Теми статей
Обрати теми

Чи відносяться витрати на транспортування безкоштовно отриманих основних фондів до валових

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Чи відносяться витрати на транспортування безкоштовно отриманих основних фондів до валових

 

Підприємство — платник податку на прибуток безкоштовно отримало об’єкт основних засобів (верстат). Чи можна віднести до валових витрат суму витрат понесених на транспортування такого об’єкта?

(м. Львів)

 

Розпочнемо з того, що ДПАУ у

листі від 18.07.2007 р. № 8838/5/15-0316** зазначила, що витрати платника податку на транспортування безкоштовно отриманих основних фондів не відносяться до складу валових витрат та не підлягають амортизації у податковому обліку (див. «Витрати на транспортування безкоштовно отриманих матеріальних цінностей не включаються до валових»)

** Див. ст. «Солянка» від ДПАУ — фіскальні роз’яснення зі спірних питань оподаткування» // «БТ», 2007, № 36, с. 14.

 

Витрати на транспортування безкоштовно отриманих матеріальних цінностей не включаються до валових

Витяг із листа ДПАУ від 18.07.2007 р. № 8838/5/15-0316

«<...>

2. Щодо відображення в податковому обліку витрат, понесених на транспортування матеріальних цінностей, отриманих безкоштовно.

Пунктом 5.1 <...> Закону

<...> [Закону про податок на прибуток.*** — Прим. ред.] визначено, що валові витрати виробництва та обігу — це сума будь-яких витрат платника податку у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних як компенсація вартості товарів (робіт, послуг), які придбаваються (виготовляються) таким платником податку для їх подальшого використання у власній господарській діяльності.

Згідно з

підпунктом 8.4.1 <...> Закону у разі здійснення витрат на придбання основних фондів балансова вартість відповідної групи збільшується на суму вартості їх придбання, з урахуванням транспортних і страхових платежів, а також інших витрат, понесених у зв’язку з таким придбанням, без урахування сплаченого податку на додану вартість, у разі коли платник податку на прибуток підприємств зареєстрований платником податку на додану вартість.

Отже,

витрати платника податку на транспортування безкоштовно отриманих матеріальних цінностей не відносяться до складу валових витрат такого платника податку та не підлягають амортизації у податковому обліку.

<...>»

 

*** Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

 

Ми з такою думкою ДПАУ не згодні.

По-перше, ні в

п. 5.1, ні в п.п. 8.4.1 Закону про податок на прибуток не йдеться про те, що такі витрати не можна відносити до валових.

По-друге, основні фонди, які отримані безкоштовно використовуються в господарській діяльності, то

зв’язок транспортних витрат з господарською діяльністю очевидний. Крім того, саме «господарність» понесених витрат є основним критерієм при вирішенні питання про те, чи має сума витрат вплинути на оподатковуваний прибуток підприємства.

По-третє, у податковому обліку згідно з

п.п. 8.4.1 Закону про податок на прибуток амортизуються не власне об’єкти основних фондів, а витрати, пов’язані з їх придбанням, які, у свою чергу, включають і витрати на їх транспортування, які збільшують балансову вартість відповідної групи основних фондів (створюють окремий об’єкт групи 1).

Отже, підсумовуючи все вищесказане можна зробити висновок, що витрати на транспортування безоплатно отриманих основних фондів як мінімум можна амортизувати у складі відповідної групи основних фондів.

Слід зазначити також і те, що стосовно схожої ситуації — ремонту безоплатно отриманих основних фондів — ДПАУ у

листі від 15.06.2006 р. № 11332/7/15-0317* висловлювалася абсолютно інакше, хоча й заперечує включення таких витрат до валових у межах 10 % ліміту, зате дозволяє їх амортизувати.

* Див. ком. «Витрати на ремонт безоплатно отриманих основних фондів підлягають амортизації — роз’яснення ДПАУ» // «БТ», 2006, № 29, с.7.

Якщо об’єкт безоплатно отриманих основних фондів планується використовувати в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності, то згідно з

п.п. 7.4.1 Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР підприємство має право на податковий кредит з ПДВ щодо понесених витрат на транспортування.

Кілька слів щодо бухгалтерського обліку. Згідно з

п. 10 П(С)БО 7 «Основні засоби» первісна вартість безоплатно отриманих основних засобів дорівнює їх справедливій вартості на дату отримання з урахуванням витрат, передбачених п. 8 П(С)БО 7 (зокрема, з урахуванням витрат на транспортування, установку, монтаж, налагодження). Відповідно до П(С)БО 19 «Об’єднання підприємств» для машин і устаткування справедлива вартість дорівнює ринковій вартості, а у разі відсутності даних про ринкову вартість — відновлювальній вартості (сучасна собівартість придбання) за вирахуванням суми зносу на дату оцінки.

Вважаємо, що на ринкову вартість можна орієнтуватися і при визначенні валових доходів за безоплатно отриманими основними фондами відповідно до

п.п. 4.1.6 Закону про податок на прибуток (для цілей оподаткування, згідно з п.п. 1.20.51 Закону про податок на прибуток, вона буде розглядатися як звичайна ціна).

Приклад.

Підприємство у березні 2009 року безкоштовно отримало і ввело в експлуатацію верстат вартістю 7000 грн., строк корисної експлуатації якого 5 років. Витрати на його транспортування склали 900 грн. (з ПДВ).

 

Зміст господарських операцій

Кореспондуючі рахунки

Сума,грн.

Податковий облік

дебет

кредит

ВД*

БВ

1. Оприбутковано безкоштовно отриманий верстат

152**

424

7000

7000

2. Відображено витрати на транспортування верстата

152

685, 631

750

+ 750***

3. Відображено податковий кредит з ПДВ за послугами з транспортування

641

685, 631

150

4. Уведено верстат в експлуатацію

106

152

5750

5 Нараховано амортизацію в бухгалтерському обліку за квітень

(7750,00 : 5 : 12)

23, 91, 92, 93

131

129,17

6. Відображено дохід у сумі нарахованої амортизації без урахування транспортних витрат за квітень (7000,00 : 5 : 12)

424

745

116,17

* ВД — валові доходи, БВ — балансова вартість 3 групи основних фондів.

** Згідно з Методичними рекомендаціями з бухгалтерського обліку основних засобів, затвердженими наказом МФУ від 30.09.2003 р. № 561 і листом Мінфіну від 17.11.2003 р. № 31-04200-04-5/5570 вартість безоплатно отриманих основних засобів до складу капітальних інвестицій не включається і на рахунку 15 «Капітальні інвестиції» не відображається. Однак, на нашу думку, для можливості формування первісної вартості об’єкта основних засобів без такого рахунку не обійтися.

*** На транспортні витрати (без ПДВ) слід збільшити балансову вартість відповідної групи основних фондів (у нашому випадку 3 групи) на початок кварталу, наступного за кварталом, в якому їх було пронесено (у нашому випадку на початок ІІ кварталу). Надалі вони амортизуються у складі вартості цієї групи.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі