Теми статей
Обрати теми

Про роз’яснення особливостей застосування окремих норм Указу Президента України від 03.07.98 р. № 727 для фізичних осіб, які здійснюють підприємницьку діяльність за межами України, в умовах світової фінансово-економічної кризи

Редакція БТ
Постанова від 05.03.2009 р. № 236

ЄДИНИЙ ПОДАТОК ДЛЯ «ЗАРОБІТЧАН»:

нововведення від Кабміну

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 р. № 236

«Про роз’яснення особливостей застосування окремих норм Указу Президента України від 03.07.98 р. № 727 для фізичних осіб, які здійснюють підприємницьку діяльність за межами України, в умовах світової фінансово-економічної кризи»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Чергове роз’яснення норм

Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» від 03.07.98 р. № 727/98 (у редакції від 28.06.99 р. № 746/99, далі — Указ № 746) присвячено громадянам, які відправилися заробляти на хліб насущний за межі України.

1. Єдиний податок.

Для оподаткування доходів, отриманих такими громадянами (якщо при цьому вони не залучають найманих працівників або членів сім’ї), Кабмін пропонує скористатися перевагами спрощеної системи.

Щоб не утрудняти єдиноподатника, який працює за кордоном, такою формальністю, як подання заяви на застосування спрощеної системи на наступний рік, Кабмін дозволив

видавати такій особі Свідоцтво на наступний рік за умови, якщо вона продовжує сплачувати єдиний податок. Судячи з усього, для цього досить платіжного доручення про сплату єдиного податку хоча б за один місяць наступного року.

Ще один приємний момент:

фізичні особи, які здійснюють діяльність за межами України, звільняються від подання звітності! Цікаво, як податківці зможуть проконтролювати обсяги виручки (доходу), отриманої за кордоном, щоб установити перевищення 500-тисячної межі?

Безумовно, підприємці, які працюють на території України, особливого бажання подавати звітність і заяву про продовження сплати єдиного податку на наступний рік теж не мають, однак на них ці норми не поширюються. Виникає запитання: що робити підприємцям, які примудряються працювати як на території України, так і за кордоном?

Адже не заборонено займатися кількома видами діяльності. Якщо підприємець, який працює на території України, сплачує максимальну ставку єдиного податку (200 грн.), він може вибрати «додатковий» вид діяльності — підприємництво за кордоном. Тоді всі норми

постанови, що коментується, мають поширюватися і на таких підприємців. Щодо можливості такого поєднання хотілося б побачити думку ДПАУ.

У

постанові, що коментується, є й неприємні новини. Так, у разі несплати єдиного податку в установлений строк (не пізніше 20 числа місяця, наступного за періодом, в якому здійснено попередню оплату), особа, яка здійснює підприємництво за межами України, втрачає право на застосування спрощеної системи. З цієї норми не зрозуміло, з якого періоду: з місяця, за який немає оплати в установлений строк, або з наступного року — підприємець має перейти на загальну систему оподаткування. Із цього приводу також необхідні роз’яснення ДПАУ. Адже єдиноподатники, які працюють на території України, втрачають право застосовувати спрощену систему (їм може бути відмовлено у видачі Свідоцтва на наступний рік) у разі несплати на момент подання заяви встановлених податків та обов’язкових платежів за попередній звітний (податковий) період (ст. 4 Указу № 746).

Місцевим радам рекомендовано встановити ставку єдиного податку для підприємництва за кордоном у максимальному розмірі (200 грн.). На наш погляд, якщо такого виду діяльності в чинному на сьогодні Переліку поки що немає, то можна скористатися ставкою єдиного податку, установленою для «інших видів діяльності».

2. Якщо дохід перевищує 500 тис. грн.

Ще один дуже цікавий момент, про який згадується в постанові, що коментується, стосується оподаткування сум, що перевищують 500-тисячну межу, на обкладенні яких податком з доходів фізичних осіб останнім часом наполягає ДПАУ (див. лист ДПАУ від 04.09.2008 р. № 8352/Х/17-0714*).

* Див. також ком. «Якщо виручка підприємця-єдиноподатника перевищила 500 тис. грн., ДПАУ вимагає сплачувати податок із суми перевищення» // «БТ», 2008, № 43, с. 12.

Як видно, Кабмін підтримує позицію податківців і трактує норми

Указу № 746 таким чином: дохід у сумі до 500 тис. грн. обкладається єдиним податком (не включається до складу річного оподатковуваного доходу), а сума перевищення обкладається за ставкою податку з доходів фізичних осіб (15 %) у порядку, установленому для обкладення прибутковим податком з громадян доходів від підприємницької діяльності (за загальною системою оподаткування).

Тепер у ДПАУ з’явився ще один вагомий аргумент.

3.

Внески до Пенсійного фонду.Отже, зі сплатою єдиного податку все більш або менш зрозуміло, а от зі сплатою внесків до Пенсійного фонду для зарахування періоду роботи за кордоном до страхового стажу виникає низка запитань.

Кабмін зазначає, що платники єдиного податку

можуть здійснювати доплату до розміру рекомендованих внесків до Пенсійного фонду, які встановлюються щороку до 1 січня. На 2009 рік розмір таких рекомендованих внесків за кожен місяць становить: базовий — 845 грн., підвищений — 1690 грн., максимальний — 3530 грн.

Начебто йдеться про добровільну сплату таких платежів, однак викликає підозру вимога

зазначити розмір обраного рекомендованого внеску в заяві про сплату єдиного податку**. Отже, у момент реєстрації платник має зробити вибір, який розмір «добровільних» внесків він сплачуватиме. Чи не буде ця норма тлумачиться так, що добровільність полягає лише у виборі розміру таких внесків, і представники Пенсійного фонду вимагатимуть обов’язкової сплати добровільно вибраної суми? Із цього приводу чекатимемо на роз’яснення Пенсійного фонду.

** Слід зауважити, що форма такої заяви, затверджена наказом ДПАУ від 29.10.99 р. № 599, не передбачає наявності такої інформації.

Не зрозуміло, з яких міркувань розраховано суми таких добровільних внесків, адже максимальний розмір 3530 грн. навіть без урахування суми, що надходить до Пенсійного фонду зі сплаченого єдиного податку (42 %***), відповідає доходу 10632,53 грн. (3530 грн. : 33,2 %). Слід нагадати, що максимальний розмір доходу, на який нараховуються страхові внески на обов’язкове пенсійне страхування****, становить у 2009 році 10035 грн. (15 х 669 грн.). Таким чином,

сплата рекомендованих внесків у максимальному розмірі 3530 грн. суперечить вимогам пенсійного законодавства.

*** Докладніше див. у статті «Залік єдиного податку в рахунок сплати внесків до Пенсійного фонду» // «БТ», 2008, № 3, с. 18.

**** Установлено ст. 4 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Водночас згадується ще одна «рекомендована сума платежу з урахуванням ставки єдиного податку» в розмірі

500 грн., яку Кабмін рекомендує сплачувати для забезпечення зарахування періоду роботи за кордоном до страхового стажу в повному обсязі. Хоча тут же згадує, що розмір мінімального внеску в 2009 році становить не менше 200 грн.

Якщо точніше розрахувати цю суму виходячи з мінімальної заробітної плати, то, наприклад, у квітні 2009 року ця сума становитиме 207,5 грн. (625 х 33,2 %). Причому частина цієї суми сплачується у складі єдиного податку. При ставці 200 грн. до Пенсійного фонду надходить 84 грн. (200 грн. х 42 %). Таким чином, якщо говорити про

мінімальну суму, яку потрібно доплачувати єдиноподатнику для зарахування періоду роботи до страхового стажу, то вона дорівнюватиме 123,50 грн. (207,50 - 84). Очевидно, Кабмін рекомендує сплачувати 500 грн. з урахуванням перспективи зростання мінімальної заробітної плати, щоб до цього питання найближчим часом не повертатися.

Сподіваємося, що рекомендовані суми внесків на загальнообов’язкове пенсійне страхування не стануть обов’язковими під час реалізації на практиці положень

постанови, що коментується.

Позиції ДПАУ та Пенсійного фонду України з приводу запитань, що виникли, ми сподіваємося побачити найближчим часом.

Постанова, що коментується, набрала чинності з 24.03.2009 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі