його заміни в автомобілі не є торгівлею <...>.

Підприємець здійснює закупівлю автомобільного мастила за власні кошти згідно з договором купівлі-продажу, укладеним в усній чи письмовій формі (

ст. 224 ЦКУ), проводить закупівлю товару.

Далі, на етапі надання послуги, передбачається використання закупленого СПД автомобільного мастила для заміни ним старого мастила, за що справляється плата, яка включається окремим рядком у рахунок з надання послуги.

Крім того, споживчий товар — це товар, призначений для кінцевого споживання, для особистого, сімейного або домашнього використання. У цьому випадку закуплене автомобільне мастило є таким товаром тільки протягом часу, коли воно знаходиться в упаковці і призначається для кінцевого споживання в незмінному вигляді. А оскільки такий товар видозмінюється в процесі надання послуги і реалізується тільки у складі послуги, то така операція не є продажем безпосередньо цього товару».

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі