Теми статей
Обрати теми

Комісія банку за обслуговування кредитної лінії відноситься до валових витрат

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Комісія банку за обслуговування кредитної лінії відноситься до валових витрат

 

Підприємство для господарської діяльності взяло кредит. Чи має воно право відносити до валових витрат комісію банку, згідно з договором за:

1) надання ліміту кредитної лінії у розмірі 1 % від суми ліміту кредитної лінії;

2) управління лімітом кредитної лінії (за не використаний ліміт)?

(м. Черкаси)

 

Кредит — це кошти та матеріальні цінності, які надаються резидентами або нерезидентами у користування юридичним або фізичним особам на визначений строк та під

процент (п. 1.11 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР; далі — Закон про податок на прибуток).

За кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов’язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, установлених договором, а позичальник зобов’язується повернути кредит та

сплатити проценти (п. 1 ст. 1054 Цивільного кодексу України).

Банк може стягувати з клієнта не тільки проценти за користування кредитом, а також і різні комісії (

за обслуговування кредитної заборгованості, розрахунково-касове обслуговування, здійснення валютно-обмінних операцій, юридичне оформлення тощо).

Отже,

комісія банку відноситься не до процентів, а до тих платежів, що призначені обслуговувати наданий кредит. Тобто підприємство платить банку за надання йому певних послуг (надання та управління лімітом кредитної лінії).

У зв’язку з цим включати витрати на комісію до складу валових витрат на підставі

п.п. 5.5.1 Закону про податок на прибуток, який дозволяє включати до валових витрат проценти за кредитом не можна. Разом з тим, такі витрати пов’язані з господарською діяльністю, а тому платник податку має право віднести комісійну винагороду до валових витрат відповідно до п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі