Теми статей
Обрати теми

Тема тижня. Електронна звітність — подаємо звіт не виходячи з офісу

Редакція БТ
Стаття

ЕЛЕКТРОННА ЗВІТНІСТЬ — ПОДАЄМО ЗВІТ НЕ ВИХОДЯЧИ З ОФІСУ

 

Останнім часом контролюючі органи наполегливо намагаються впроваджувати у свою діяльність сучасні інформаційні технології. У зв’язку з цим вони все частіше наполягають на поданні звітності в електронному вигляді, нав’язуючи такий «електронний прогрес» платникам. З одного боку, цей тиск лякає, але з іншого, привабливі й плюси — звіт можна подати до контролюючих органів не виходячи з офісу, не вистоюючи довгі черги. Про те, чи правомірні такі вимоги контролюючих органів, ви дізнаєтеся з нашої сьогоднішньої «Теми». Розкажемо ми також і про порядок подання електронної звітності до податкової інспекції, соціальних фондів.

На сьогодні є можливість подавати звітність в електронному вигляді до податкової інспекції, Пенсійного та соціальних фондів. Про процедуру та про особливості такого подання ми розповімо в сьогоднішній «Темі».

Наталія ГОЛОСКУБОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

ДОКУМЕНТИ «ТЕМИ»

Закон про електронні документи

— Закон України «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22.05.2003 р. № 851-IV.

Закон про ЕЦП

— Закон України «Про електронний цифровий підпис» від 22.05.2003 р. № 852-IV.

Закон № 2181

— Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державни-ми цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Тимчасовий порядок № 672 —

Тимчасовий порядок надходження та комп’ютерної обробки податкової звітності платників податків в електронному вигляді до органів ДПС України, затверджений наказом ДПАУ від 26.11.2004 р. № 672.

Порядок № 7-7 —

Порядок подання звітів до Пенсійного фонду України в електронній формі, затверджений постановою ПФУ від 19.04.2007 р. № 7-7.

Тимчасовий порядок № 7

— Тимчасовий порядок формування та приймання звітів по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням (форма Ф4-ФСС з ТВП), на магнітних носіях, затверджений постановою ФТВП від 03.03.2006 р. № 7.

Порядок № 21

— Порядок подання та обліку звітів по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, затверджений постановою ФТВП від 04.03.2004 р. № 21.

Наказ № 242

— наказ ДПАУ «Про затвердження формату (стандарту) електронного документа звітності платників податків від 03.05.2006 р. № 242.

Інструкція № 233

— Інструкція з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку, затверджена наказом ДПАУ від 10.04.2008 р. № 233.

Інструкція № 21-1 —

Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління ПФУ від 19.12.2003 р. № 21-1.

Інструкція № 339

— Інструкція про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затверджена наказом Мінпраці від 18.12.2000 р. № 339.

Методрекомендації № 827

— Методичні рекомендації щодо централізованого приймання та комп’ютерної обробки податкової звітності платників податків в ОДПС України, затверджені наказом ДПАУ від 31.12.2008 р. № 827.

Наказ № 485

— Уніфікований формат транспортного повідомлення при інформаційній взаємодії платників податків і податкових органів в електронному вигляді телекомунікаційними каналами зв’язку з використанням електронного цифрового підпису, затверджений наказом ДПАУ від 22.07.2008 р. № 485.

Роз’яснення № 31-ос

— Роз’яснення з експлуатації автоматизованої інформаційної системи прийняття звітних документів від страховиків у робочих органах Фонду засобами інтернет-технологій, затверджені наказом дирекції ФТВП від 05.03.2009 р. № 31-ос.

Тимчасовий порядок № 17

— Тимчасовий порядок надання електронних звітів до органів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затверджений наказом Держцентру зайнятості від 12.03.2009 р. № 17.

 

ЕЛЕКТРОННА ЗВІТНІСТЬ У ПОДАТКОВУ

Добровільно чи примусово?

Основним документом, який регулює особливості подання звітності та яким установлено загальні вимоги до неї, є

Закон № 2181. Відповідно до абз. «з» п.п. 4.4.2 Закону № 2181 податкова звітність може бути надана за добровільним рішенням платника податків податковому органу в електронній формі, за умови реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством. Як бачимо, Законом № 2181 чітко визначено, що подання звітності в електронній формі — справа добровільна і приймати таке рішення платник податків має право самостійно. У принципі ДПАУ з цим не сперечається. Так, у листах від 24.04.2008 р. № 198/4/28-0510, від 01.11.2007 р. № 22318/7/31-1017, від 24.11.2006 р. № 360/4/15-0110 податківці зазначили, що податковим законодавством передбачено можливість надання платником податків до ДПС податкової звітності як у паперовому, так і в електронному вигляді, на вибір платника. На відсутність законних підстав для обов’язковості здавання звітності в електронній формі, а також на неправомірність дій податківців приймати звітність на паперових носіях і вимог укладати договори про подання звітності в електронному вигляді вказує і Держпідприємництва у своїх листах від 18.03.2005 р. № 1788, від 25.04.2007 р. № 2994.

У принципі, звітність можна подати до податкової й іншими способами:

— на паперових носіях

особисто;

— на паперових носіях

поштовими відправленнями. Нагадаємо, що поштою надсилається звіт із замовленим повідомленням про вручення не пізніше 10 днів до закінчення граничного терміну подання такої податкової декларації (п.п. 4.1.7 Закону № 2181);

— на електронних носіях

(магнітних дисках, флеш-картах, компакт-дисках) з доданням роздрукованих оригіналів документів податкової звітності на паперових носіях — особисто.

 

З чого починати якщо...

Якщо платник податків вирішив подавати звітність в електронному вигляді, йому слід звернутися до податкової інспекції за місцем своєї реєстрації. У податковій інспекції видадуть

два примірника Угоди про передачу податкової звітності до державної податкової інспекції в електронному вигляді (додаток 6 до Тимчасового порядку № 672, далі — Угода)* і запишуть на будь-який електронний носій (дискету, флешку тощо) безкоштовне програмне забезпечення для формування і подання до податкової звітності в електронному вигляді. Під програмним забезпеченням розуміють програму «Бест-Звіт», яка дозволяє формувати податкову звітність у XML-форматі (такий формат (стандарт) електронного документа затверджено наказом № 242). У принципі, цей XML-формат підтримують і інші бухгалтерські програми. Тому мати програму «Бест-Звіт» не обов’язково.

* У принципі, форму Угоди і програмне забезпечення можна отримати, не виходячи з офісу, на офіційному сайті ДПАУ (www.sta.gov.ua).

Але лише підписати

Угоду з податковою для подання звітності в електронному вигляді мало. Треба, щоб на електронну звітність було накладено електронний цифровий підпис (ЕЦП)**, сформований за допомогою сертифікованих ключів. Посилені сертифікати ключів ЕЦП, видані будь-яким акредитованим центром сертифікації ключів відповідно до Закону про ЕЦП, є універсальними і дають можливість підписувати документи будь-якого формату, у тому числі й звітність. На сьогодні придбання ЕЦП та посилених сертифікатів ключів не є проблемою для користувачів. Акредитовані центри мають широку дилерську мережу і здатні задовольнити попит усіх бажаючих. Інформацію про центри можна знайти на сайті Центрального засвідчувального органу(www.czo.gov.ua).

** Про те, як ЕЦП слід обліковувати в податковому та бухгалтерському обліку, ми писали в статті «Електронний цифровий підпис — отримуємо і відображаємо в обліку»// «БТ», 2008, № 24, с. 36.

З інформацією про подання податкової звітності в електронному вигляді, програмним забезпеченням, переліком центрів сертифікації ключів, з якими ДПАУ уклала угоду, також можна ознайомитися в рубриці «Платникам податків про електронну звітність» на сайті ДПАУ: www.sta.gov.ua.

 

На що звернути увагу

Після того, як угоду з податковою підписано і посилені сертифікати ключів ЕЦП отримано, платник податків може відправляти звіт в електронному вигляді. Для подання звітності в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку платник податків:

1) створює електронний звіт

відповідно до затвердженого формату ДПАУ (стандарту);

2) накладає ЕЦП

посадових осіб у такому порядку: першим — ЕЦП головного бухгалтера (бухгалтера), другим — ЕЦП керівника (директора), третім — ЕЦП, що є аналогом відбитка печатки платника податків. Якщо накладає ЕЦП приватний підприємець, то порядок буде таким: першим — ЕЦП приватного підприємця, другий ЕЦП, що є аналогом відбитка його печатки (за наявності);

3) здійснює шифрування електронного звіту;

4)

зашифрований електронний звіт подає до центру обробки електронних звітів (ЦОЕЗ), у тому числі через оператора (про роль оператора в електронному документообігу скажемо трохи пізніше).

Адреса електронної пошти ЦОЕЗ:

zvit@sta.gov.ua* . Час роботи центру — з 8:00 до 20:00 щодня, крім вихідних, святкових і неробочих днів**.

* Якщо звіт відправляється не безпосередньо до ЦОЕЗ, а

через оператора, то адреса для відправки буде іншою. Про це — далі.

** Якщо звіт відправляти

через оператора, то, як правило, прийняття звітів відбувається цілодобово, крім вихідних.

ЦОЕЗ виконує всі функції щодо приймання і обробки податкової звітності в електронному вигляді, які до недавнього часу виконували податкові інспекції на місцях. Потім за допомогою захищених локальних мереж ДПАУ інформація в обробленому вигляді надходить до районних податкових інспекцій за місцем реєстрації клієнтів системи. Підтвердженням подання платником податків електронної звітності є

квитанції. У першій фіксується факт і час одержання звіту в електронній формі, в другій міститься відмітка про прийняття або неприйняття такого звіту, а третя квитанція — засвідчує факт доставки електронного звіту і внесення в даних до бази даних податкової інспекції за місцем реєстрації платника податків.

При цьому слід пам’ятати, що

дата і час, зафіксовані в першій квитанції, відповідають даті та часу надання податкового документа в електронному вигляді до податкових органів (п.п. 7.7 Інструкцій № 233). Тут можна провести паралель з поштовим штемпелем на конверті, коли платник податків надсилає звіт поштою. Якщо платник податків отримав першу квитанцію, то він не несе відповідальності за несвоєчасне подання звіту, навіть у разі якщо податковим органом такий електронний звіт був прийнятий після встановленого кінцевого терміну подання звітності. З цим згодні податківці (консультація в журналі «Вісник податкової служби України», 2009, № 17, с. 2). У цьому ж номері журналу, але на с. 14 податківці зазначають: «для того, щоб податкова звітність вважалася поданою вчасно, її слід надіслати не пізніше встановленого терміну подання звітності в паперовому вигляді. Платник податків самостійно визначає кінцевий термін відправлення податкових документів в електронному вигляді з урахуванням часу, необхідного на своєчасну доставку документів до ДПІ у разі можливого пошкодження телекомунікаційного зв’язку або при ненадходженні квитанції про прийняття податкових документів в електронному вигляді. Звітність, отримана ДПІ в паперовому або електронному вигляді пізніше граничного терміну, вважається поданою з порушенням терміну». Це теж слід ураховувати, відправляючи електронний звіт.

Першу квитанцію платник податків може отримати як від ЦОЕЗ, так і від посередника ЦОЕЗ — оператора

електронної звітності (посередник, що надає послуги з обміну електронними звітами і квитанціями до централізованої системи електронної звітності).

Можливість використання послуг посередника-оператора в системі надання податкових документів в електронному вигляді передбачено

Методрекомендаціями № 827. У них ідеться про введення централізованої системи здавання звітності в електронному вигляді, про оператора електронної звітності та його роль в електронному документообігу. Зокрема, в п.п. 4.13.11 Методрекомендацій № 827 зазначено, що у випадку подання звітності в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку через оператора на підставі укладених договорів оператор частково виконує функції ЦОЕЗ, у тому числі:

— перевіряє відповідність транспортного повідомлення

, сформованого платником податків, уніфікованому формату та його цілісність;

фіксує дату отримання електронного звіту (як дату його подання платником податків) і зазначає дату і час у першій квитанції, яку формує, завіряє власним ЕЦП і надсилає платнику податків та ЦОЕЗ;

зберігає інформацію про всі отримані електронні звіти й квитанції, завірені ЦОЕЗ і платниками податків, та здійснює її періодичне (не більше одного разу на місяць) резервне копіювання.

Водночас ДПАУ у своєму

листі від 20.05.2009 р. № 28-0525/112 проводить аналогію між послугами оператора і послугами звичайної пошти (« ...направлення електронного звіту до органів ДПС через оператора не означає подання електронного звіту оператору, а є лише використанням його послуг для передачі електронних документів (аналогічно до поштових послуг для передачі документів на папір»).

Послуги оператора платні, тому користуватися ними чи надсилати звіт безпосередньо до ЦОЕЗ — вирішувати вам.

 

ЕЛЕКТРОННА ЗВІТНІСТЬ ДО ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ

 

Добровільно чи примусово?

Згідно з

п. 11.11 Інструкції № 21-1 звітність до Пенсійного фонду можна подавати в електронному вигляді за добровільним рішенням платника. Те, що подання страхувальниками звітів у електронній формі з використанням ЕЦП здійснюється тільки з ініціативи страхувальника, підтвердив ПФУ у листі від 24.05.2007 р. № 8558/05-01.

Водночас щодо звітності з персоніфікації

Порядок персоніфікації висуває додаткові умови. Зокрема, відповідно до п. 1.3 Порядку персоніфікації* підприємства, в яких чисельність найманих працівників понад 5 осіб, повинні надавати відомості з персоніфікації одночасно на електронних і паперових носіях. На практиці ситуація склалася таким чином, що страхувальники, в яких більше 5 осіб, не оспорюють вимоги Порядку персоніфікації і подають звіт з персоніфікації в паперовому та електронному вигляді. Для формування щорічних відомостей з персоніфікації в електронному та паперовому вигляді Пенсійний фонд безкоштовно поширює програму «Автоматизоване робоче місце роботодавця для підготовки звітів у систему персоніфікованого обліку відомостей про доходи, трудовий стаж і розмір внесків» (АРМ-Р). Програму можна скачати на веб-сайті ПФУ (www.pfu.gov.ua). Оновлені версії такої програми повинні надаватися органами Пенсійного фонду за місцем реєстрації страхувальника.

* Порядок формування і подання органам Пенсійного фонду України відомостей про застраховану особу, що використовуються в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, затверджений постановою ПФУ від 10.06.2004 р. № 7-6.

 

З чого починати якщо...

Якщо страхувальник бажає перейти на електронне здавання всієї без винятку Пенсійної звітності, то йому необхідно:

1) надіслати лист

довільної форми до управління Пенсійного фонду України за місцем своєї реєстрації;

2) копію листа

(завірену власною печаткою) разом з копією розпорядчого документа про посадових осіб, яким надане право накладення ЕЦП на електронний звіт, надати ЦОЕЗ;

3) укласти договір

з ЦОЕЗ Пенсійного фонду. ЦОЕЗ — юридична особа, з якою Пенсійний фонд уклав договір про виконання функцій інформаційно-технічного адміністратора системи надання електронних звітів, що включає отримання, зберігання, перевірку цілісності електронних звітів і передачу їх територіальним органу.

Після укладення договору ЦОЕЗ інформує про це управління ПФУ за місцем вашої реєстрації. Після чого ви отримуєте посилені сертифікати ключів ЕЦП у будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів — і ви готові відправляти звіт в електронному вигляді. Формати всіх форм електронних звітів розміщено на веб-сайті ПФУ:

www.pfu.gov.ua. На сьогодні для підготовки і подання звіту в електронному вигляді до ПФУ можна використовувати тільки таке спеціалізоване програмне забезпечення:

1) програмний комплекс «АРМ Звіт страхувальника»;

2) програмний комплекс «БЕСТ-ЗВІТ ПЛЮС» (ПК «БЕСТ-ЗВІТ + »);

3) система формування і подання звітності «Е-форма».

Детальнішу інформацію про подання електронних звітів ПФУ можна отримати безпосередньо у фахівців державного підприємства «Інформаційний центр Персоніфікованого обліку Пенсійного фонду України» (тел. 8 (044) 278-42-50, 8 (044) 235-95-49, сайт:

www.spov.com.ua ).

 

На що звернути увагу

Процедура подання електронної звітності до Пенсійного фонду детально описана в

п. 3 Порядку № 7-7. Зокрема, для подання звітності в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку страхувальник:

1) створює електронний звіт

згідно із затвердженим ПФУ форматом;

2) на звіт накладається ЕЦП

посадових осіб страхувальника в такому порядку: першим — ЕЦП головного бухгалтера (бухгалтера), другим — ЕЦП керівника (директора), третім — ЕЦП, аналог відбитка печатки. За відсутності у страхувальника посади бухгалтера ЕЦП посадових осіб страхувальника накладаються в такому порядку: першою — ЕЦП керівника (директори), другою — ЕЦП, аналог відбитка печатки страхувальника;

3) здійснює шифрування електронного звіту

і направляє його в ЦОЕЗ через телекомунікаційні канали загального користування.

Після отримання від страхувальника електронного звіту ЦОЕЗ здійснює його розшифровку, перевірку цілісності електронного звіту шляхом перевірки ЕЦП, виконує перевірку відповідності електронного звіту встановленому формату і формує квитанцію про отримання електронного звіту. На квитанцію накладається ЕЦП ЦОЕЗ та здійснюється її шифрування. Квитанція надсилається страхувальнику телекомунікаційними засобами загального користування.

Датою і часом подання електронного звіту є дата і час, зафіксовані в квитанції про отримання електронного звіту (п.п. 3.3.2 Порядку № 7-7). ЦОЕЗ засвідчує електронний звіт страхувальника власним ЕЦП, передає його до відповідного управління Пенсійного фонду за місцем реєстрації страхувальника.

При цьому слід пам’ятати, що

ЦОЕЗ приймає звітність з 9:00 до 22:00 щодня, крім вихідних, святкових і неробочих днів. У разі надходження електронного звіту в ЦОЕЗ:

до 16 годин квитанція про отримання звіту надсилається страхувальнику протягом двох годин з моменту отримання;

після 16 годин квитанція про отримання звіту надсилається страхувальнику протягом перших двох годин наступного робочого дня, тобто датою прийняття такого звіту вважатиметься наступний день.

Електронний звіт вважається

не отриманим, якщо страхувальник не отримав квитанції про отримання електронного звіту або отримав зазначену квитанцію, що містить інформацію про неправомірність накладених ЕЦП страхувальника або невідповідності затвердженому формату електронного звіту (п. 3.6 Порядку № 7-7).

 

ЕЛЕКТРОННА ЗВІТНІСТЬ ДО ФОНДУ «НЕЩАСНОГО ВИПАДКУ»

 

Добровільно чи примусово?

Фонд соцстраху від нещасних випадків вирішив не відставати від ДПАУ і Пенсійного фонду в електронному прогресі й затвердив на початку 2009 року

Порядок № 16 про подання електронних звітів до робочих органів Фонду соцстрахування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. Як ви розумієте, Порядку всього півроку і робота з упровадження системи прийняття звітності в електронному вигляді в життя ще тільки триває. У зв’язку з цим обмежимося лише стислим аналізом цього Порядку. Відповідаючи на запитання розділу: добровільно чи примусово надавати звіт в електронному вигляді, звернемося до п. 3.1 Порядку № 16. У ньому зазначається, що звіт до робочих органів виконавчої дирекції Фонду, де страхувальник перебуває на обліку, може бути подано (направлено):

— на паперових носіях;

— в електронному форматі через оператора

до ЦОЕЗ (структурного підрозділу виконавчої дирекції Фонду, який виконує функції інформаційно-технічного адміністратора архіву електронних документів в системі електронної звітності) за допомогою програмних засобів та будь-яких засобів телекомунікаційного зв’язку, що гарантують доставку електронного звіту протягом двох годин.

Отже,

подання страхувальником звітів в електронному форматі здійснюється тільки з його ініціативи.

 

На що слід звернути увагу

Як і у випадку з податковою звітністю, звітність до Фонду соцстраху від нещасних випадків має бути підписана ЕЦП і відправлена електронною поштою на адресу оператора електронної звітності, який повинен забезпечувати цілодобове прийняття електронних звітів.

Оператор електронної звітності — юридична особа, яка на договірних засадах надає послуги, у тому числі з обміну електронними документами в системі електрон-ної звітності між страхувальниками, ЦОЕЗ і акредитованими центрами сертифікації ключів згідно з Порядком № 16 і відповідає технічним та кваліфікаційним вимогам до оператора, визначеним виконавчою дирекцією Фонду.

Перша квитанція

надсилається протягом двох годин з моменту відправлення страхувальником електронного звіту оператору. Вона і засвідчує факт, дату та час відправлення (невідправлення) електронного звіту страхувальника. Далі оператор направляє електронний звіт і першу квитанцію до ЦОЕЗ. У свою чергу, ЦОЕЗ направляє оператору другу квитанцію, що засвідчує факт, дату та час отримання електронного звіту ЦОЕЗ і подання його до відповідних робочих органів виконавчої дирекції Фонду. Після того, як на місцях інспектори Фонду проведуть камеральну перевірку і результати такої перевірки будуть позитивними, ЦОЕЗ направить страхувальнику через оператора третю квитанцію. Електронний звіт вважається поданим, якщо страхувальник отримав від ЦОЕЗ третю квитанцію про прийняття електронного звіту. Тільки третя квитанція вже надсилається страхувальнику після проведення камеральної перевірки електронного звіту робочим органом виконавчої дирекції Фонду протягом п’яти робочих днів з моменту отримання електронного звіту ЦОЕЗ від оператора.

У зв’язку з цим не зовсім зрозуміло, у чому тоді перевага подання до Фонду електронної звітності, оскільки третю квитанцію, як ми розуміємо, страхувальник отримає не відразу (цей термін може продовжитися до п’яти робочих днів). Адже саме ця квитанція підтверджує факт прийняття звіту Фондом. Виходить, що введені

Порядком посередники та обмеження термінів отримання страхувальником третьої квитанції ставлять під сумнів оперативність подання звіту в електронному вигляді. Та поки що процедура подання звіту в електронному вигляді лише у стадії впровадження. Тому на виході може щось і змінитися. Почекаємо.

 

ЕЛЕКТРОННА ЗВІТНІСТЬ ДО ФОНДУ СОЦСТРАХУ З ТВП

 

Добровільно чи примусово?

Надавати

звіт в електронному вигляді до Фонду соцстраху з ТВП можна з ініціативи страхувальника, тобто на добровільних засадах (п. 1.3 Роз’яснень № 31-ос). Звіт до Фонду можна також відправити:

на паперових носіях особисто;

поштою з повідомленням про вручення (не пізніше, ніж за 10 днів до закінчення граничного строку — п. 3 Порядку № 21);

засобами телекомунікаційного зв’язку з накладенням ЕЦП до Фонду з ТВП — особисто або через посередника.

 

З чого починати якщо...

Якщо страхувальник бажає перейти на електронне (у розумінні Фонду з ТВП) здавання звітності, то йому необхідно укласти договір з робочим органом відділення Фонду (адресатом звітності). Якщо звітність до Фонду страховик надаватиме через посередника, то в цьому випадку досить укласти договір з посередником. Подавати звітність безпосередньо до Фонду чи через посередника, страхувальник вирішує самостійно. Процедура подачі електронній звітності детально описана в

Роз’ясненнях № 31-ос. Детально розглядати її не будемо, зазначимо тільки головне:

формат електронного звіту визначається і затверджується Виконавчою дирекцією Фонду. Формати всіх форм електронних звітів можна знайти на офіційному веб-сайті Фонду: www.fse.gov.ua;

— на електронний

звіт обов’язково накладається ЕЦП у такому ж порядку, що й при відправленні звіту в електронному вигляді до інших фондів (наприклад, див. розділ статті «Електронна звітність до Пенсійного фонду»);

час приймання звітності через Інтернет Фонд забезпечує цілодобово. А ось обробку звітів здійснює з 9:00 до 17:00 годин щодня, крім вихідних, святкових і неробочих днів. У разі отримання електронного звіту після 16-ї години Фонд формує і звіт-квитанцію протягом перших двох годин наступного робочого дня;

датою надання електронної звітності вважається дата, зафіксована посередником або Фондом у першій квитанції до електронного звіту, за яким страховик отримав другу квитанцію з повідомленням про прийняття електронного звіту. Електронний звіт, без отримання другої квитанції з повідомленням про прийняття, поданим не вважається (п. 6.5 Роз’яснень № 31-ос).

 

ЕЛЕКТРОННА ЗВІТНІСТЬ ДО ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ

 

Добровільно чи примусово?

Звітність до Центру зайнятості можна подавати як

на паперових носіях, так і в електронному вигляді на вибір страхувальника. Підтвердження своїх слів знаходимо в п. 6.7 Інструкції № 339. Крім того, про подання звітності в електронній формі виключно на добровільних засадах зазначено в Методичних рекомендаціях по заповненню розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, доведених листами Мінпраці від 20.03.2009 р. № ДЦ-03-2140/ 0/ 6-09 від 22.06.2009 р. № 170/18/99-09.

Це підтверджує, що на сьогодні у платників внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття законодавчо

є право вибору: подавати звітність на паперових носіях чи в електронній формі.

 

На що слід звернути увагу

Звіти в електронному вигляді подаються роботодавцями в строки надання, установлені законодавством для відповідних звітів у паперовій формі. Надання роботодавцем звітів здійснюється відповідно до вимог

Тимчасового порядку № 17 і чинного законодавства. Згідно з Тимчасовим порядком № 17 страхувальник відправляє підписаний звіт ЕЦП до ЦОЕЗ і самостійно перевіряє наявність і отримує відповідні квитанції (квитанцій — дві).

Як мовиться, гладко написано на папері... Проте на практиці Центр зайнятості вимагає подавати звітність до Фонду безробіття

тільки через посередника (шляхом формування звітності на інтернет-порталі «iForma») і лише з використанням ключів, виданих Акредитованим центром сертифікації ключів Державної служби зайнятості України (www.ca.dcz.gov.ua). Цей центр було створено на базі Центру зайнятості. Його послуги Центр зайнятості позиціює як єдино допустимі для засвідчення звітності страхувальника. Про те, що посилені сертифікати ключів ЕЦП, видані будь-яким акредитованим центром сертифікації ключів відповідно до Закону про ЕЦП, є універсальними, і Центр зайнятості не має права нав’язувати страхувальникам лише свої послуги ЕЦП, ми писали у статті «Центр зайнятості не має права нав’язувати свої послуги ЕЦП» // «БТ», 2009, № 24, с. 34. Послуга з відправлення звіту через інформаційний портал — платна. Розробники порталу обіцяють, що, після того, як звіт буде їм надіслано, відправник протягом декількох хвилин отримає квитанцію про його відправлення. Потім, протягом двох годин, отримає квитанцію з відміткою про прийняття звіту.

Що в результаті? З одного боку, здавати звіт до Центру зайнятості, не виходячи з офісу, — справа приваблива. З другого боку, стикаємося із самими обмеженнями (

тільки через посередника, тільки з використанням спеціального ЕЦП). І все це коштує грошей. Жодної свободи. Що робити в цій ситуації, вирішувати вам.

 

ВИСНОВКИ

Система електронного здавання звітності, безумовно, має свої недоліки і переваги. Почнемо з недоліків. Як не прикро, але все коштує грошей.

Послуги з підтвердження ЕЦП посиленим сертифікатом надаються на платній основі. Послуги посередника з надання звіту в електронній формі теж платні. До всього цього на сьогодні технологічна і технічна база є недостатньою як у платника податків, так і в контролюючих органів. Але не закінчуватимемо нашу сьогоднішню «Тему» на такій сумній ноті. Адже є й переваги здавання звітності в електронному вигляді. Так, перехід на електронну систему звітності дає можливість:

— здавати звітність, не виходячи з офісу;

— автоматично проводити розрахунки підсумкових або розрахункових рядків звітності, що багато в чому зводить до мінімуму арифметичні помилки;

— своєчасно оновлювати програмне забезпечення при введенні нових звітних форм.

Насамкінець побажаємо вам досконало освоїти та гідно оцінити всі переваги здавання звітності в електронному вигляді.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі