Теми статей
Обрати теми

Про реалізацію пункту 11.21 статті 11 Закону України «Про податок на додану вартість»

Редакція БТ
Постанова від 02.04.2009 р. № 291

ДОТАЦІЇ СІЛЬГОСПТОВАРОВИРОБНИКАМ:

Кабмін затвердив новий Порядок виплат за поставлені ними молоко та м’ясо в живій вазі

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 02.04.2009 р. № 291

«Про реалізацію пункту 11.21 статті 11 Закону України «Про податок на додану вартість»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Постановою

, що коментується, Кабмін затвердив новий Порядок обліку та використання коштів, спрямованих на виплату дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за поставлені ними переробним підприємствам молоко та м’ясо в живій вазі (далі — новий Порядок). Він прийшов на зміну Порядку нарахування, виплат і використання коштів, спрямованих для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за поставлені ними переробним підприємствам молоко та м’ясо в живій вазі, затвердженому постановою Кабміну від 12.05.99 р. № 805 (далі — старий Порядок)*.

* Цей документ, постанова Кабміну «Про Порядок акумуляції та використання коштів, що нараховуються сільськогосподарськими товаровиробниками — платниками податку на додану вартість щодо операцій з продажу товарів (робіт, послуг) власного виробництва, уключаючи продукцію (крім підакцизних товарів), виготовлену на давальницьких умовах із власної сільськогосподарської сировини» від 26.02.99 р. № 271 та постанови, що вносили до них зміни,

утратили чинність.

Новий Порядок

багато в чому схожий на свого попередника (більшу частину норм узято зі старого Порядку). Однак у ньому є й нововведення. Розглянемо їх.

1.

У новому Порядку враховано зміни в Законі про ПДВ, згідно з якими операції з поставки сільгосптоваровиробниками молока та м’яса в живій вазі переробним підприємствам обкладаються ПДВ за ставкою 20 %, а не за нульовою, як було раніше. Зокрема, зазначено, що розмір дотацій за попереднім розрахунком тепер визначаться на гривню вартості поставленої продукції без урахування ПДВ (п. 3 нового Порядку). А переробні підприємства під час приймання молока та м’яса в живій вазі у приймальних квитанціях (ф. ПК-1, ПК-2, ПК-3, ПК-3А), крім ваги та вартості поставленої продукції за договірними цінами, повинні тепер зазначати не лише суму дотацій, а й суму ПДВ (п. 4 нового Порядку).

2.

Змінено строк подання переробними підприємствами реєстру платіжних документів на фактично зараховані на небюджетний рахунок кошти і виписки територіальних органів Держказначейства з небюджетного рахунка. Згідно з новим Порядком ці документи слід подавати не пізніше останнього календарного дня місяця, наступного за звітним періодом (п. 6 нового Порядку). За старим Порядком вони подавалися разом зі спецдекларацією з ПДВ.

3.

Без змін залишився порядок поквартального подання переробними підприємствами звіту про рух коштів на небюджетних рахунках до управлінь агропромислового розвитку відповідного регіону: до 5 числа другого місяця, наступного за звітним кварталом. Єдине уточнення — переробні підприємства, зареєстровані в м. Києві, подають цей звіт до Головного управління агропромислового розвитку Київської обласної держадміністрації (п. 11 нового Порядку).

4.

Новий Порядок містить два оновлені додатки:

Попередній розрахунок надходження і використання коштів з податку на додану вартість, нарахованого на вартість поставлених молока та молочної продукції, м’яса та м’ясопродуктів (додаток 1 до Порядку);

Розрахунок сум дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за поставлені переробним підприємствам (молоко та м’ясо в живій вазі) (додаток 2 до Порядку).

В оновлених формах також ураховано особливості обкладення ПДВ операцій з поставки сільгосптоваровиробниками молока та м’яса в живій вазі переробним підприємствам за ставкою 20 %. Зокрема, і в

Попередньому розрахунку, і в Розрахунку дотацій основні показники (ціна та вартість обсягу продукції, виручка від реалізації готової продукції, вартість сировини тощо) слід зазначати без урахування ПДВ. Також звертаємо вашу увагу на п. 7 оновленого Попереднього розрахунку. Тепер він не містить обмеження щодо суми авансової виплати дотацій. Раніше авансова виплата дотацій не могла бути нижче 20 % вартості сировини.

При цьому перерахування дотацій з урахуванням авансового платежу переробними підприємствами (як і раніше) провадиться

не менше двох разів на місяць. Не перераховані на спецрахунки сільгосптоваровиробників суми дотацій у строки, установлені законодавством для сплати ПДВ до бюджету, вважаються такими, що використовуються не за цільовим призначенням та підлягають стягненню до бюджету.

Щодо спецрахунків зауважимо таке. Кабмін зберіг для переробних підприємств небюджетні рахунки для виплати дотацій сільгосптоваровиробникам, які було відкрито ними згідно зі

старим Порядком. При цьому зроблено застереження — залишки коштів на таких небюджетних рахунках станом на 1 березня 2009 року не підлягають перерахуванню до бюджету. Вони можуть використовуватися лише на цілі, передбачені новим Порядком (п. 3 постанови, що коментується).

Незважаючи на те що постанова, яка коментується, набрала чинності 10 квітня 2009 року, новий механізм дотаційних виплат починає діяти з 17 березня 2009 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі