Теми статей
Обрати теми

Про питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві

Редакція БТ
Лист від 15.06.2009 р. № 03-27-1242

БУХГАЛТЕР-ПІДПРИЄМЕЦЬ

має право підписувати звітність у ФТВП

 

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 15.06.2009 р. № 03-27-1242

«Про питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві»

 

Лист

Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (ФТВП), що коментується, присвячено питанню підписання звітності замість головного бухгалтера фахівцем з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як фізична особа — підприємець (ФОП), яка надає такі послуги підприємству.

Як справедливо зауважив ФТВП у

листі, що коментується, підприємство самостійно обирає форми організації бухгалтерського обліку, в тому числі може користуватися послугами фахівця з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює діяльність без створення юридичної особи (ч. 4 ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV)*.

* Ми про це писали в статті «Професія «бухгалтер»: особливості праці»// «БТ», 2009, № 28, с. 14.

При цьому обов’язкову наявність підпису головного бухгалтера на щоквартальному звіті за формою

Ф4-ФСС з ТВП передбачено п. 7.4 Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженої постановою правління ФТВП від 26.06.2001 р. № 16. Наданий звіт без підпису керівника та головного бухгалтера може бути не визнано ФТВП як звіт по коштах ФТВП (п. 5 Порядку подання та обліку звітів по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, затвердженого постановою правління ФТВП від 04.03.2004 р. № 21).

На підставі зазначеного ФТВП робить висновок, що

звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП може бути підписано бухгалтером — ФОП, але за умови, що такі функції передбачено договором чи зазначено в дорученні.

Від себе додамо таке.

Відносини, що виникають між підприємством і бухгалтером — ФОП, є не трудовими (регулює КЗпП**), а цивільно-правовими, що регламентують Цивільний кодекс України та Господарський кодекс України. Між підприємством і бухгалтером — ФОП укладається цивільно-правовий договір на надання послуг у сфері ведення бухгалтерського обліку. При складанні договору важливо максимально повно перерахувати обов’язки бухгалтера — ФОП та умови притягнення його до відповідальності за неналежне їх виконання.

** Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Щодо можливості підписання бухгалтером — ФОП іншої звітності, то

Мінфін не проти підписання таким ФОП фінансової звітності підприємства за головного бухгалтера (листи від 04.04.2001 р. № 053-2948 і від 28.02.2003 р. № 041-407-98/23-406/11-1962).

Стосовно

підписання податкової звітності досі податковий орган із цього приводу свою думку не висловлював (нам про нього не відомо). При цьому слід пам’ятати, що в податковому органі є дані про відповідальних за податковий облік осіб — керівника та головного бухгалтера (бухгалтеру, якщо для забезпечення ведення бухобліку штатом платника податків передбачено лише посаду бухгалтера без створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером), що вносяться та змінюються на підставі форми № 1-ОПП (п. 7.9 Порядку № 80***). Тому для того, щоб податковий орган без проблем приймав звітність, підписану бухгалтером — ФОП, його дані мають бути в його базі даних.

*** Порядок обліку платників податків, зборів (обов’язкових платежів), затверджений наказом ДПАУ від 19.02.98 р. № 80.

Також

бухгалтер — ФОП може підписувати ті первинні документи, до реквізитів яких уключено підпис головного бухгалтера за умови, що це передбачено договором (лист Мінфіну 26.09.2006 р. № 31-34000-20-23/20039).

При

притягненні до відповідальності бухгалтера — ФОП слід пам’ятати таке:

1) оскільки він

не є найнятим працівником, то його не можна притягнути до дисциплінарної та матеріальної відповідальності, передбаченої КЗпП;

2) відповідальність за неналежне виконання своїх обов’язків, що викликало спричинення матеріальних збитків підприємству, настає в рамках, передбачених договором на надання послуг, тобто в межах господарського права;

3) оскільки бухгалтер — ФОП не є посадовою особою (лист Мін’юсту від 03.11.2006 р. № 22-48-548; постанова Пленуму ВСУ від 08.10.2004 р. № 15), то до адміністративної та кримінальної відповідальності його як головного бухгалтера притягнути не можна, оскільки і в Кодексі про адміністративні правопорушення та в Кримінальному кодексі України відповідальність за порушення передбачено саме для посадових осіб.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі