Теми статей
Обрати теми

Про надання роз’яснень

Редакція БТ
Лист від 17.04.2009 р. № 8167/7/15-0217

ПРИСКОРЕНА АМОРТИЗАЦІЯ ОФ ГРУПИ 3:

чи варто застосовувати після фіскальних роз’яснень ДПАУ?

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 17.04.2009 р. № 8167/7/15-0217

«Про надання роз’яснень»

 

Листом

, що коментується, ДПАУ внесла ясність щодо порядку застосування п.п. 8.6.5. Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. №283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток), що набрав чинності з 03.02.2009 р.*

* З дати набрання законної чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо мінімізації впливу фінансової кризи на розвиток вітчизняної промисловості» від 18.12.2008 р. № 694-VI (див. ком. «Нові податкові пільги для підтримки вітчизняного товаровиробника» // «БТ», 2009, № 6, с. 4).

Нагадаємо, що зазначений

підпункт дає право промисловим підприємствам застосовувати щорічну 25-відсоткову норму прискореної амортизації основних фондів групи 3.

Поява цієї норми відразу ж викликала низку запитань, пов’язаних з її застосуванням, адже

п.п. 8.6.1 Закону про податок на прибуток установлює загальні квартальні норми амортизації.

Пристосувати річну норму до квартальних звітних періодів можна кількома способами (саму норму поділити на 4, щокварталу включати 1/4 від річної суми амортизації — 25 % балансової вартості станом на 1 січня тощо).

Однак ДПАУ зупинилася, на наш погляд, на найфіскальнішому варіанті (

див. «Прискорена амортизація — підхід ДПАУ»).

 

Прискорена амортизація — підхід ДПАУ

Витяг із листа, що коментується

 

«Оскільки у

Законі відсутня норма, яка б встановлювала розмір прискореної амортизації для промислових підприємств в розрахунку на податковий квартал, та не передбачено інших особливостей її нарахування, то промислові підприємства, які використовують вказаний підпункт, повинні застосовувати зазначену норму прискореної амортизації до сукупної балансової вартості основних фондів групи 3 за підсумками року у розмірі 25 відсотків до балансової вартості основних фондів групи 3 на початок такого року та відображати амортизаційні відрахування з використанням такої норми лише у декларації з податку на прибуток підприємства за звітний рік.

При цьому за результатами звітних періодів: квартал, півріччя та три квартали амортизаційні відрахування на будь-які основні фонди групи 3

не нараховуються та відповідно не відображаються у складі рядка 06 декларації з податку на прибуток підприємства [варто зазначити, що у декларації амортизація відображається за рядком 07. — Прим. ред.].

Зазначена прискорена амортизація може застосовуватись платниками податку починаючи з 2009 року. При цьому вибір порядку нарахування амортизації може бути прийнято платником податку протягом звітного року лише один раз».

 

Отже, промислове підприємство, що вирішило скористатися такою «пільгою», втрачає право на нарахування амортизації на всі основні фонди групи 3 у квартальній звітності!

Таке підприємство зможе нарахувати амортизацію тільки в декларації за рік, причому лише стосовно тих основних фондів групи 3, які були в нього на початок такого року. Отже, стосовно придбаних протягом року основних фондів групи 3 амортизацію можна буде нарахувати лише за результатами наступного року.

Безумовно, у застосуванні цієї норми насамперед зацікавлені промислові підприємства, в яких основну масу основних фондів групи 3 сформовано до 01.01.2004 р., щодо яких застосовується квартальна норма амортизації 3,75 % згідно з

п. 1 «Перехідних положень» Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 01.07.2004 р. № 1957-IV. Оскільки нововведений п.п. 8.6.5 Закону про податок на прибуток не містить будь-яких винятків, його можна застосовувати до всіх основних фондів групи 3, у тому числі придбаних до 01.01.2004 р.

Нагадаємо, що в загальному випадку для основних фондів групи 3 (придбаних після 01.01.2004 р.) установлено

квартальну норму амортизації в розмірі 6 %. Річна норма амортизації, розрахована виходячи з таких квартальних норм, становитиме 21,9 % — не набагато менше, ніж «пільгова» 25 % норма. Якщо ж ураховувати часовий фактор, то вигоди від застосування цієї пільги до «нових» основних фондів групи 3 взагалі сумнівні.

Тому ми б радили платникам добряче подумати і зважити всі «за» і «проти», перш ніж скористатися такою «пільгою».

Лист, що коментується, зобов’язав регіональні податкові органи застосовувати наведені в ньому роз’яснення при проведенні контрольно-перевірочної роботи та прийнятті рішень під час апеляційного узгодження, тому застосування альтернативних трактувань норм, викладених у п.п. 8.6.5 Закону про податок на прибуток, найімовірніше, призведе до судових тяжб із податківцями.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі