Теми статей
Обрати теми

Про роз’яснення окремих питань

Редакція БТ
Лист від 02.04.2009 р. № 3842/5/16-1516

БЕНЗИН ТА СИГАРЕТИ:

коли РРО можна не застосовувати

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 02.04.2009 р. № 3842/5/16-1516

«Про роз’яснення окремих питань»

 

У

листі, що коментується, розглянуто, зокрема питання, пов’язані з використанням реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО).

При безкоштовному відпуску пального для власних потреб РРО не застосовують, якщо відпуск здійснюється з окремих ємностей.

У листі, що коментується, ДПАУ роз’яснила, чи слід застосовувати РРО при відпуску пального на автозаправній станції (АЗС) для власних потреб суб’єкта господарювання. Справа в тому, що для продажу палива через АЗС застосовується спеціальна комп’ютерно-касова система, що контролює відпуск палива з резервуарів для зберігання (технічні вимоги до спеціалізованих РРО, що використовуються на АЗС, наведено в додатку 7 до рішення Державної комісії з питань впровадження електронних систем від 27.06.2002 р. № 13). І якщо відпустити паливо без унесення готівки до каси РРО, то виникне невідповідність готівкових коштів на місці проведення розрахункової операції.

ДПАУ вважає, що

застосовувати в цьому випадку РРО не потрібно. Однак у такому разі паливо, як і в разі його відпуску, коли воно перебуває на відповідальному зберіганні, має відпускатися з ємностей, спеціально призначених для зберігання такого палива.

Про незастосування РРО при відпуску палива, що перебуває на відповідальному зберіганні (попередньо оплаченого безготівковим шляхом)

за умови відпуску його зі спеціальних ємностей, ДПАУ роз’яснювала й раніше (лист від 19.01.2006 р. № 834/7/23-8017 // «БТ», 2006, № 8, с. 7). Тому в запитанні, поставленому ДПАУ, відповіддю на яке є лист, що коментується, пропонувався варіант програмування «безкоштовного» відпуску палива (для себе) за ціною 0,00 грн. (інший варіант — надавати 100 % знижку) з роздрукуванням чека РРО. Однак ДПАУ такий варіант не прийняла, зауваживши, що касовий чек є розрахунковим документом, який підтверджує факт продажу товару. При відпуску для власних потреб продаж не відбувається. Крім того, звільнення від РРО в цьому випадку випливає зі ст. 1 і п. 12 ст. 9 Закону про РРО**.

** Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції від 01.06.2000 р. № 1776-III.

Тож і виходить: якщо на АЗС окремих ємностей для свого палива немає, то відпускати паливо з АЗС для власних потреб, попередньо не оформивши таку операцію як продаж собі через РРО, підприємство не зможе. А це, погодьтеся, щонайменше нелогічно, оскільки відбувається лише внутрішнє переміщення палива на підприємстві, яке воно має право оформити звичайними первинними документами на переміщення запасів усередині підприємства (наприклад, накладною на внутрішнє переміщення тощо).

Якщо

Закон про РРО звільняє такі операції від застосування РРО, то не зрозуміло, чому суб’єкти господарювання, щоб відпустити собі паливо без його застосування, повинні для цього мати додаткові резервуари.

Тютюнові вироби і газети можна продавати без РРО, якщо обсяг реалізації останніх перевищує 50 % загального товарообігу.

У листі, що коментується, ДПАУ погодилася, що при продажі тютюнових виробів тими суб’єктами господарювання, для яких передбачено звільнення від його використання згідно з п. 10 ст. 9 Закону про РРО, РРО можна не застосовувати.

Зокрема, згідно з

п. 10 ст. 9 Закону про РРО від застосування РРО та розрахункових квитанцій звільнено операції з продажу в кіосках, з лотків та розносок газет, журналів та інших видань, листівок, конвертів, знаків поштової оплати, якщо питома вага такої продукції становить понад 50 % загального товарообігу за відсутності продажу алкогольних напоїв та підакцизних непродовольчих товарів, а також при продажу жетонів та проїзних квитків у касах метрополітену.

У свою чергу, на що і вказує ДПАУ,

тютюнові вироби згідно з Номенклатурою продукції* належать до продовольчої групи товарів (підсекція DA «Харчові продукти, напої та тютюнові вироби»). І тому їх можна продавати через кіоски, з лотків та розносок без застосування РРО і розрахункових квитанцій (при дотриманні вимоги до обсягу реалізації згідно з п. 10 ст. 9 Закону про РРО).

* Номенклатура продукції промисловості, затверджена наказом Держкомстату в редакції від 29.12.2007 р. № 477.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі