Теми статей
Обрати теми

Що має бути зазначено у статуті об’єднання співвласників багатоквартирного будинку

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Що має бути зазначено у статуті об’єднання співвласників багатоквартирного будинку

 

Наше підприємство звернулося до податкової інспекції з проханням зареєструвати об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) як неприбуткову організацію. Після вивчення нашої заяви і статуту ОСББ працівники податкової інспекції почали вимагати внести до статуту зміни в частині встановлення положень про передачу майна об’єднання при його ліквідації іншій подібній організації. Чи можуть податківці вимагати від нас подібних дій?

(м. Київ)

 

Ні, не можуть

, і ось чому. Згідно зі ст. 6 Конституції України від 28.06.96 р. № 254к/96-ВР (далі — Конституція) органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження в установлених Конституцією межах і відповідно до законів України. Згідно з ч. 2 ст. 19 Конституції органи державної влади та їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, які передбачено Конституцією та законами України.

Ураховуючи викладене, звернемося до повноважень податківців. Для цього слід вивчити

ст. 11 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» від 04.12.90 р. № 509-XII (далі — Закон про ДПС). Докладний аналіз її положень показав, що про жодне право вимагати внесення змін до статуту там не йдеться. Та й взагалі про такий спосіб здійснення своїх контрольних функцій у Законі про ДПС нічого не зазначено. Єдиний, хто може вказати на необхідність унести зміни до статуту, — це суд або держреєстратор. Тому вимоги податківців у цій частині є неправомірними.

Водночас описана ситуація несприятлива іншим. Оскільки ваш статут уже привернув до себе увагу інспекторів, то існує велика ймовірність, що в разі невиконання їх вимог вам відмовлять у

реєстрації ОСББ як неприбуткової організації. Причому формально в них для цього є всі підстави, оскільки таку вимогу встановлено в п.п. 7.11.11 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР. У статті «ОСББ: з чого все починається» // «БТ», 2009, № 24, с. 35 ми звертали увагу на цю проблему.

Що робити в такій ситуації? Як ви розумієте, варіантів розвитку подій два: погодитися з їх вимогами або судитися. Зрозуміло, що судиться з податківцями ніхто не хоче. Після такого вчинку про спокійне життя можна забути. Як же досягти бажаного результату при найменших втратах? У принципі просто: не сперечатися з податківцями і зробити, як вони просять.

Зверніть увагу: небажання вносити зміни до статуту здебільшого зумовлені небажанням передавати «спільно нажите» (учасниками ОСББ) майно третім особам, що цілком зрозуміло. Однак навіть при виконанні вимог податківців обов’язкової передачі активів ОСББ третім особам можна уникнути.

Для цього перед ліквідацією об’єднання ви просто продаєте наявні в нього активи за мінімальною ціною (наприклад, за 1 грн.) або дарите їх одному чи декільком (усім) учасникам об’єднання. Унаслідок цього на момент передачі активів сторонній організації на балансі ОСББ буде нуль (або майже нуль).

 

Наталія Журавльова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі