Теми статей
Обрати теми

Про реалізацію фізичними особами права на податковий кредит

Редакція БТ
Лист від 28.08.2008 р. № 11636/5/17-0716

ПОДАТКОВИЙ ІПОТЕЧНИЙ КРЕДИТ ГРОМАДЯН:

у платіжних документах має бути виділено суму сплачених процентів

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 28.08.2008 р. № 11636/5/17-0716

«Про реалізацію фізичними особами права на податковий кредит»

 

Тільки-но вирішилося питання щодо права фізичних осіб включати до податкового кредиту проценти, сплачені за іпотечним кредитом, узятим в іноземній валюті*, як ДПАУ знайшла нову перешкоду для декларування цих сум у складі податкового кредиту. Так, дуже часто іпотечний кредит погашається рівними сумами (ануїтет) протягом усього строку дії договору. При цьому банки, приймаючи платіж, не виділяють у платіжному документі суму процентів, а відображають лише загальну суму чергового платежу. Посилаючись на те, що з поданих для декларування податкового кредиту платіжних документів неможливо визначити точну суму сплачених процентів, податкові органи на місцях відмовляють громадянам у реалізації цього їх права.

* Див. коментар до листа ДПАУ від 13.06.2008 р. № 12187/7/17-0717 «Іпотечний кредит в інвалюті — ДПАУ згодна з правом на податковий кредит» // «БТ», 2008, № 27, с. 6.

Фізичні особи на підтвердження суми сплачених у складі загального платежу процентів надають графік платежів за кредитним договором, який здебільшого оформляється як додаток до кредитного договору. Однак ДПАУ вважає, що і цього замало.

У своїх доводах податківці посилаються на те, що право на податковий кредит згідно з

п.п. 5.2.1 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV має бути підтверджено документально, а саме: фіскальним або товарним чеком, касовим ордером, товарною накладною, іншими розрахунковими документами чи договором, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і визначають суму таких витрат. При цьому надання як підтверджуючих документів будь-яких довідок, виписок чи інших письмових підтверджень сплати суми процентів Законом про податок з доходів не передбачено.

На наш погляд, цей підхід є надто формальним. Дійсно, безпосередньо із платіжних документів, мабуть, неможливо визначити суму сплачених фізичною особою процентів, але ж її можна визначити

за договором, де чітко зазначено суму платежу в кожному місяці з розбиттям на дві складові: тіло кредиту і суму процентів. Хочемо зауважити, що згідно з п.п. 3.1.1 Інструкції про податковий кредит, затвердженої наказом ДПАУ від 22.09.2003 р. № 442, суму фактично сплачених процентів за іпотечним кредитом має бути документально підтверджено платником податку наявністю договору про іпотечний кредит і платіжних документів, що свідчать про перерахування їм коштів у рахунок погашення такого кредиту протягом звітного податкового року (рахунок із позначкою каси про перерахування коштів, платіжне доручення банку з позначкою про перерахування коштів). У цьому випадку є іпотечний кредит і платіжні документи, що підтверджують погашення кредиту, тому за наявності можливості ідентифікувати точну суму сплачених процентів (за графіком платежів, за виписками з банку тощо) податкові органи не мають права відмовляти фізичним особам декларувати податковий кредит щодо таких витрат.

Звертаючи увагу на наявність такої проблеми (причому пов’язаної виключно з порядком оформлення банками платіжних документів), ДПАУ надсилає

лист, що коментується, Національному банку України, щоб той рекомендував комерційним банкам виділяти суму процентів у документах на погашення іпотечних кредитів.

Крім того, ДПАУ звертає увагу й на наявність ще однієї проблеми: нерідко погашення кредиту здійснюється через відкритий боржнику в цьому ж банку власний поточний рахунок. При цьому в платіжних документах призначенням платежу є «поповнення власного поточного рахунка», а не погашення суми процентів за користування іпотечним кредитом. Безумовно, у цій ситуації фізичній особі важко буде довести, що внесена нею до банку сума є платежем за іпотечним кредитом. Але і тут, на наш погляд, можна знайти рішення, а саме затребувати у банку документ, який підтверджує, що його грошові кошти спрямовано на погашення кредиту. Згідно з

Інструкцією про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженою постановою НБУ від 21.01.2004 р. № 22, меморіальний ордер — це розрахунковий документ, що складається з ініціативи банку для оформлення операцій зі списання коштів із рахунка платника та внутрішніх банківських операцій. У зв’язку з цим якщо у фізичної особи буде наявний такий документ, що свідчить про суму списання з її поточного рахунка суми процентів за іпотечним договором, то цей документ, на нашу думку, дозволить фізичній особі включити до податкового кредиту суму сплачених процентів за таким договором.

Сподіваємося, що Нацбанк прийме до відома проблеми, викладені в листі ДПАУ, що коментується сьогодні, та проведе необхідну роз’яснювальну роботу з комерційними банками.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі