Теми статей
Обрати теми

Як розрахувати пеню, якщо прострочено сплату «інвалідного» штрафу

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Як розрахувати пеню, якщо прострочено сплату «інвалідного» штрафу

 

Підприємство мало працевлаштувати інваліда, але не працевлаштувало. При цьому Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів подано своєчасно, однак адміністративно-господарську санкцію ми не зможемо сплатити до кінця квітня. Як нарахувати пеню?

(м. Київ)

 

Нагадаємо, що згідно зі

ст. 20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.91 р. № 875-XII підприємства, що використовують найману працю і не виконують «інвалідний» норматив, щороку сплачують відповідним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-господарські санкції (АГС), сума яких визначається в розмірі середньорічної заробітної плати на відповідному підприємстві, за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте ним.

Для підприємств, на яких працюють

від 8 до 15 осіб уключно, АГС визначають у розмірі 50 % середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте ним.

Якщо на підприємстві працює

понад 15 осіб, то сума АГС дорівнює середній річній заробітній платі на відповідному підприємстві за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте ним.

АГС розраховуються і сплачуються підприємствами самостійно у строк

до 15 квітня року, наступного за роком, у якому підприємство не виконало «інвалідний» норматив.

Порушення строків сплати АГС тягне за собою нарахування пені. Пеня обчислюється виходячи зі

120 % річних облікової ставки НБУ, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк. Механізм нарахування пені за несвоєчасну сплату АГС визначено в Порядку нарахування пені та її сплати, затвердженому наказом Мінпраці від 15.05.2007 р. № 223* (далі — Порядок № 223).

* Див. ком. «Як нараховується пеня в разі перевищення строків сплати адміністративно-господарських санкцій при невиконанні інвалідного нормативу» // «БТ», 2007, № 25, с. 5.

Пеня нараховується з

наступного дня після граничного строку сплати АГС (тобто з 16 квітня, наступного за роком, в якому відбулося порушення нормативу) по день сплати включно (п. 3.4 Порядку № 223).

Зауважимо: якщо чітко дотримуватись норми

Закону про захист інвалідів, то пеня має нараховуватися з 15 квітня, наступного за роком, в якому відбулося порушення нормативу. Адже в цьому Законі, як уже зазначалося, граничний строк сплати зазначено до 15 квітня (тобто 14 квітня включно). Виходить, що днем, наступним за днем граничного строку сплати, якраз і є 15 квітня. На нашу думку, така розбіжність вигідна роботодавцю, оскільки пеню буде нараховано на один день менше.

Згідно з

п. 3.9 Порядку № 223 моментом сплати роботодавцем пені вважається:

— при сплаті готівкою — день унесення грошей до відповідних кас на певні балансові рахунки банків;

— при переказі грошей поштою або через установу банку — день унесення грошей на пошту чи до установи банку;

— при перерахуванні платежу з рахунка платника до установи банку — день списання установою банку суми платежу з рахунка платника незалежно від часу її зарахування до бюджету.

Припустимо, що сума АГС становить 2400 грн., підприємство сплачує її 21 квітня. Облікова ставка НБУ на 21 квітня (на момент сплати боргу) дорівнює 12 %.

Як зазначалося вище, порушення строку сплати АГС тягне за собою нарахування пені, розмір якої обчислюється виходячи зі 120 % річних облікової ставки НБУ, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму АГС за весь її строк. Отже, розрахунок здійснюється за кожен календарний день прострочення платежу.

Порядок розрахунку пені такий:

1. Визначимо розрахунковий розмір пені за 1 день:

12 % х 120 % : 365 днів = 0,04 %

2. Розрахуємо суму пені за 1 день прострочення платежу:

2400 грн. х 0,04 % = 0,96 грн.

3. Кількість днів існування боргу дорівнює 6 (з 16 квітня по 21 квітня (включно)).

4. Сума пені, яку необхідно сплатити, дорівнює:

0,96 грн. х 6 днів = 5,76 грн.

 

Олександра ЯРОСЛАВСЬКА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі