Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Інструкції про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах та організаціях України

Редакція БТ
Наказ від 20.05.2008 р. № 281/171/578/155

Обіг нафти і нафтопродуктів —

затверджено спеціальну Інструкцію

 

Наказ Міністерства палива та енергетики, Міністерства економіки України, Міністерства транспорту і зв’язку, Державного комітету з питань технічного регулювання і споживчої політики від 20.05.2008 р. № 281/171/578/155

«Про затвердження Інструкції про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах та організаціях України»

 

Мінпалива, Мінекономіки, Мінтранс і Держкомтехрегулювання спільним наказом затвердили

Інструкцію про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах та організаціях України, що коментується (далі — Інструкція).

Ця

Інструкція встановлює єдиний порядок організації та виконання робіт, пов’язаних з прийманням, транспортуванням, зберіганням, відпуском та обліком товарної нафти і нафтопродуктів. Її положення є обов’язковими для всіх суб’єктів господарювання, у тому фізичних осіб — підприємців, які займаються хоча б одним із видів економічної діяльності — таким, як закупівля, транспортування, зберігання та реалізація нафти і нафтопродуктів на території України. Інструкція не поширюється на видобування нафти, здавання її із системи магістральних нафтопроводів споживачам і на міждержавні перевезення нафти і нафтопродуктів.

В

Інструкції описано порядок приймання, відпуску і документальне оформлення нафти і нафтопродуктів.

Окремий

розділ 10 Інструкції присвячено обліку нафтопродуктів на автозаправних станціях (далі — АЗС). Зокрема, описано порядок приймання нафтопродуктів, відпуску їх споживачам як за готівку, так і за безготівковим розрахунком з використанням відомостей, талонів, платіжних карток. Форму відомості на відпуск нафтопродуктів наведено в додатку 16 до Інструкції. Форму, зміст і ступінь захисту бланків талонів установлює емітент талона (п.п. 10.3.3.1 Інструкції). Описано порядок приймання-передачі зміни на АЗС.

Розглянуто процедуру збирання та відпуску відпрацьованих нафтопродуктів спеціалізованими підприємствами (

розділ 12) та особливості проведення інвентаризації нафти і нафтопродуктів (розділ 13).

Для організації обліку руху нафти і нафтопродуктів у формі додатків до

Інструкції наведено низку документів і докладно описано порядок організації такого обліку в суб’єктів господарювання.

Окремий

розділ 17 Інструкції присвячено питанням визначення втрат нафти і нафтопродуктів та їх списання.

Інструкція, що коментується, набула чинності 13 вересня 2008 року. З цієї самої дати скасовано аналог Інструкції, що коментується, — Інструкцію про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах та в організаціях України, затверджену спільним наказом Держнафтогазпрому, Мінекономіки, Мінтрансу, Держстандарту і Держкомстату від 02.04.98 р. № 81/38/101/235/122. Її скасування як такої, що не відповідає принципам державної регуляторної політики, спричинено вимогами п. 4 ст. 3 Указу Президента України «Про деякі заходи щодо забезпечення здійснення державної регуляторної політики» від 01.06.2005 р. № 901.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі