Теми статей
Обрати теми

Вартість будівлі, що придбана для подальшого продажу, перераховується за п. 5.9

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Вартість будівлі, що придбана для подальшого продажу, перераховується за п. 5.9

 

Підприємство—платник податку на прибуток, що займається виробництвом промислової продукції, придбало будівлю (склад) для подальшого продажу. Підкажіть як відображати такий необоротний актив у обліку?

(м. Харків)

 

1. У

бухгалтерському обліку таку будівлю слід класифікувати як необоротний актив, утримуваний для продажу, згідно з П(С)БО 27 «Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність» і відображати в складі оборотних активів (на рахунку 286 «Необоротні активи та групи вибуття, утримувані для продажу») Крім того, на такий об’єкт у бухгалтерському обліку не потрібно нараховувати амортизацію.

Зазначимо, що для того, щоб необоротний актив став утримуваним для продажу, необхідно, щоб він відповідав таким вимогам:

1) економічні вигоди будуть отримуватися від продажу необоротного активу, а не від його використання за призначенням;

2) актив готовий до продажу у теперішньому стані;

3) продаж активу, як очікується, буде завершено протягом року з дати визнання його утримуваним для продажу;

4) умови продажу активу відповідають звичайним умовам продажу для подібних активів;

5) продаж активу має високу ймовірність здійснення (керівництвом підприємства підготовлено відповідний план або укладено контракт про продаж).

2. Податковий облік.

Згідно з п.п. 8.2.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємства» в редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток) під терміном «основні фонди» слід розуміти матеріальні цінності, що призначаються платником податку для використання у господарській діяльності платника податку протягом періоду, який перевищує 365 календарних днів з дати введення в експлуатацію таких матеріальних цінностей, та вартість яких перевищує 1000 гривень і поступово зменшується у зв’язку з фізичним або моральним зносом.

З цього визначення випливає, що будівлю, яку придбано для продажу, не можна класифікувати як основний фонд, оскільки:

1) вона придбана для продажу, а не для використання в господарській діяльності протягом тривалого періоду (понад 365 днів);

2) на неї не нараховується амортизація згідно з

п.п. 8.1.3 Закону про податок на прибуток, в якому вказано, що амортизації не підлягають придбані основні фонди або нематеріальні активи, які призначені для подальшого продажу іншим особам або які будуть використані як комплектуючі (складові частини) інших основних фондів, призначених для подальшого продажу іншим особам.

Отже, необоротний актив, придбаний для продажу,

для податкового обліку не є основним фондом, такий об’єкт у податковому обліку підпадає під визначення «товар».

Нагадаємо, що згідно з

п. 1.6 Закону про податок на прибуток товарице матеріальні та нематеріальні активи, а також цінні папери та деривативи, що використовуються у будь-яких операціях, крім операцій з їх випуску (емісії) та погашення.

А оскільки будівля визнається товаром, то і обліковувати її потрібно у податковому обліку як товар, тобто витрати на придбання такої будівлі включаються до складу валових витрат за правилом першої події, а її балансова вартість бере участь в перерахунку за

п. 5.9 Закону про податок на прибуток до моменту вибуття.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі