Теми статей
Обрати теми

Оподаткування реалізації основних фондів єдиним податком

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Оподаткування реалізації основних фондів єдиним податком

 

Підприємство — платник єдиного податку за ставкою 10 % здійснює продаж нерухомого майна іншому підприємству. Оцінка майна проводиться незалежним оцінювачем, але договірна вартість (виручка від реалізації) відрізняється від неї. Яку суму потрібно обкладати єдиним податком?

(м. Луганськ)

 

Об’єктом оподаткування

відповідно до ст. 1 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99 (далі — Указ № 746) для єдиного податку є виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), тобто сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

Якщо реалізують основні фонди, то

виручка від реалізації таких об’єктів, що обкладається єдиним податком, визначається як різниця між сумою, отриманою від реалізації цих фондів, та їх залишковою вартістю на момент продажу (ст. 1 Указу № 746).

Тобто при реалізації основних фондів

об’єктом оподаткування (оподатковуваною виручкою) є не вся сума, виручена від їх продажу, а лише різниця між отриманою сумою та залишковою вартістю таких основних фондів, яка і обкладається єдиним податком.

У випадку коли основні фонди продано за ціною вище залишкової вартості, то підприємство в підсумку отримає додатній результат операції, а тому з неї потрібно сплати єдиний податок. Такий результат є оподатковуваною виручкою та згідно з

п. 4 Порядку ведення Книги обліку доходів і витрат суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи, який застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, затвердженого наказом ДПАУ від 13.10.98 р. № 477, відображається єдиноподатником у графі 4 Книги обліку доходів і витрат суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи, який застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

Якщо ж основні фонди продано за ціною нижче залишкової вартості, то об’єкта оподаткування (оподатковуваної виручки від продажу основних фондів) немає, оскільки отримано негативну різницю (результат). При цьому графа 4

Книги обліку доходів не заповнюється.

Що стосується того, що оціночна вартість відрізняється від договірної вартості (виручки від реалізації), то це не повинно бентежити, тому що для цілей оподаткування єдиним податком має значення саме сума фактично отриманої виручки від реалізації основних фонді, а не оціночна вартість.

Детальніше про обкладання єдиним податком операцій з реалізації основних фондів дивіться статтю

«Виручка єдиноподатника від продажу основних фондів» // «БТ», 2009, № 15, с. 37.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі