Теми статей
Обрати теми

Про роз’яснення окремих питань

Редакція БТ
Лист від 02.04.2009 р. № 3842/5/16-1516

ПИТАННЯ ЄДИНОГО ПОДАТКУ:

продаж цінних паперів та вихід учасника з ТОВ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 02.04.2009 р. № 3842/5/16-1516

«Про роз’яснення окремих питань»

 

У

листі, що коментується, розглянуто, зокрема, питання обкладення єдиним податком деяких нетипових операцій.

Що є об’єктом обкладення єдиним податком при отриманні доходу від продажу цінних паперів?

Проблема полягає в тому, що згідно з Указом Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99 (далі — Указ) об’єктом оподаткування для платників єдиного податку є виручка від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), фактично отримана суб’єктом господарювання до каси або (та) на розрахунковий рахунок від продажу продукції (товарів, робіт, послуг). Оскільки особливі правила оподаткування для операцій з цінними паперами Указом не встановлено, виходить, що вся виручка від продажу цінних паперів має включатися до бази обкладення єдиним податком, адже при здійсненні операцій купівлі-продажу з цінними паперами їх цілком можна прирівняти до товарів.

Водночас згідно з

п. 5 Порядку ведення Книги обліку доходів і витрат суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи, затвердженого наказом ДПАУ від 13.10.98 р. № 477, у редакції від 12.10.99 р. № 554 (далі — Порядок № 554), у графі 5 «Позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації» приписано відображати суми, фактично отримані суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий (поточний) рахунок і до каси від інших операцій (зокрема, фінансовий результат від продажу цінних паперів). З цього можна дійти висновку, що обкладати єдиним податком можна лише фінансовий результат (прибуток) від операцій з цінними паперами, а не всю виручку від їх продажу.

Відповідь ДПАУ, надана в

листі, що коментується, є позитивною для платників: до бази обкладення єдиним податком потрапляє тільки фінансовий результат (прибуток) від продажу цінних паперів. Аналогічного висновку ДПАУ доходила й раніше (наприклад, у листі від 11.01.2006 р. № 71/6/15-0416). Логіка ДПАУ така: до бази обкладення єдиним податком уключаються будь-які надходження грошових коштів до каси та/або на розрахунковий рахунок підприємства. При цьому єдиноподатники зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат, у графі 5 якої згідно з Порядком № 554 наводиться фінансовий результат від операцій з цінними паперами. Ураховуючи це єдиним податком має обкладатися лише прибуток (додатний фінансовий результат) від операцій з цінними паперами.

Безумовно, підтвердження ДПАУ й раніше висловлюваної нею позиції дуже важливе для платників. Однак не зовсім зрозуміло, навіщо і раніше, і в

листі, що коментується, ДПАУ робить застереження, що оподаткування операцій з цінними паперами та облік фінансових результатів від операцій з ними визначено п. 7.6 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток ). Насправді особливі «ціннопаперові» правила, установлені п. 7.6 Закону про податок на прибуток, не можуть застосовуватися для цілей обкладення єдиним податком, оскільки про це в Указі немає жодного слова.

Застосування норм

п. 7.6 Закону про податок на прибуток небезпечне для платників, оскільки, по-перше, для цілей податку на прибуток фінансовий результат за звітний період розраховується не за кожною операцією окремо, а в розрізі окремих видів цінних паперів. По-друге, особливі «ціннопаперові» правила передбачають перенесення збитків від операцій з цінними паперами на майбутні періоди. У межах обкладення єдиним податком, на наш погляд, ці правила не реалізуються, а оподатковувати потрібно фінансовий результат від кожної операції окремо, про що робиться запис у Книзі обліку доходів і витрат у хронологічному порядку.

Підприємство-єдиноподатник виходить зі складу учасників ТОВ

.

У ДПАУ запитали:

— чи оподатковується в єдиноподатника сума коштів, отримана в результаті його виходу зі складу учасників ТОВ;

— чи не є порушенням отримання єдиноподатником частки в майні ТОВ у натуральній формі.

З приводу

першого запитання ДПАУ відповіла, що при поверненні єдиноподатнику частини вартості майна ТОВ пропорційно його частці ці кошти повторно не обкладаються єдиним податком за умови, що раніше їх було обкладено цим податком. Очевидно, ДПАУ хоче сказати, що не включається до бази обкладення єдиним податком отримана єдиноподатником сума тільки в межах раніше здійсненої ним суми вкладу. Суму перевищення має бути обкладено єдиним податком. Так ми зрозуміли умову, що висувалася ДПАУ, хоча хотілося б більшої чіткості від центрального податкового відомства.

Ми вважаємо, що операція з емісії та погашення корпоративних прав не є операцією з продажу товарів (робіт, послуг). У зв’язку з цим сума грошових коштів, що надійшли на поточний рахунок учасника — платника єдиного податку, який виходить, не повинна включатися до бази обкладення єдиним податком у повній сумі.

Чіткої відповіді на

друге запитання в листі, що коментується, ДПАУ так і не дала, а замість цього просто процитувала норму з п. 1 Указу, згідно з якою суб’єкти підприємницької діяльності — юридичні особи, які сплачують єдиний податок, не мають права застосовувати інший спосіб розрахунків за відвантажену продукцію, крім готівкового та безготівкового розрахунків.

Оскільки ДПАУ не спромоглася зробити завершальний висновок, зробимо його за неї, спираючись на наведену норму з п. 1 Указу. У разі виходу учасника з господарського товариства належні йому корпоративні права анулюються, тобто право власності на них не переходить до іншої особи, тому таку операцію не можна розглядати як продаж продукції (товарів, робіт, послуг). Отже, обмеження щодо проведення розрахунків виключно у грошовій формі на такі операції не повинно поширюватися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі