Теми статей
Обрати теми

Чи потрібно підприємству вимагати у підприємця документи, які підтверджують його статус

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Чи потрібно підприємству вимагати у підприємця документи, які підтверджують його статус

 

Підприємство виплатило дохід фізичній особі — підприємцю, яка є платником єдиного податку. Під час перевірки податківці вимагають, щоб підприємство надало їм документи, які підтверджують факт того, що приватний підприємець є платником єдиного податку, сплатив його, і на цій підставі з нього не було утримано податок з доходів фізичних осіб. Чи мають вони право вимагати такі документи та за який період потрібно брати платіжні доручення?

(м. Харків)

 

Нагадаємо, що відповідно до

п.п. 9.12.1 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон про податок з доходів) оподаткування доходів фізичної особи, отриманих нею в межах підприємницької діяльності без створення юридичної особи, здійснюється за правилами, установленими спеціальним законодавством з цих питань. На сьогодні таким законодавством для фізичних осіб — підприємців (ФОП) є Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» від 28.06.99 р. № 746/99, який регламентує роботу на спрощеній системі оподаткування (тобто зі сплатою єдиного податку) та розділ IV Декрету Кабінету Міністрів «Про прибутковий податок з громадян» від 26.12.92 р. № 13-92, який установлює правила загальної системи оподаткування та роботу приватного підприємця за умови сплати фіксованого податку з придбанням патенту.

Оскільки оподаткування доходів ФОП здійснюється відповідно до зазначених документів, а не до

Закону про податок з доходів, то з метою усунення подвійного оподаткування особа, яка виплачує доходи ФОП, не повинна проводити утримання податку з доходів фізичних осіб (далі — ПДФО) з таких доходів. Тому п.п. 9.12.1 Закону про податок з доходів надано право підприємствам (інші ФОП), які виплачують доходи ФОП, не утримувати ПДФО з доходів, які виплачуються ФОП в межах його підприємницької діяльності, за яку він сплатив єдиний податок, фіксований патент чи авансовий внесок з ПДФО.

Для того щоб підприємство (інший ФОП) знало, що виплачує дохід ФОП, за який той уже сплатив податки, воно може попросити у ФОП надати йому підтверджуючі документи (їх перелік наведено в таблиці нижче).

При цьому виникає закономірне запитання: чи повинні бути у підприємства копії таких підтверджуючих документів і чи зобов’язаний ФОП видавати їх підприємству.

На думку ДПАУ (

листи від 13.03.2006 р. № 2241/6/17-0716 та від 06.02.2007 р. № 2174/7/17-0717), саме наявність копій документів, зазначених у таблиці, дає можливість не утримувати ПДФО з ФОП у джерела виплати доходу та не притягати до адміністративної відповідальності посадових осіб підприємства за неутримання такого податку. А у випадку проведення перевірки, зазначені документи повинні пред’являтися на вимогу працівників податкової служби та підтверджувати право на не утримання ПДФО.

 

Система оподаткування

Перелік документів, які підтверджують сплату податків ФОП зі своєї діяльності

Загальна

1. Свідоцтво про державну реєстрацію ФОП.

2. Платіжний документ про сплату авансових платежів ПДФО за період, в якому підприємство (інший ФОП) виплачує дохід

Єдиний податок

1. Свідоцтво про державну реєстрацію ФОП.

2. Свідоцтво про сплату єдиного податку.

3. Платіжний документ про сплату єдиного податку за місяць, в якому підприємство (інший ФОП) виплачує дохід

Фіксований патент

1. Свідоцтво про державну реєстрацію ФОП.

2. Патент.

3. Платіжний документ про сплату фіксованого податку за період, в якому підприємство (інший ФОП) виплачує дохід

 

Але

з такою думкою податківців погодитися складно, оскільки в жодному нормативно-правовому акті не зазначено, що підприємство повинне мати на руках будь-які документи ФОП, що підтверджують його статус як платника єдиного податку (або його перебування на загальній системі оподаткування чи на фіксованому патенті).

Єдина згадка про те, що підприємство може вимагати надання таких документів, міститься в

Податковому роз’ясненні щодо застосування положень пункту 1.8 статті 1, пункту 9.12 статті 9 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб», затвердженому наказом ДПАУ від 29.12.2003 р. № 633, в якому зазначено, що за відсутності у ФОП в наявності документів (свідоцтва, патента, податкового повідомлення), які підтверджують статус платника певного податку, підприємство, яке виплачує такий дохід повинне утримати з нього ПДФО. Але ця норма вказує тільки на те, що підприємство може вимагати у ФОП пред’явлення оригіналів таких документів при здійсненні виплати доходу ФОП з метою уникнення подвійного оподаткування щодо такого доходу.

Більш того, в оглядовому

листі від 20.07.2009 р. № 15169/7/17-0417 позицію з цього питання податківці виразили досить скромно: «Порядок утримання податку на доходи, у джерела виплати, суб’єкта підприємницької діяльності за реалізовані товари (надані послуги) визначений (Законом, Декретом, Указом та наказом Державної податкової адміністрації України від 29.12.2003 р. № 633 <...>) із особливостями, які передбачають надання відповідних документів, що підтверджують право займатися такою діяльністю та інші документи, передбачені вимогами чинного законодавства». Як бачимо, у цьому листі не продубльована в повній мірі ідея згадуваних вище листів ДПАУ і йдеться саме про надання документів, а не про обов’язкову їх наявність у підприємства (інших ФОП), які виплачують доходи ФОП.

До речі, у більш ранніх роз’ясненнях (

листи від 19.07.2002 р. № 11288/7/17-0517 та від 19.07.2002 р. № 2441/4/17-0515) ДПАУ підтримувала таку думку і зазначала, що вимог щодо надання ФОП за місцем виплати їм доходів саме копій зазначених вище документів , чинним законодавством не передбачено. Отже, це вказує на те, що вимоги податківців є безпідставними.

Та все ж мало хто з платників податків забажає сперечатися з податківцями. А тому підприємству (іншій ФОП) при виплаті доходу ФОП варто попрохати її, щоб вона надала копії документів, підтверджуючих сплату нею податків з виплачених йому доходів.

Якщо ж цього не зроблено, то вважаємо, що зазначення реквізитів усіх необхідних документів у тексті договору (товарному чеку) є цілком достатнім для неутримання ПДФО.

Варто також нагадати, що нарахований і виплачений ФОП дохід необхідно відобразити в

Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу «42». При цьому в графах 4 та 4а проставляють «0».

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі