Теми статей
Обрати теми

Методичні рекомендації по заповненню розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття

Редакція БТ
Лист від 20.03.2009 р. №

РОЗРАХУНКОВА ВІДОМІСТЬ ДО ФОНДУ БЕЗРОБІТТЯ —

Мінпраці розробило Методичні рекомендації щодо її заповнення

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 20.03.2009 р. № ДЦ-03-2140/0/6-09

«Методичні рекомендації по заповненню розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

Мінпраці в

листі, що коментується, виклало свої рекомендації щодо заповнення Розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (додаток 6 до п. 6.7 Інструкції**, далі — Розрахункова відомість), оновлену форму якої роботодавці подають починаючи з I кварталу 2009 року.

** Інструкція про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затверджена наказом Мінпраці від 18.12.2000 р. № 339.

У статті

«Соцзвітність за I квартал 2009 року: особливості складання» («БТ», 2009, № 14, с. 14) ми описували особливості заповнення оновленої Розрахункової відомості. Лист, що коментується, жодних особливих нововведень не містить.

Однак хочемо звернути окрему увагу на заповнення показника

«загальна сума фактичних витрат на оплату праці та грошового забезпечення з початку року (грн)» розділу 1. Як зауважило Мінпраці у листі, що коментується, цей показник заповнюється наростаючим підсумком з початку року та відображає нараховану заробітну плату працівників та інші витрати на оплату праці, уключаючи допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатностю, дохід осіб, які працюють за договорами цивільно-правового характеру, які перебувають і не перебувають у штаті підприємств, та грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу.

Як бачимо, Мінпраці наполягає на включенні до цього показника також сум допомоги по тимчасовій непрацездатності, з яких внески до Фонду безробіття не сплачуються*. Причому з

листа, що коментується, не зрозуміло, чи потрібно тут відображати ще й суму оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності (лікарняні за рахунок роботодавця), а також допомогу по вагітності та пологах. В усних консультаціях працівники центру зайнятості рекомендують уключати до складу цього показника всю суму оплати днів непрацездатності (оплату перших п’яти днів та суми допомоги, що виплачуються за рахунок Фонду з тимчасової втрати працездатності) і допомогу по вагітності та пологах.

* Із цього приводу є інша думка (див. консультацію «Звітність до Фонду безробіття — деякі нюанси заповнення за I квартал 2009 року» // «БТ», 2009, № 14, с. 32).

Заповнюючи цей рядок, слід пам’ятати:

лист Мінпраці, що коментується, має рекомендаційний характер. Більше того, цей рядок є довідковим і відповідальності за неправильне його заповнення чинним законодавством не передбачено.

Крім того, у

листі, що коментується, описано порядок подання Розрахункової відомості об’єднаннями громадян, благодійними, профспілковими та релігійними організаціями, а також політичними партіями:

— якщо протягом звітного року

не використовували найману працю — звіт подають один раз на рік до 25 січня наступного за звітним року;

— якщо є наймані працівники —

Розрахункову відомість подають щокварталу.

Розрахункова відомість заповнюється наростаючим підсумком з початку року (I квартал, I півріччя, 9 місяців, рік) у гривнях з копійками. Граничний строк подання Розрахункової відомості за I квартал — 21 квітня 2009 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі