Теми статей
Обрати теми

Особливості нарахування ПДВ комісіонером при організації наукових форумів за кордоном

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Особливості нарахування ПДВ комісіонером при організації наукових форумів за кордоном

 

Комісіонер (резидент) за дорученням комітента (резидента) організовує проведення наукових форумів за кордоном, зокрема, займається пошуком виконавця (нерезидента), який надає в оренду конференц-зали, зустрічає представників (резидентів) наукового форуму, розміщує їх у готелях тощо. Оплата послуг нерезиденту з організації та проведення таких форумів здійснюється комітентом через комісіонера. Комісіонер працює за передоплатою.

Які податкові наслідки в комісіонера?

(м. Дніпропетровськ)

 

Почнемо з того, що за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов’язується за завданням іншої сторони (замовника) надати

послугу, що споживається у процесі здійснення певної дії чи здійснення певної діяльності, а замовник зобов’язується оплатити виконавцю зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором (ч. 1 ст. 901 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV). Характерними ознаками послуг є відсутність результату майнового характеру, невіддільність від джерела чи від одержувача, синхронність надання та отримання, неможливість зберегти, споживаність послуги при її наданні (лист Мін’юсту від 01.12.2006 р. № 21-5-490). У нашій ситуації послугу споживає комітент. Саме для нього комісіонер шукає нерезидента, який візьме на себе організацію наукового форуму за кордоном.

Що стосується порядку нарахування ПДВ при посередницьких договорах, то тут відразу спадає на думку

п. 4.7 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ). Саме він визначає дати збільшення податкового кредиту і податкового зобов’язання з ПДВ як у комітента, так і у комісіонера. Але в нашому випадку п. 4.7 Закону про ПДВ слід застосовувати лише з урахуванням п. 6.5 Закону про ПДВ, оскільки ми маємо справу з послугами, що надаються нерезидентами.

Нагадаємо, що об’єкт обкладення ПДВ з поставки послуг залежить від місця надання таких послуг. Якщо місце надання послуг знаходиться

на митній території України, то такі операції є об’єктом обкладення ПДВ та оподатковуються за ставкою 20 %. Якщо місце надання послуг знаходиться за межами митної території України, то такі послуги не є об’єктом оподаткування. Місце надання (поставки) послуг визначається згідно з п. 6.5 Закону про ПДВ та залежить від виду послуги, що надається. У нашому випадку підходить п.п. «г» п. 6.5 Закону про ПДВ — діяльність організаторів (продюсерів) у науковій сфері та пов’язані з цією діяльністю послуги. Місцем поставки таких послуг є місце їх фактичного надання. Послуги фактично надаються за межами митної території України. Це означає, що послуги з організації проведення наукових форумів за кордоном не є об’єктом обкладення ПДВ. Отже, і не може бути й мови про податкові зобов’язання і податковий кредит у цьому випадку.

Виникає слушне запитання: як бути з вимогами

п. 4.7 Закону про ПДВ? Відповідь така: у цій ситуації він фактично не працюватиме. Адже п. 4.7 Закону про ПДВ визначає лише момент (дату) збільшення податкового зобов’язання і податкового кредиту з ПДВ у межах посередницьких договорів. А послуги з проведення та організації наукових форумів за кордоном узагалі не є об’єктом обкладення ПДВ. Тому в цій ситуації ні в комітента, ні в комісіонера не виникнуть ні податкові зобов’язання, ні податковий кредит за операцією придбання таких послуг.

Що стосується

комісійної винагороди, то податкове зобов’язання в комісіонера виникає за правилом першої події: або за датою отримання грошових коштів в оплату вартості послуги, або за датою оформлення акта. Податковий кредит у комітента при цьому виникає на підставі наданої комісіонером податкової накладної.

Аналогічної думки дотримуються і податківці

(див. «Порядок оподаткування послуг, придбаних у нерезидента в межах договору комісії»).

 

Порядок оподаткування послуг, придбаних у нерезидента в межах договору комісії

Витяг із консультації в журналі «Вісник податкової служби України», 2006, № 44

«Який порядок оподаткування ПДВ операцій з отримання за договором комісії послуг від нерезидента, які надаються нерезидентом за межами митної території України?

<…>

З метою обкладання ПДВ операції з отримання послуг від нерезидента підприємствами-резидентами на умовах договорів комісії слід розглядати як дві операції:

отримання послуг від нерезидента. У разі якщо нерезидент надає послугу за межами митної території України, зазначена операція не є об’єктом оподаткування ПДВ;

— надання послуги резидента (комісіонера)

у межах договору комісії з придбання послуги від нерезидента для підприємства-резидента (комітента). Місцем надання зазначеної послуги є митна територія України i зазначена операція є об’єктом оподаткування ПДВ у комісіонера i оподатковується за ставкою 20 %.

База оподаткування та дата виникнення податкових зобов’язань з ПДВ при здійсненні зазначених операцій визначається відповідно до п. 4.7 <…> Закону <…> [про ПДВ. — Прим. ред.]».

 

Наталія ГОЛОСКУБОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі