Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку добровільної участі в солідарній системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування громадян України, які працюють за межами України

Редакція БТ
Постанова від 10.03.2009 р. № 10-1

ПЕНСІЯ «ЗАРОБІТЧАН»:

Пенсійний фонд установив Порядок добровільного пенсійного страхування

 

Постанова правління Пенсійного фонду України від 10.03.2009 р. № 10-1

«Про затвердження Порядку добровільної участі в солідарній системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування громадян України, які працюють за межами України»

 

На продовження турбот Кабміну про «заробітчан» (див. ком. «

Єдиний податок для «заробітчан»: новини від Кабміну» // «БТ», 2009, № 14, с. 4 до постанови КМУ від 05.03.2009 р. № 236) Пенсійний фонд України (ПФУ) затвердив для них Порядок добровільної участі в солідарній системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування громадян України, які працюють за межами України.

Порядок

, що коментується, визначає механізм добровільної участі в солідарній системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування громадян України, які працюють за її межами, досягли 16-річного віку та не належать до осіб, котрі підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню відповідно до законодавства України чи пенсійному страхуванню відповідно до міжнародних договорів (угод) і не є пенсіонерами.

Схема добровільного страхування така:

1.

Особа, яка бажає брати добровільну участь у пенсійному страхуванні, може подати заяву до органів ПФУ за місцем проживання чи безпосередньо до ПФУ через мережу Інтернет (веб-сайт ПФУ wvvw.pfu.gov.ua) або через контакт-центр ДП «Інформаційний центр персоніфікованого обліку Пенсійного фонду України».

2. ПФУ протягом

5 робочих днів від дня отримання заяви надсилає особі договір про добровільну участь у пенсійному страхуванні у 2 примірниках і довідкову інформацію про номер телефону та час, протягом якого можна отримати відповіді на запитання, пов’язані з добровільною участю в пенсійному страхуванні, а також адресу веб-сайту в мережі Інтернет.

3.

Особа повертає підписаний нею договір у 2 примірниках.

4. ПФУ протягом 5 робочих днів від дня отримання такого договору підписує його та надсилає другий примірник особі за місцем проживання. За бажанням особи другий примірник договору може зберігатися в ПФУ.

Особа

, яка бажає взяти добровільну участь в пенсійному страхуванні, може розпочати сплату страхових внесків і без повідомлення ПФУ про намір укласти договір про добровільну участь. При цьому зазначений договір може бути підписано у строк не пізніше 1 року з дати здійснення першого платежу.

Розміри страхових внесків установлюються в договорі та визначаються платниками самостійно, але не менше мінімального

(визначається як добуток мінзарплати на розмір страхового внеску) і не більше максимального (визначається як добуток п’ятнадцяти прожиткових мінімумів на одну працездатну особу на розмір страхового внеску) страхового внеску. Зауважимо, що Кабмін рекомендував провадити доплату до так званих рекомендованих внесків.

Внески сплачуються щокварталу (до 20 квітня, 20 липня, 20 жовтня і 20 січня). При цьому облік сплачених в іноземній валюті страхових внесків та внесення відомостей до системи персоніфікованого обліку здійснюються у гривнях за курсом НБУ на момент продажу коштів в іноземній валюті.

Як бачимо, порядок сплати пенсійних внесків для цієї категорії єдиноподатників відрізняється від сплати внесків звичайними єдиноподатниками (нагадаємо, що на сьогодні вони

мають право здійснювати доплату до мінімального страхового внеску). Тут незайвим буде згадати, що за офіційними даними Кабміну (http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=208029810&cat_id=119129001) Уряд 14 квітня прийняв постанову «Про сплату внесків на загальнообов’язкове страхування фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування». Нею передбачається, що з 1 травня 2009 року для таких підприємців мінімальна сума страхових внесків до Пенсійного фонду має становити не менше мінімального розміру страхового внеску.

Постанова набрала чинності 17.04.2009 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі