Теми статей
Обрати теми

Як правильно розрахувати двомісячний строк для податкових накладних, що запізнилися

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Як правильно розрахувати двомісячний строк для податкових накладних, що запізнилися

 

У декларації з ПДВ за липень 2009 року хочемо включити до податкового кредиту суму ПДВ за податковою накладною від постачальника з датою виписування 15 травня 2009 року. Підкажіть у світлі норм розпорядження КМУ від 17.07.2009 р. № 838-р, як правильно розрахувати двомісячний строк для включення суми ПДВ за такою податковою накладною, що запізнилася.

(м. Львів)

 

Нагадаємо, що

розпорядження КМУ від 17.07.2009 р. № 838-р* спрямоване на боротьбу з податковим кредитом за податковими накладними, що запізнилися. Згідно з цим розпорядженням коригування чи уточнення платником ПДВ, пов’язане з несвоєчасним уключенням сум податкової накладної до складу податкового кредиту, можна здійснити «протягом двох місяців з дати настання граничного строку подання відповідної декларації».

* Див. ком. «Податковий кредит з ПДВ: Кабмін продовжує боротися з податковими накладними, що запізнилися» // «БТ», 2009, № 30, с. 4.

Якщо не брати до уваги незаконність норм

розпорядження № 838, відлік двох місяців слід починати з дати настання граничного строку подання податкової декларації за той звітний період, в якому такі податкові накладні були виписані (або мали бути виписані) постачальником. Саме так ДПАУ в листі від 04.08.2009 р. № 16521/7/16-1517** роз’яснює порядок розрахунку двох місяців.

** Див. ком. «Податковий кредит з ПДВ: як ДПАУ виконуватиме розпорядження Кабміну по боротьбі з податковими накладними, що запізнилися» // «БТ», 2009, № 32, с. 10.

Це означає таке. Якщо податкову накладну від постачальника виписано 15 травня 2009 року, то суму ПДВ за такою податковою накладною при її своєчасному отриманні має бути відображено у складі податкового кредиту декларації за травень 2009 року. Граничний строк подання такої декларації — 22 червня 2009 року (20 червня 2009 року — субота). Відлік починаємо з 22 червня.

1-й місяць — закінчується 22 липня;

2-й місяць — 22 серпня.

Отже,

суму ПДВ за податковою накладною за травень можна безболісно включити до складу податкового кредиту декларації з ПДВ за липень, або подати Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок до декларації з ПДВ за травень до 21 серпня 2009 року включно (22 серпня 2009 року — субота).

 

Наталія ГОЛОСКУБОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі