Теми статей
Обрати теми

Якщо після початку дії Спецсвідоцтва отримано податкову накладну, виписану під час дії попереднього Свідоцтва

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Якщо після початку дії Спецсвідоцтва отримано податкову накладну, виписану під час дії попереднього Свідоцтва

 

Сільськогосподарське підприємство з 01.01.2009 р. перейшло на спецрежим оподаткування відповідно до ст. 81 Закону України «Про податок на додану вартість», у зв’язку з чим 30.01.2009 р. його попереднє Свідоцтво про реєстрацію платника ПДВ (ф. № 2-ПДВ) було замінено на нове (з новим номером) Спеціальне свідоцтво (ф. № 2-РС).

Чи правомірно враховувати в складі податкового кредиту в загальній та спеціальній деклараціях суми ПДВ на підставі отриманих від постачальників після 30.01.2009 р. податкових накладних, які було виписано до 30.01.2009 р., в яких зазначений номер попереднього Свідоцтва цього підприємства?

 

Відповідно до

п.п. 27.4.2 Положення про реєстрацію платників попереднього податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 01.03.2000 р. № 79 (далі — Положення № 79), якщо сільськогосподарське підприємство, яке виявило бажання перейти на застосування спеціального режиму оподаткування, зареєстроване як платник податку на додану вартість на загальних умовах, то заміна Свідоцтва на Спеціальне свідоцтво та реєстрація такого підприємства як суб’єкта спеціального режиму оподаткування проводиться за процедурами перереєстрації, визначеними цим Положенням.

У цьому випадку дата реєстрації платником податку на додану вартість не змінюється, датою реєстрації суб’єктом спеціального режиму оподаткування, датою анулювання

Свідоцтва та датою початку дії Спеціального свідоцтва є дата, що відповідає першому дню податкового періоду, з якого сільськогосподарське підприємство виявило бажання перейти на застосування спеціального режиму оподаткування.

Відповідно до

абзацу третього п. 21 Положення № 79, у період перереєстрації до початку дії нового Свідоцтва платник податку на додану вартість використовує реквізити попереднього Свідоцтва.

Отже,

урахування у складі податкового кредиту в податковій декларації з податку на додану вартість та податковій декларації з податку на додану вартість (скороченій) сум ПДВ на підставі отриманих від постачальників податкових накладних із зазначеним у них номером Свідоцтва підприємства, які було виписано у період до початку дії нового Спеціального свідоцтва цього підприємства, є правомірним.

 

Віктор КОСАРЧУК,
директор Департаменту масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі