Теми статей
Обрати теми

Як оформити працівника, який веде облік у підприємця

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Як оформити працівника, який веде облік у підприємця

 

Фізична особа — підприємець (вид діяльності — торгівля) має прийняти на роботу людину, яка займатиметься оформленням первинних, у тому числі й банківських, документів, складанням податкової звітності, звітності до соціальних фондів та її поданням. На яку посаду можна прийняти таку людину (який код професії згідно з Класифікатором професій ДК 003:2005), що зазначити у трудовій книжці та в пункті 2 Форми трудового договору між працівником і фізичною особою?

(м. Одеса)

 

Працівник, який займається оформленням первинної та іншої документації, складанням, поданням звітності та виконує інші функції, пов’язані з веденням обліку в підприємця, фактично обіймає

посаду бухгалтера. Причому у цьому випадку підприємця не повинно турбувати те, що фізичні особи не зобов’язані вести бухгалтерський облік і відповідно приймати у штат бухгалтера.

Перелік професій, а отже, і відповідних до них посад, на які приймаються працівники і які зазначаються при заповненні розділу «Відомості про роботу» трудової книжки наведено у

Класифікаторі професій ДК 003:2005*.

* Класифікатор професій ДК 003:2005, прийнятий і введений у дію наказом Держстандарту України від 26.12.2005 р. № 375

Для осіб, на яких покладаються обов’язки ведення бухгалтерського, податкового обліку та інші аналогічні обов’язки, передбачено декілька професій (посад) і категорій окремої професії (посади). Усе залежить від того, чи на керівну посаду приймається особа, яка складність робіт, що виконуються, освіта працівника, специфіка діяльності тощо.

Детальний опис вимог щодо кожної професії (посади) та орієнтовний перелік обов’язків можна знайти в

Довіднику характеристик професій**. Однак податковий облік у підприємця простіший, ніж бухгалтерський і податковий облік підприємств. Тому, якщо керуватися Довідником характеристик професій, виконувати обов’язки бухгалтера фізичної особи, яка провадить підприємницьку діяльність, може особа з кваліфікацією бухгалтера 1 або 2 категорії (лист Мінпраці від 30.05.2001 р. № 03-3/2478-018-2).

** Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників, затверджений наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336.

У розділі «Відомості про роботу» трудової книжки працівника, який займається оформленням документації та веденням обліку, робиться запис «Прийнято на посаду бухгалтера», код професії 3433 згідно з

Класифікатором професій ДК 003:2005.

Витяг із

Довідника характеристик професій з описом даних професійних категорій бухгалтера ми наведемо в кінці консультації.

Далі. У

пункті 2 Форми трудового договору між працівником і фізичною особою*** можна навести відомості, які зазвичай містяться в посадовій інструкції бухгалтера або кваліфікаційних вимогах згідно з Довідником характеристик професій. Наведемо приклад.

*** Форма трудового договору між працівником і фізичною особою, затверджена наказом Мінпраці від 08.06.2001 р. № 260.

«...2. Працівник повинен виконувати такі обов’язки.

Вести облік продукції, товарів, матеріалів, витрат на виробництво продукції або надання послуг.

Вести господарські розрахунки, використовуючи для цього інструментальні та комп’ютеризовані обчислювальні засоби.

Вносити записи до первинних документів, Книги обліку доходів і витрат ф. № 10, заповнювати та подавати звітність податковому органу, Пенсійному та іншим соціальним фондам, іншим органам.

Готувати дані та форми документів для розрахунків з банками.

Вести та забезпечувати збереження довіреностей, накладних, переліків зобов’язань, цінних паперів тощо.

Оформляти платежі за комунальні та інші послуги.

Співробітничати з митними, податковими, казначейськими органами, торговельними, посередницькими організаціями та іншими клієнтами.

Нараховувати заробітну плату, переказувати кошти за виконані роботи, вести інші розрахунки з працівниками, громадянами та юридичними особами.

Виконувати окремі службові доручення підприємця».

 

Витяг із Довідника характеристик професій

«<...>

7. БУХГАЛТЕР

Завдання та обов’язки.

Самостійно складає або приймає до обліку первинні документи, систематизує інформацію, відображену в цих документах, готує проміжні розрахунки для обліку господарських операцій та подає їх на розгляд. Здійснює накопичення та узагальнення інформації у потрібному розрізі (деталізації) про:

наявність та рух грошових коштів та грошових документів у касі підприємства, а також грошових коштів, що знаходяться на поточних рахунках у національній валюті, інших рахунках в банку в іноземній валюті, а також грошових коштів в дорозі;

одержання та погашення заборгованості за довгостроковими та короткостроковими позиками;

розрахунки з постачальниками та підрядниками, покупцями і замовниками, різними дебіторами і кредиторами;

видані та отримані короткострокові чи довгострокові векселі, довгострокові і поточні зобов’язання;

наявність та рух основних засобів, інших необоротних матеріальних активів, нематеріальних активів, знос необоротних активів, а також капітальні і фінансові інвестиції;

наявність та рух виробничих запасів;

витрати на виробництво;

доходи від операційної, інвестиційної і фінансової діяльності підприємства;

власний капітал та забезпечення зобов’язань.

Нараховує заробітну плату, виконує інші розрахунки з працівниками, громадянами та юридичними особами відповідно до чинного законодавства. Бере участь у проведенні інвентаризації активів та зобов’язань. Веде аналітичний облік у розрізі об’єктів позабалансового обліку.

Повинен знати:

нормативні, методичні та інші керівні матеріали з організації та ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності; облікову політику, систему регістрів бухгалтерського обліку, порядок і способи реєстрації інформації, правила документообігу і технологію оброблення облікової інформації на підприємстві; План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій; систему і форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності і контролю.

Кваліфікаційні вимоги.

Бухгалтер I категорії:

базова або неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст). Стаж роботи за професією бухгалтера II категорії — не менше 1 року.

Бухгалтер II категорії:

базова або неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст). Стаж роботи за професією бухгалтера — не менше 1 року. Бухгалтер: базова або неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст); для бакалавра — без вимог до стажу роботи, молодшого спеціаліста — стаж роботи на посаді технічного службовця у галузях фінансової діяльності, роботи з базами даних, статистики, бухгалтерського — не менше 1 року».

 

Оксана ПІРОЖЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі