Теми статей
Обрати теми

Про роз’яснення окремих питань

Редакція БТ
Лист від 02.04.2009 р. № 3842/5/16-1516

ВАЛОВІ ДОХОДИ ПРИ ПРОДАЖУ НЕРУХОМОСТІ

та повернення передоплати від неплатника ПДВ — роз’яснює ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 02.04.2009 р. № 3842/5/16-1516

«Про роз’яснення окремих питань»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ спробувала відповісти на запитання, зокрема про те, як визначити дату виникнення валових доходів при продажу нерухомості, а також про те, на якій підставі коригувати податкові зобов’язання з ПДВ при поверненні передоплати.

1. Дата виникнення податкових зобов’язань (валових доходів) постачальника щодо відвантаження товару, яке не пов’язане з фізичним переміщенням товару (нерухомості)

. Проблемність цього питання пов’язана з тим, що визначення терміна «відвантаження», яким оперує п.п. 11.3.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР при встановленні дати виникнення валових доходів постачальника, чинне законодавство не містить. Тому якщо продаж товарів не супроводжується його фізичним переміщенням (немає факту відвантаження зі складу, наприклад, продаж нерухомості), доводиться визначати момент виникнення валових доходів за іншими подіями (перехід права власності, підписання акта приймання-передачі тощо). Правомірність такої заміни поняття «відвантаження» і відповідно визначення дати виникнення валових доходів постачальника за такою подією може бути поставлено під сумнів податківцями при перевірці.

У

листі, що коментується, ДПАУ зробила висновок, що датою виникнення валового доходу за такими операціями є дата відвантаження товарів, зазначена в первинному документі, що підтверджує факт здійснення операції з продажу, у тому числі й нерухомого майна.

На наш погляд, з таким підходом можна погодитися. Адже якщо виходити із суті згаданого вище

п.п. 11.3.1, то моментом виникнення валових доходів є момент передачі товару (передачі права розпорядження чи власності на такий товар) від продавця покупцю, а така передача не завжди супроводжується відвантаженням. На момент здійснення такої операції складаються відповідні первинні документи, в яких, як справедливо зауважила ДПАУ, фіксується дата здійснення господарської операції.

2. Коригування податкових зобов’язань у разі повернення авансу, отриманого від неплатника ПДВ

. У разі повернення передоплати виникає необхідність коригування відображених раніше податкових зобов’язань з ПДВ. При цьому коригування податкових зобов’язань відбувається не на підставі п. 4.5 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ), оскільки він стосується лише перерахунку податку після поставки товарів, а на підставі п. 3.1 Закону про ПДВ через відсутність об’єкта оподаткування.

Слід звернути увагу: ДПАУ в

листі, що коментується, не ставить можливість коригування податкових зобов’язань продавця в залежність від факту коригування податкового кредиту покупця (адже в цьому випадку покупець — неплатник ПДВ). Здається, ДПАУ відмовилася від своєї позиції, раніше викладеної в листі від 08.12.2006 р. № 23025/7/16-1517-05, що і в разі повернення передоплати (а не лише при коригуванні податкових зобов’язань на підставі п. 4.5 Закону про ПДВ) продавець може зменшити нараховану суму ПДВ за умови, якщо покупець одночасно зменшить відповідну суму кредиту.

Крім того, ДПАУ умовчала про складання

Розрахунку коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної (додаток 2 до податкової накладної)*, зауваживши, що до декларації з ПДВ звітного періоду, в якому провадиться коригування податкових зобов’язань, продавець має додати письмові пояснення в довільній формі про причини таких змін.

* Згідно з п. 20 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 165, вона оформляється продавцем лише в разі застосування норм п. 4.5 Закону про ПДВ.

Зауважимо, що раніше податківці у своїх листах висловлювалися про необхідність виписування

Розрахунку коригування в разі повернення передоплати (наприклад, листи ДПАУ від 02.12.2005 р. № 24078/7/16-1117 і ДПА в м. Києві від 09.12.2005 р. № 1106/10/31-106). Ми б рекомендували його виписати і в цьому випадку (це доцільно зробити для зручності обліку ПДВ).

Крім того, на наш погляд, пояснення причин коригування раніше нарахованих податкових зобов’язань платник податків може надати не в довільній, а в чітко встановленій формі. Справа в тому, що коригування податкових зобов’язань при поверненні передоплати продавець — платник ПДВ має відобразити (зі знаком «-») у рядку 8.4 «інші випадки» декларації з ПДВ. При заповненні рядка 8 слід заповнити і подати разом з декларацією з ПДВ

Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість (додаток 1 до декларації з ПДВ). Саме у графі 8 розділу I додатка 1 потрібно зазначити причину коригування раніше нарахованих зобов’язань з ПДВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі