Теми статей
Обрати теми

Розподіл суми нарахованого збору за спеціальне водокористування між бюджетами

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Розподіл суми нарахованого збору за спеціальне водокористування між бюджетами

 

У новій формі Податкового розрахунку збору за спеціальне водокористування передбачено розподіл нарахованої суми збору між державним та місцевими бюджетами (гр. 10 і 11). Як здійснювати такий розподіл у 2009 році?

(м. Херсон)

 

Це запитання виникло, найімовірніше, у зв’язку з тим, що деякі законодавчі та нормативно-правові акти дають на нього різні відповіді.

Так, згідно зі

ст. 32 Водного кодексу України від 06.06.95 р. № 213/95-ВР збори за використання води з водних об’єктів загальнодержавного значення повністю зараховуються до державного бюджету. Збори за використання води з водних об’єктів місцевого значення надходять до республіканського бюджету Автономної Республіки Крим та місцевих бюджетів.

Пунктом 3 ст. 2 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» від 26.12.2008 р. № 835-VI

установлено, що збір за спеціальне водокористування надходить до загального фонду держбюджету України. Хоча в цьому випадку не згадується, що йдеться лише про збір за використання води з джерел загальнодержавного значення, це саме так. Такий висновок можна зробити, зважаючи на положення ст. 69 Бюджетного кодексу України від 21.06.2001 р. № 2542-III, де передбачається, що платежі за спеціальне використання природних ресурсів місцевого значення (у тому числі і збір за спеціальне використання води з джерел місцевого значення) належать до доходів місцевих бюджетів, що не враховуються при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів.

Інформацію про те, з об’єкта якого (загальнодержавного чи місцевого) значення отримує воду підприємство, можна отримати в територіальних органах Держводгоспу.

Водночас

п. 17 Порядку стягнення збору за спеціальне використання водних ресурсів і збору за користування водами для потреб гідроенергетики та водного транспорту, затвердженого постановою КМУ від 16.08.99 р. № 1494, досі містить норму, що передбачає розподіл сум збору за використання води з джерел загальнодержавного значення між державним та місцевими бюджетами у співвідношенні 80 і 20 % відповідно. Наявність такої «застарілої» норми в чинному підзаконному акті може призвести до помилок, пов’язаних з її застосуванням.

Про те, що до доходів місцевих бюджетів належить тільки водозбір стосовно джерел місцевого значення, згадувала і ДПАУ у своєму

листі від 12.09.2006 р. № 10109/5/15-0716.

Зверніть увагу: нова форма

Податкового розрахунку збору за спеціальне водокористування в частині використання води, у тому числі використання води теплоелектростанціями з прямоточною системою водоспоживання, та використання поверхневих і підземних вод, що входять до складу напоїв, затвердженого наказом ДПАУ від 23.12.2008 р. № 802 (далі — Розрахунок ), дозволяє розподіляти нараховані суми збору з усіх джерел (як загальнодержавного, так і місцевого значення) між бюджетами, хоча чинне законодавство не передбачає такого розподілу.

Безумовно, платникам було б набагато зручніше, якби в комірках, які не може бути заповнено (для рядків, що відповідають джерелам загальнодержавного значення, — графа 11, а для рядків, що відповідають джерелам місцевого значення, — графа 10), стояли б позначки «Х», як це передбачено в багатьох звітних формах. Оскільки таких позначок немає, при заповненні граф 10 і 11

Розрахунку слід бути дуже уважним і включати повністю (не розподіляючи) суми збору, нараховані за джерелами загальнодержавного значення, до графи 10.

 

Микола ШПАКОВИЧ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі