Теми статей
Обрати теми

Як нарахувати компенсацію за невикористану відпустку при звільненні працівника в останній день місяця?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Як нарахувати компенсацію за невикористану відпустку при звільненні працівника в останній день місяця?

 

Працівник звільняється 31 липня 2009 року. Цей день для нього є останнім робочим днем. За липень 2009 року йому нараховано зарплату як за повний відпрацьований місяць. Чи треба при розрахунку компенсації за невикористану відпустку враховувати зарплату за липень 2009 року?

(м. Київ)

Середню зарплату для оплати днів відпустки* розраховують згідно з

Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

* Детальніше про розрахунок відпускних див. статтю «Відпустка-2009» у рубриці «Тема тижня»// «БТ», 2009, № 22, с. 36.

Наведемо послідовність розрахунку компенсації за невикористану відпустку в ситуації, описаній у запитанні.

Етап 1

. Визначаємо тривалість розрахункового періоду. Розрахунковим періодом для нарахування компенсації за невикористану відпустку при звільненні є останні повні 12 календарних місяців (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю виплати компенсації.

При звільненні згідно зі

ст. 116 КЗпП** роботодавець зобов’язаний розрахуватися з працівником у день звільнення. Крім того, замінювати компенсацією відпустку під час роботи можна тільки в разі, якщо тривалість щорічної відпустки перевищує 24 календарні дні (ст. 83 КЗпП). Крім цього, для розрахунку компенсації необхідно визначитися з кількістю днів відпустки, що підлягають компенсації (див. етап 3). Усі ці вимоги приводять до того, що, як правило, компенсацію нараховують напередодні звільнення працівника, а виплачують у день звільнення. Тому в ситуації, описаній у запитанні, працівнику компенсацію мають виплатити саме 31.07.2009 р. Отже, розрахунковим періодом у цьому випадку є період з 01.07.2008 р. по 30.06.2009 р.

** Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Етап 2

. Визначаємо виплати, які включаються до розрахунку середньої заробітної плати. Перелік виплат, які слід уключати до розрахунку відпускних, наведено в п. 3 Порядку № 100, а які не включаються до розрахунку — у п. 4 Порядку № 100*.

* Перелік таких виплат наведено в статті «Розрахунок середньої зарплати для відпускних» у рубриці «Тема тижня» // «БТ», 2008, № 22, с. 40. Крім того, при включенні/невключенні виплат працівникам можна скористатися статтею «Виплати працівникам: нарахування та утримання, участь у розрахунку середньої зарплати для соцвиплат і відпускних» у рубриці «Шпаргалка бухгалтера» // «БТ», 2009, № 18, с. 21.

Етап 3

. Розраховуємо кількість невикористаних днів відпустки.

Етап 4

. Розраховуємо суму компенсації за невикористану відпустку.

Формули для розрахунку кількості невикористаних днів відпустки та суми компенсації наведено в

статті «Виплати працівникам при звільненні» рубрики «Шпаргалка бухгалтера» // «БТ», 2009, № 16, с. 23. У нашому випадку, при розрахунку днів відпустки, що підлягають компенсації, ураховуються всі дні (31) липня 2009 року.

При звільненні працівника в останній робочий день слід також пам’ятати, що до зарплати

в місяці звільнення податкову соціальну пільгу не застосовують (п. 4 Порядку № 2035). При цьому в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ дохід працівника у вигляді зарплати (ознака доходу «01») показують одним рядком, навіть якщо в інших місяцях звітного кварталу до доходу працівника застосовували пільгу.

Висновок: якщо працівника звільняють в останній день місяця, то при розрахунку середньої зарплати для виплати суми компенсації цей місяць не враховують, а ось відпрацьовані дні враховують при визначенні днів відпустки, що підлягає компенсації

.

 

Вікторія ЗМІЄНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі