Теми статей
Обрати теми

Суму ПДВ на підставі рахунка за послуги зв’язку можна включати до податкового кредиту без податкової накладної

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Суму ПДВ на підставі рахунка за послуги зв’язку можна включати до податкового кредиту без податкової накладної

 

Чи можна включити до складу податкового кредиту суму ПДВ на підставі рахунка від оператора телекомунікаційних послуг (послуг стаціонарного телефонного зв’язку та послуг користування мережею Інтернет), чи обов’язково має бути податкова накладна?

(м. Запоріжжя)

 

Згідно з

абзацом п’ятим п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ підставою для нарахування податкового кредиту без податкової накладної є рахунок, що виставляється платнику ПДВ за послуги зв’язку та містить:

— загальну суму платежу;

— суму податку;

— податковий номер продавця.

У чинному законодавстві немає визначення терміна «послуга зв’язку». Раніше його було надано в

Законі України «Про зв’язок» від 16.05.95 р. № 160/95-ВР (далі — Закон про зв’язок), що втратив чинність ще у 2003 році. Згідно з ним послуга зв’язку — продукт (результат) діяльності оператора зв’язку, спрямований на задоволення потреб споживачів.

На зміну

Закону про зв’язок прийшов Закон України «Про телекомунікації» від 18.11.2003 р. № 1280-IV. У ньому є визначення телекомунікаційних послуг: телекомунікаційна послуга (послуга) — продукт діяльності оператора та/або провайдера телекомунікацій, спрямований на задоволення потреб споживачів у сфері телекомунікацій. При цьому телекомунікації (електрозв’язок) — передавання, випромінювання та/або приймання знаків, сигналів, письмового тексту, зображень та звуків або повідомлень будь-якого роду по радіо, проводових, оптичних або інших електромагнітних системах. Як бачимо, телекомунікаційні послуги — це й є послуги зв’язку. Отже, і відсутність податкових накладних при отриманні таких послуг не є перешкодою для податкового кредиту з ПДВ. Головне, щоб рахунок містив усі необхідні реквізити, зазначені в абзаці п’ятому п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ.

 

Наталія ГОЛОСКУБОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі