Теми статей
Обрати теми

Про оподаткування благодійної допомоги постраждалим від стихійного лиха в західних регіонах України

Редакція БТ
Лист від 28.08.2008 р. № 17412/7/17-0717, 8338/6/17-0716

СТИХІЙНЕ ЛИХО —

порядок оподаткування виплат постраждалим особам

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 28.08.2008 р. № 17412/7/17-0717, № 8338/6/17-0716

«Про оподаткування благодійної допомоги постраждалим від стихійного лиха в західних регіонах України»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ розглянула порядок пільгового оподаткування сум, що виплачуються постраждалим від стихійного лиха в західних регіонах України.

Нагадаємо: згідно з

Указом Президента України від 28.07.2008 р. № 682/2008 окремі території Вінницької, Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської, Тернопільської та Чернівецької областей оголошено зонами надзвичайної екологічної ситуації. При цьому ст. 10 Закону України «Про зону надзвичайної екологічної ситуації» від 13.07.2000 р. № 1908-III передбачає обов’язкове виділення коштів із державного та місцевих бюджетів, резервного фонду КМУ чи інших не заборонених законодавством джерел.

Ураховуючи це, у

листі, що коментується, ДПАУ назвала джерела допомоги постраждалим від стихійного лиха, що не обкладаються податком з доходів фізичних осіб (ПДФО) згідно із Законом про податок з доходів*:

* Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

1)

згідно з п.п. 4.3.1 не включаються до оподатковуваного доходу одержувача суми державної матеріальної та соціальної допомоги у вигляді адресних виплат коштів та надання соціальних послуг відповідно до закону, житлових та інших субсидій чи дотацій, компенсацій (включаючи допомогу по вагітності та пологах), винагород і страхових виплат, які одержує фізична особа з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування;

2)

згідно з п.п. 9.7.2 не включається до оподатковуваного доходу одержувача цільова чи нецільова благодійна допомога, що надходить фізичній особі, постраждалій унаслідок екологічних, техногенних та інших катастроф у місцевостях, оголошених відповідно до Конституції України зонами надзвичайної екологічної ситуації, у сумах, визначених КМУ;

3)

згідно з п.п. 9.7.3 Закону не включається до оподатковуваного доходу одержувача сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь фізичної особи протягом звітного податкового року сукупно в розмірі, що не перевищує у 2008 році 890 грн. При цьому одержувач повинен мати право на податкову соціальну пільгу (ПСП). Якщо ж фізична особа не працює (не одержує заробітну плату), то допомога в межах 890 грн. не оподатковується, незважаючи на те, що така особа фактично не користується ПСП;

4)

згідно з п.п. 9.7.4 не включається до оподатковуваного доходу одержувача сума (вартість) цільової благодійної допомоги, що надається резидентами — юридичними або фізичними особами без обмеження сум закладу охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг із лікування платника податку або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, у тому числі для придбання ліків із переліку життєво необхідних, установленого КМУ.

Крім того, ДПАУ звертає увагу, що Законом України «Про систему оподаткування» від 25.06.91 р. № 1251-XII місцевим радам надано право встановлювати додаткові пільги з оподаткування в межах сум, що надходять до їх бюджетів. Такі рішення органів місцевого самоврядування згідно зі ст. 144 Конституції України є обов’язковими до виконання на відповідній території.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі