Теми статей
Обрати теми

Помилково сплачений штраф можна повернути чи зарахувати в рахунок сплати податкових зобов’язань

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Помилково сплачений штраф можна повернути чи зарахувати в рахунок сплати податкових зобов’язань

 

Ми подали Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок і сплатили 5 % штраф. Згодом виявилося, що помилки не було, і ми подали ще один Уточнюючий розрахунок. Чи можемо ми повернути сплачений штраф?

(м. Харків)

 

Штраф

, що розраховується платником податків згідно з п. 17.2 Закону № 2181* (саме відповідно до цього пункту розраховується 5 % штраф при самостійному виправленні помилки) є складовою податкового зобов’язання. Це випливає з визначення податкового зобов’язання, наведеного у ст. 1 Закону № 2181, на що ДПАУ звертає увагу в листі від 15.01.2004 р. № 560/7/11-1117. А згідно з п. 17.3 Закону № 2181 сплата (стягнення) штрафних санкцій, передбачених ст. 17 Закону № 2181 (у тому числі 5 % штрафу при самостійному виправленні помилок), прирівнюється до сплати (стягнення) податку та оскарження їх сум.

* Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Після подання уточнюючого розрахунку сплачений штраф може перетворитися на «надміру сплачений» податок або, інакше кажучи, на «переплату» (

Узагальнююче податкове роз’яснення положень пункту 15.3 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» в частині визначення терміна «надміру сплачені податки, збори (обов’язкові платежі)» та граничних строків їх повернення, затверджене наказом ДПАУ від 25.04.2003 р. № 197).

Крім того, згідно з

п.п. 5.2 Інструкції № 276** суми штрафних (фінансових) санкцій обліковуються за тими самими кодами бюджетної класифікації, що й податки, збори (обов’язкові платежі), щодо яких здійснено такі нарахування (сплату).

** Інструкція про порядок ведення органами державної податкової служби оперативного обліку платежів до бюджету, контроль за справлянням яких здійснюється органами державної податкової служби України, затверджена наказом ДПАУ від 18.07.2005 р. № 276.

Ураховуючи це, повернути помилково сплачений 5 % штраф можна буде за правилами, установленими для повернення помилково (надміру) сплачених податків, зборів. Таке повернення здійснюється відповідно до

Порядку взаємодії органів державної податкової служби України, фінансових органів та органів Державного казначейства України у процесі повернення помилково та/або надміру сплачених податків, зборів (обов’язкових платежів) платникам податків, затвердженого наказом ДПАУ, МФУ і Держказначейства від 30.02.2005 р. № 58/78/22. Згідно з п. 5 цього Порядку повернення надміру сплачених податків, зборів (обов’язкових платежів) здійснюється на підставі заяви платника податків. Складається така заява в довільній формі та подається до органу ДПАУ за місцем перебування на податковому обліку*. Обов’язковим реквізитом заяви є визначення платником податків напрямів зарахування коштів, що повертаються як помилково та/або надміру сплачені:

— на поточний рахунок платника податку в установі банку;

— на погашення податкового зобов’язання (податкового боргу) за іншими податками, зборами (обов’язковими платежами), надходження яких контролюється органами державної податкової служби, незалежно від виду бюджету, за яким обліковується такий борг;

— шляхом оформлення чека на отримання готівки за відсутності у платника податків рахунка в банку.

* Докладніше про порядок повернення податкових платежів і приклад заяви див. у статті «Переплата за податками: що можна з нею зробити» // «БТ», 2008, № 7, с. 21.

 

Ольга КУЛІГІНА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі