Теми статей
Обрати теми

Продаж єдиноподатником частки у статутному фонді іншого підприємства

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Продаж єдиноподатником частки у статутному фонді іншого підприємства

 

Мале приватне підприємство (МПП) — платник єдиного податку є засновником товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ) із загальною системою оподаткування. Які податкові наслідки виникнуть у МПП при продажу своєї частки у статутному фонді ТОВ? Частка МПП у статутному фонді ТОВ становить 50 %.

Як відобразити операцію з виходу зі складу учасників у бухгалтерському та податковому обліку в МПП і ТОВ?

(м. Тячів Закарпатської обл.)

 

На жаль, у запитанні не уточнюється, кому саме продається частка у статутному фонді ТОВ, що належить МПП. Припустимо, що йдеться про продаж корпоративних прав (частки у ТОВ) третій особі, а не самому товариству.

У такій ситуації для ТОВ — емітента корпоративних прав ця операція не спричинить жодних змін у податковому обліку. У бухгалтерському обліку також записи взагалі не здійснюються, оскільки само товариство жодних виплат не провадить (розрахунки зі старим учасником здійснюються безпосередньо новим учасником, який купив у нього частку в статутному фонді). Розмір статутного фонду ТОВ при здійсненні такої операції не змінюється. Оскільки продаж частки у статутному фонді ТОВ супроводжується зміною складу учасників, до засновницьких документів необхідно внести відповідні зміни. Відповідно в бухобліку в аналітичному обліку до рахунка 40 «Статутний капітал» необхідно внести зміни щодо складу і розміру внесків учасників**.

** Докладніше про це ви можете прочитати у статті «Відступлення (продаж) частки у ТОВ» // «БТ», 2004, № 35, с. 34; «Вихід учасника з ТОВ» // «БТ», 2008, № 17, с. 35.

Тепер стосовно МПП, яке продає свою частку в статутному фонді. Згідно з

Указом Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» від 28.06.99 р. № 746/99 (далі — Указ) об’єктом оподаткування для платників єдиного податку є виручка від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), фактично отримана суб’єктом господарювання до каси або на розрахунковий рахунок від продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

При цьому

Указ не визначає, що належить до товарів, корпоративних прав, робіт і послуг, тому доцільно за визначеннями цих понять звернутися до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток).

Так, під

товарами розуміються матеріальні та нематеріальні активи, а також цінні папери і деривативи, що використовуються в будь-яких операціях, крім операцій з їх випуску (емісії) та погашення (п. 1.16 Закону про податок на прибуток). Як ви особисто можете переконатися, корпоративні права сюди не потрапляють. У п. 1.8 Закону про податок на прибуток дається визначення корпоративним правам, під якими розуміється право власності на статутний фонд (капітал) юридичної особи чи його частку (пай), включаючи права на управління, отримання відповідної частини прибутку такої юридичної особи, а також активів у разі її ліквідації відповідно до чинного законодавства, незалежно від того, створено таку юридичну особу у формі господарського товариства, підприємства, заснованого на власності однієї юридичної чи фізичної особи, чи в інших організаційно-правових формах.

З одного боку, корпоративні права виділено до окремої групи, що надає їм статусу, відмінного від товарів. З іншого боку, операції з корпоративними правами відображаються в податковому обліку прибутку підприємства в тому самому порядку, що й операції з цінними паперами, тобто відповідно до окремих «ціннопаперових» правил, установлених

п. 7.6 Закону про податок на прибуток. Такі «ціннопаперові» правила не застосовуються лише до операцій з емісії корпоративних прав та інших цінних паперів, а також їх зворотного викупу емітентом чи погашення.

Із цього можна дійти висновку, що корпоративні права (за аналогією з цінними паперами) не підпадають під визначення товарів лише на етапі їх емісії та погашення. Якщо йдеться про продаж корпоративних прав, то з позиції оподаткування їх можна визнати товаром.

Крім того, операцію з продажу корпоративних прав можна підвести і під

продаж результатів робіт (послуг), під якими згідно з п. 1.31 Закону про податок на прибуток розуміються операції цивільно-правового характеру з надання послуг (результатів робіт), надання права на користування чи розпорядження товарами, у тому числі нематеріальними активами, а також із надання будь-яких інших, ніж товари, об’єктів власності за компенсацію, а також операцію з безоплатного надання послуг (робіт).

Усе це, на наш погляд, свідчить про те, що операцію з продажу корпоративних прав можна прирівняти для цілей обкладення єдиним податком до операції з продажу товарів (робіт, послуг) з відповідним оподаткуванням. В

Указі окремі правила оподаткування прописано лише для продажу об’єктів основних фондів, а щодо операцій з корпоративними правами чи цінними паперами жодних застережень в оподаткуванні немає.

Вважаємо, що

при продажу МПП корпоративних прав уся виручка від їх продажу має потрапити до об’єкта обкладення єдиним податком, як це передбачено Указом для операцій з продажу товарів (робіт, послуг).

Водночас засновник (МПП) може поборотися тут за включення до бази обкладення єдиним податком лише додатної різниці між виручкою від продажу корпоративних прав і витратами на їх придбання (сумою внеску до статутного фонду). Логіка тут така: операції з корпоративними правами для цілей оподаткування прирівнюються до цінних паперів. При цьому згідно з

п. 5 Порядку ведення Книги обліку доходів і витрат суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи, затвердженого наказом ДПАУ від 12.10.99 р. № 554, у графі 5 «Позареалізаційні доходи і виручка від іншої реалізації» відображаються суми, фактично отримані суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий (поточний) рахунок і до каси від інших операцій (зокрема, фінансовий результат від продажу цінних паперів). Отже, при заповненні Книги ДПАУ на нормативному рівні вимагає відображати в ній лише фінансовий результат (прибуток) від операцій з цінними паперами, а не всю виручку від їх продажу. Цей підхід підтвердила ДПАУ і у своєму листі від 11.01.2006 р. № 71/6/15-0416 , де єдиноподатнникам пропонується обкладати єдиним податком операції з цінними паперами в порядку, установленому п. 7.6 Закону про податок на прибуток , тобто включати до бази обкладення єдиним податком лише додатний фінансовий результат від таких операцій. Аналогічне роз’яснення було свого часу і в Держпідприємництва (лист від 01.07.2003 р. № 3858), де також зроблено висновок, що єдиним податком обкладається лише додатний фінансовий результат (прибуток) від продажу цінних паперів.

Ми зі свого боку попереджаємо, що з

Указу такі висновки не випливають. Вважаємо, що без отримання від вашого податкового органу* персонального податкового роз’яснення про те, що обкладати єдиним податком можна лише додатну різницю від продажу корпоративних прав, до бази оподаткування потрібно включати всю виручку від їх продажу.

* Як це можна зробити, читайте у статті «Пишемо запит до податкової та інших контролюючих органів» // «БТ», 2007, № 7, с. 33.

Для оптимізації цієї операції можна порадити таке: МПП виходить зі складу учасників та одержує свою частку від ТОВ, а потім ТОВ уводить до складу учасників нових осіб. У цьому випадку кошти, що отримує при виході з ТОВ учасник-єдиноподатник, не є виручкою від реалізації, а отже, не повинні включатися до бази обкладення єдиним податком. Це підтверджують і представники ДПАУ (

консультація в журналі «Вісник податкової служби України», 2006, № 14, с. 33). Хоча й тут змушені застерегти: серед роз’яснень податкових органів трапляється й фіскальна думка з цього приводу (див. консультацію в журналі «Податковий, банківський, митний КОНСУЛЬТАНТ», 2006, № 39, с. 7). Тому і в цьому випадку заручитися персональним податковим роз’ясненням не зашкодить.

Якщо МПП зареєстровано платником ПДВ, то правомірно виникає запитання: чи є операція з продажу корпоративних прав об’єктом обкладення ПДВ? Згідно з

п.п. 3.2.1 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР не є об’єктом оподаткування операції з випуску (емісії), розміщення в будь-які форми управління та продажу (погашення, викупу) за грошові кошти цінних паперів, які випущено в обіг (емітовано) суб’єктами підприємницької діяльності, Національним банком України, Міністерством фінансів України, органами місцевого самоврядування відповідно до закону, включаючи інвестиційні та іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій із нерухомістю, деривативи, а також корпоративні права, виражені в інших, ніж цінні папери, формах; обміну зазначених цінних паперів і корпоративних прав, виражених в інших, ніж цінні папери, формах, на інші цінні папери. Отже, нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ при продажу корпоративних прав за грошові кошти або при їх обміні на інші цінні папери не потрібно.

У бухгалтерському обліку в ТОВ і МПП за фактом продажу корпоративних прав буде зроблено такі записи:

 

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

дебет

кредит

1

2

3

У ТОВ — емітента корпоративних прав

1. Відображено зміну складу учасників у статутному фонді

00

40/МПП1

00

40/Новий учасник

У МПП — учасника, який продає свою частку у статутному фонді

1. Відображено реалізацію корпоративних прав

377

741

2. Отримано грошові кошти від продажу корпоративних прав

311

377

3. Списано на витрати суму внеску до статутного фонду

971

14

3. Сформовано фінансовий результат:

— на суму доходів

741

793

— на суму витрат

793

971

1

Проводка щодо виведення зі складу учасників товариства МПП виконується методом «червоне сторно», а введення нового учасника — прямою проводкою. У цьому випадку ми пропонуємо використовувати рахунок «00», який не передбачено Планом рахунків бухгалтерського обліку, але який дозволяє внести зміни до аналітики до рахунка 40 без збільшення оборотів по цьому рахунку. Водночас не виключено варіант відображення цієї операції проводкою Дт 40/МПП — Кт 40/Новий учасник.

 

Жанна СЕМЕНЧЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі